AniaSm
Fanka BB :)
my już spakowani , jeszcze tylko ostatnie rzeczy do autka wrzucimy i jedziemy nad morze na kilka dni a w piątek wracamy do NO , mam nadzieje że nic nie zapomnieliśmy spakować bo następna wizyta w PL dopiero w grudniu
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
nie wolno zamaczac malego dziecka w wodzie morskiej bo woda słona jest hiperosmotyczna (większe stężenie jonów niż we krwi) i powoduje napływ wody z krwi co jest przyczyną obrzęku płuc. W efekcie w płucach znajduje się pienista ciecz, którą można usunąć tylko za pomocą ssaka (przyrząd). Do "utoniecia" moze dojsc nawet po wyjsciu z wodu jesli do pluc dziecka dostanie sie slona woda. Najpierw lepiej pocwiczyc w basenie z woda slodka . Przepraszam ze tak z grubej rury ale to ze strachu
Ratownictwo przedmedyczne
podaje linka zeby nie bylo ze jestem goloslowna.
Co lekarz to metoda/porada jeden ostrzega drugi nie ostrzega - mysle ze kazda z nas musi sama podejmowac decyzje ale dobrze wiedziec o wszystkich zagrozeniach. Nie wymyslilam sobie tego problemu . Jestem po prostu dzieckiem lekarza, zawsze interesowalam sie aspektami medycznymi, do tego nurkuje (nurkowalam raczej ) stad moja wiedza na ten temat. Ja do morza mala puszcze za dwa moze trzy lata jak prawdopodobienstwo zachlysniecia woda bedzie nizsze. To wszystko .
Dziękuję bede madrzejsza o kilka nowych informacji. Jak napisałas kazda z nas podejmuje decyzje . Ja podjełąm taka a nie inna.
W ww linku nie ma zadnej informacjio jakoby dziecko w jakis szczegolny /inny niz dorosli sposób regowało na wode. (oczywiscie poza ty , ze u te dzeici , które nie maja odruchu zamykania buzki nie maja swidomosci , ze trzeba to zrobic)Zachłysnca moze sie i dorosły. Jak i napisałas , ze Ide wpuscisz do wody w wieku 2-3 lat i RYZYKO ZACHLYSNIECIA JES MNIEJSZE - ale nie zerowe.
Antek wciaz cwiczy odruch zamykania buzki pod woda - u dzici nie uczestniczacych wzajeciach ten odruch mimowolny zanika około6-8msca.
Najgorsze co mozna zarzucic MATCE TO BEZMYSLNOSC . Dlatego bronie swojego stanowiska
\cześc dziewczyny witam się z rańca:-):-)
u nas dzisiaj zapowiada się piękna pogoda więc zaraz wybywamy na spacer bo później pewnie będzie za ciepło
wieczorem idę do fryzjera:-):-) a sama jeszcze nie wiem co by tu z włosami zrobić:-(
hahahahahaha to by było ciekawe :-) fryzurę marzeń to miałam jakieś 7 lat temu teraz już takowej nie posiadam\
aga proponuje szalenstwo idz na calosc i zrob sobie fryz o jakim zawsze marzylas