reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2009

Cześć mamuśki!! Jak tam po szaleństwie pączkowym?? przyznać się ile zjadłyście:-D:-D :))
ja niestety aż 3:wściekła/y: i to każdy z innym nadzieniem (musiałam spróbować:-p) najlepsze z bitą śmietaną :)) mniam... dobrze że małej nic nie jest.:zawstydzona/y:

a z tym obywatelstwem to nigdzie nie można mieć chyba podwójnego. Trzeba się zawsze jednego zrzec... tak mi się wydaje ża pisało w ustawie.

reklama
Mary nie wiem dokladnie na jakiej zasadzie to dziala ale po prostu nawet nie mam sie co starac o angielski paszport dla Olivera....
Moze ktoras z dziewczyn wie wiecej na ten temat????
W Irlandii to czy dziecku dadza irlandzki paszport zależne jest od tego ile rodzice (a właściwie jedno z nich) w Ie są i pracują... minimum 3 z 4 ostatnich lat - i wtedy bez problemu dziecko dostaje
Dziwie sie ze w UK jest inaczej...:eek:

...
W Norwegii tez mozesz miec tylko jedno obywatelstwo :sorry:
Znaczy ze jesli bys sie starala o Norweskie to musisz sie zrzec polskiego?? :eek: Pierwsze słysze...

Cześć mamuśki!! Jak tam po szaleństwie pączkowym?? przyznać się ile zjadłyście:-D:-D :))
...
a z tym obywatelstwem to nigdzie nie można mieć chyba podwójnego. Trzeba się zawsze jednego zrzec... tak mi się wydaje ża pisało w ustawie.
Pączka nie zjadłąm ani jednego - hihi - taka jestem twarda ;-)
A co do obywatelstwa to NIE PRAWDA - ja mam dwa - pl swoje oryginalne i niemieckie po tacie i nikt ode mnie nie wymagał żadnego zrzekania sie pl kiedy wyrabiałam niemieckie dokumenty...

I a propos niesmialosci, to ja jestem bardzo niesmiala a karmiona piersia nie bylam :p
to tak jak ja :zawstydzona/y:

No tu się, Dziunka, z Tobą nie zgodzę:sorry:
Już pomijam aspekty emocjonalne, ale to jest też kwestia zgryzu. Choć nie ukrywam, że jednak ja osobiści uważam, że karmienie dziecka powyżej 1 roku jest nie na miejscu... :sorry:
Na wszystko w życiu jest czas i pora i wszystko ma swoją kolej rzeczy:sorry:
Dziunka, oczywiście że są osoby, które są nieśmiałe ot tak, po prostu - za sprawą takiego charakteru, pobudliwości OUN:sorry:
Ale jednak pewne prawidłowości są:tak: A koniec karmienia powinien przypaść na okres indywidualizacji dziecka - wtedy musi zostać "rozwiązany" lęk separacyjny:sorry:. Rozwiązuje się on dużo trudniej przy symbiotycznej relacji, którą karmienie wzmacnia:sorry:
ja tez uważam, że nie powinno się tak dlugo karmic. Moim zdaniem 1,5 roku to juz za długo. Dla mnie to dziwne. Oczywiście nie zamierzam nikogo agitować żeby nie karmił :-) ja mam takie odczucia, ze chodzące dziecko nie powinno juz ssać cyca.
A jeszcze takie jak moje to już zupelnie jak miaąl 10 miesięcy to tak się wiercił z butlą, ze nei raz nam wypadła, bo wszystko go na około interesowało. Dając cycka musiałabym mówic "masz tylko nie odchodź za daleko!":-);-)

Cześć dziewczyny,
dzisiaj znalazłam Wasze forum i postanowiłam się przyłączyć :)
Jestem mamą 6-letniego Czarka i 3- miesięcznej Kingi.
Mieszkam w okolicach Actonu, chętnie poznam inne mamy :)
pozdrawiam
Witam!

No tu się, Dziunka, z Tobą nie zgodzę:sorry:
Już pomijam aspekty emocjonalne, ale to jest też kwestia zgryzu. Choć nie ukrywam, że jednak ja osobiści uważam, że karmienie dziecka powyżej 1 roku jest nie na miejscu... :sorry:
Na wszystko w życiu jest czas i pora i wszystko ma swoją kolej rzeczy:sorry:
Dziunka, oczywiście że są osoby, które są nieśmiałe ot tak, po prostu - za sprawą takiego charakteru, pobudliwości OUN:sorry:
Ale jednak pewne prawidłowości są:tak: A koniec karmienia powinien przypaść na okres indywidualizacji dziecka - wtedy musi zostać "rozwiązany" lęk separacyjny:sorry:. Rozwiązuje się on dużo trudniej przy symbiotycznej relacji, którą karmienie wzmacnia:sorry:

Nie wiem, po prostu karmienie piersia wydaje mi sie takie naturalne i moze dlatego ze nie udalo mi sie z Julia chcialabym karmic Asie jak najdluzej, pewnie dla zaspokojenia swoich ambicji :-p:-D Ale planuje tylko do roku, bo pozniej to juz nie ma wiekszego sensu :sorry:
A tak na marginesie kiedys kobiety karmily dzieci latami, bo duzo innych mozliwosci nie bylo, chociazby ze wzgledow finansowych. I dzieci zyja :tak: I mysle ze niejedna z nas tez byla dlugo karmiona ;-)

a ja myslalam, ze jak sie jest w ciazy to trzeba przestac karmic bo to moze wywolac skurcze, ale jak ona karmila to moze to nie prawda. A jesli chodzi o to karmienie to ja uwazam ze to ich indywidualna sprawa, przeciez maja rozum tzn. rodzice i wiedza co robia i dlaczego.

No pewwnie, że się uda, troszke cierpliwosci. Zawsze tak jest, ze jak sie czegos chce to to sie przeciaga. A karmisz jeszcze piersia?

No nie podejzewalambym cię o nieśmiałośc noooo no no :szok:

Z tymi językami to fajnie mają wasze dzieciątka, troche wam zazdroszcze, ze moje bedzie znalo tylko jeden na razie.

Bylam wczoraj u kolezanki ktora ma roczna corke i dopiero skonczyla karmic a jest w 5/6 miesiacu - cora zreszta sama pewnego dnia odmowila piersi.

Cześć dziewczyny,
dzisiaj znalazłam Wasze forum i postanowiłam się przyłączyć :)
Jestem mamą 6-letniego Czarka i 3- miesięcznej Kingi.
Mieszkam w okolicach Actonu, chętnie poznam inne mamy :)
pozdrawiam

Witamy na forum!

ooo widzisz... czemu ja do tego nie doszlam :-D :eek:

mojego nie polamia, ale sama spacerowka ma bardzo delikatny material (pianke) no i jest bardzo jasniutka wiec pewnie z samolotu wyjechalaby czarna... musze nad jakims pokrowcem pomyslec i pomeczyc babcie to uszyje :-D

ja tez mam bardzo sucha cere i nie wiem jak sobie z tym poradzic... zadne kremy nie pomagaja a nawet mam wrazenie ze pogarszaja sytuacje... :confused2::confused2:

Kupilam dzis Ziaji krem jogurtowy na bardzo sucha cere. Zobaczymy co to zrobi :-D
Ze tez o tej Elo-bazie nie pomyslalam Zobacz załącznik 205439Zobacz załącznik 205439Zobacz załącznik 205439 Mamie polecilam, a sobie nie kupilam :-D A swoja droga dzieki Mary za polecenie, Miłoszek od razu ma inna skorke :tak:

Banana, nie obraź się proszę, ale mam pytanie z ciekawości: czy Ty jesteś/byłaś osobą nieśmiałą:confused::sorry: Pytam w kontekście tego cyca tzn potwierdzam lub zaprzeczam "książkom":sorry:
hmmm... w Polsce chyba bylam, czulam sie taka szara mysza, jesli wiesz o co mi chodzi.chociaz jak trzeba bylo to nagle stawalam sie bardzo wyszczekana,ale przewaznie w sytuacjach, ktore mnie w jakis sposob oburzaly.
w UK jakos sie pozbylam tego kompleksu ;-)

mysle jednak,ze (przynajmniej w moim przypadku) jest to o wiele bardziej skomplikowane, bo u mnie w gre wchodzila jeszcze nieciekawa sytuacja rodzinna i wyjazd do uk to przede wszystkim uwolnienie sie od tego

Mam pytanie do mam mieszkających na stałe za granicą: w jakim języku mówicie do swoich maluchów? Po polsku, czy w miejscowym języku? :-)
przewaznie po polsku, ale czytam bajki po angielsku, czasami ogladamy angielskie programy dla dzieci, a przy tacie - nglik- po angielsku.
wlasnie niedawno zastanawialam sie, jak mam zrobic, zeby nauczyc ja polskiego,ale zeby poza domem rozmawiala ze mna po angielsku :sorry:

ps. jak sie laczy posty????

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Do góry