reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2011

Maqnio ciesze się, ze dobrze.
Dziewczyny potrzebuje rady.Cholernie się denerwuję i nie wiem co robić. Od wczoraj mam ból jakby kolka po prawej stronie brzucha. Skurcze sa takie jak zwykle, nie ma ich więcej. No ale ten ból jest momentami dośc silny i nie wiem czy mam jechać na IP czy to taka kolka jak ostatnio i przejdzie. Jesli do szpitala to musze do Wro bo tu u mnie taki lipny, ze szkoda zachodu a jak to kolka to pewnie przejdzie przed samą IP. Mam wrażenie, ze tez prawa noga mi jakby pulsuje. Może to Emisia mnie gdzieś naciska. Jak myślicie co robić?????

reklama
wisienko, ale ta kolka to gdzieś w okolicach nerki? bo może to kolka nerkowa, a wtedy i tak musisz jechać na ip.. póki co, jeśli ból jest do wytrzymania to możesz jeszcze poczekać..ale jak nie przejdzie, to może lepiej skonsultować to z lekarzem..

wisienka, konwalianka ma racje, jak bol bedzie sie dlugo utrzymywal to warto dla swojego spokoju spr. na ip, ja wiem ze jesli to taka zwykła kolka jaka np. lapie po bieganiu to krotki relaks i regularny, spokojny oddech zawsze pomaga. a moze sprobuj sie poruszac moze faktycznie mala cos uciska i moze poprzez twoj ruch dzidziol sie przesunie i przestanie uwierac:*

Wisienka, poczytaj sobie o rwie kulszowej. Z Twoich postow i roznych wpisow zrozumialam, ze dzidziol jest nisko, wiec zapewne bardzo uciska na nerwy. Jesli jeszcze promieniuje na nogi, to pewnie to jest wlasnie to. Ostry bol, prawda? Nieprzyjemne, ale zupelnie nieszkodliwe.

konwalijka, maqnio, kociatka Ból dokładnie na wysokości pepka ale bardzo z boku, tuz nad kością miednicy, tą co przed ciążą wystawała. Taki pulsująco kolkowy, promieniuje w dół do nogi . Przypomina kolkę nerkową, bo niestety kiedyś miewałam france ale jest lżejszy. Może to faktycznie rwa jak pisze kociatka albo mała coś naciska. Wezmę jeszcze raz nospe i zobacze jak nie minie to pojadę na IP. Będę dawać znać.
Wiecie jak juz ta szyjka się skróciła to chyba większa panika.Dziękuję dziewczyny

Wisienka mialam tak samo - kilka dni temu tak mnie kuło na dole po prawej stronie ze sie ledwo ruszalam i chodzilam na wpolzgieta. Bylam na IP ale jak sie okazalo to Nadusia tak lezala ze cos przyciskala, przeszlo tak calkowicie po dwoch dniach. Ale zawsze warto sprawdzic.
Mnie to w takim miejscu bolalo jakby wyrostek..
I po no-spie tez nie przechodzilo wcale..

katerinka no jakbym nie miała wycietego wyrostka to tez bym go podejrzewała:-(Mam nadzieję, ze to mała. Na dodatek mam dzisiaj gości. Jada do nas z daleka, już w drodze. Bardzo czekałam na ich wizytę. No i najgorsze, ze nie mam RMUA. Zawsze wysyłają mi na maila bo moja firma z drugiej strony PL ma siedzibę a teraz pewnie przez majowy weekend pani z płac miała urlop bo jeszcze jej nie mam. I co ja na Ip mam powiedzieć???

A ja siedze i sie nudze zimno na dworze wiec nic nie pozostaje jak internet... siedze na allegro i ogladam kosmetyki itp troche kosztuja dodajac wysylke chyba lepiej rozejrzec sie na miescie za rzeczami...

Dziewczynki - mnie tez czasem kluje okrutnie, ale maly jest nisko i tak wlasnie moze byc. Prawdopodobnie promieniuje Ci na bok, a moze i laczy sie z bolem wiazadel (mnie one tez ostatnio strasznie daja popalic):

Przepisuje odpowiedni fragment ksiazki (rozdzial 7 miesiac):

"BOL W OBREBIE KONCZYNY DOLNEJ I OKOLICY LEDZWIOWEJ (KWA KULSZOWA)"

Czuje bol w dolnej czesci plecow, ktory biegnie przez biodro az do nogi. Co sie dzieje?

Wyglada na to, ze dziecko zaczyna "dzialac Ci na nerwy", a scislej mowiac - uciskac na nerw kulszowy. W drugiej polowie ciazy dziecko stara sie powoli ustawic w pozycji do porodu (duzy plus), a wowczas jego glowka oraz ciezar coraz wiekszej macicymoga wywierac ucisk na nerw wychodzacy z dolnego odcinka kregoslupa (duzy minus). Rwa kulszowa objawia sie ostrym, przenikliwyl bolem, mrowieniem i dretwieniem, rozpoczynajacy sie w oklicy ledzwi lub posladkow i czesto promieniujacym w dol na nogi. (...)

Mowia zeby probowac zmieniac pozycje, siadac i stosowac cieple oklady. Nieprzyjemna sprawa, ale nieszkodliwa!

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry