reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2009

Z tego co wiem to musisz kupic glukoze ( 50 albo 75g w zaleznosci od tego jakie masz na skierowaniu) isc do ambulatorium , tam najpierw pobieraja krew do morfologii , potem trzeba wypic glukoze i chyba po 2 godz wraca sie na ponowne pobranie krwi. Najlepiej do tej glukozy dodac soku z cytryny ( nie kupnego tylko z prawdziwej cytryny) bo ona nie wpływa na wynik badania , a przynajmniej to świństwo nadaje sie do picia.
Pozdrawiam :)

reklama
Olcia to jest tzw test obciazenia glukoza. jest to badanie obowiazkowe i polega na pobraniu krwi po wypiciu glukozy. ale ile ile pije sie tej glukozy to juz nie wiem. wiem ze robi sie to badanie zeby wyeliminowac cukrzyce ciazowa.

a WR lub inaczej VDRL to badanie z krwi na obecnosc zakazenia kiła. ( ostatnio w m jak mama byl wykaz wszystkich obowiazkowych badan w ciazy)

Dzięki za uświadomienie jednak po raz kolejny mam dowód na to, że dla mojego lekarza obowiązkowe nie znaczy zalecane pacjentce-niestety:-:)-:)-( A prywatne wizyty nie wchodzą w grę, bo sytuacja finansowa tragiczna tak więc póki co jestem skazana na tego pożal się Boże "pana doktora" jednak dzięki Wam moje kochane wiem przynajmniej o jakie badania mogę go męczyć przy następnej wizycie.
Co do nudów to szkoda gadać:-( całymi dniami snuję się jak smród po gaciach nie wiem już co wymyślać żeby czas jakoś leciał ale kończą mi się pomysły.

Olcia z tego co pamiętam moja siostra też chodziła do lekarza na NFZ i skierowanie na WR miała na początku ciąży i na sam koniec. Jak się nie wstydzisz to wołaj, bo to obowiązek lekarza. A jak by Ci nie da to takie badanie w granicach do 15 zł kosztuję jak byś na własną rękę robiła. Ja jeszcze nie pojechałam na te zakupy i w sumie to juz nie wiem czy pojedziemy czy nie, bo to z kolezanką i jej synusiem.

Asia moze jeszcze sie wybierzecie.
Olcia moze rzeczywiscie spytaj sie o te badania lekarza.
ja czekam na mezusia. obiecal ze wyjdzie o 16 i ma mnie zawiezc do mamy. chce jej zawiezc fasolki po bretonsku która dzis gotowalam.

witam!!!
wczoraj miałam koszmarny dzień, ale zakończył się cudownie :)
wczoraj odebrałam wyniki, morfologie, mocz i odczyn combsa, ze względu, że mam gr krwi rh- i wykazało jakies nieokreślone antyciała. akurat zaszła do mnie położna ipokazałam jej te wyniki , postraszyła nas, ze zły wynik oznacza uszkodzenie płodu!!! a okazało się, że ten wynik jest dobry jesli chodzi o dziecko, tylko musze znowu zrobic te badanie aby określić moj genotyp , jest potrzebny przy transfuzji krwi... jeszcze nigdy nie poczulam tak mocno jak kamień z serca spada!!! przy okazji poczułam ruchy jak miałam usg,okazuje się,że juz je wczesniej czulam,a ja myślaąłm ze to jelitka
oczko.gif
przesunal mi sie termin , ciagle za szybko liczylismy o jakies 2 tyg
oczko.gif
takze teraz jest 18 a nie 20t., porod na 17 lipca

Ostatnia edycja:
Oczywiście, że zapytam:-)
kasiabzymek
ja znowu będę pytać: co to ten odczyn cunksa? Też mam grupę rh-
Asia jak tylko masz możliwość to idź na zakupy, nie ma to jak ruszyć 4 litery:-) siedzenie w domu rozleniwia

Witam nową mamusię i ogólnie wszystkie :-p
Byłam dziś połażić po sklepach licząc na obniżki a tu guzik niec nie było oo :crazy: Takie są uroki mieszkania w większej wiosce :-p

dziewczynki kolezanka mi doradzila ze jak bede robila test ten z glukoza co sie pije, to podobno mozna spokojnie wypic te glukoze z cytryna. podobno nie ma wtedy tego paskudnego smaku i nie wplywa to na wynik badania. slyszalyscie o czyms takim???

O jej jak mi się nudzi a Wam? Nie wiem co robić? Włączam i wyłączam tylko laptopa i nic więcej. Ziewam i ziewam. O 15 jadę na te zakupy może się obudzę jak wydam parę złotówek. Mi już niedobrze jak pomyśle, że będę musiała pic te glukozę. Porażka.
No nie mogę się dzisiaj odmulić.
A ja dwa razy w poprzedniej ciąży miałam robioną glukoze raz 50 i 75.
I powiem szczerz że wypiłam prawie jednym łykiem aż sie kobiety dziwiły że taka szybka jestem heheh i niebyła to takie najgorsze do picia.
A o cytrynie niec niesłyszałam :no:
Ja w poniedziłaek sobie 50 chlupne :-p

Kpjm a ja używałam Cypiska nie jest drogi a synka nie uczulał i teraz też bede jego używać bo jak pamietam to Jelp miał chyba zabójczą cenę.

reklama
Ja z córka właśnie wróciłyśmy od moich rodziców pierożki ruskie i z mieskiem zrobione a mnie się odezwał teraz lewy jajnik
Mąż dzwonił ze w pracy do 19 i znowu same w domku zaraz teściu nas odwiedzi a ja nie ubrana:-):-):-):-)

Do góry