reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2009

Witajcie sobotnio przyszłe mamusie. Ja dziś siedzę sama i się nudzę. Mój mały pojechał z ciocią i kuzynkami do zoo, myślałam,że sobię troche poodpoczywam, ale teraz mi trochę smutno. Zawsze tak mam, pierwsze dwie godziny się cieszę, że mam trochę czasu dla siebie, a potem to mi się tęskni za tym małym rozbójnikiem, :tak:. Nie wiem czy zaglądałyscie na wózki, jest tam post od Lucy, pisze, że wszystko ok, widziała fasolkę i bijące serduszko:-)

Witam
Ja swojego Kacperka przenosiłam 14 dni, i miała poród wywoływany. Pamiętam jak wszyscy mi żyć nie dawali z pytaniami kiedy kiedy. mam nadzieję że teraz tak nie bedzie i ten termin 2 lipiec nie przesuni sie na 16. Strasznie było chodzić w sierpniu z wielkkim brzuchem i 30 kg do przodu i dotego opuchnięte nogi. Jak narazie waga stoi w miejscu mam nadzieję że tym tazem nie przytyje aż tyle.
Mam pytanie czy wam już brzuszki troszkę urosły:confused:
Bo pamiętam ja dziewczyny tu wklejałay zdięcia i już takie ładne a ja nadal mieszczę się w swoje spodnie i nieczuję żadnej różnicy.
Madguska dobry pomysł z tym wątkiem.
Call gratuluję udanej wizyty, ja mam w poniedziałąek i mam nadzieję że tym razem założy mi kartę ciąży

Izabell, ja w pierwszej ciąży miałam brzuch dopiero po piątym miesiącu i w ogóle mało przytyłam( 9kg), teraz też jeszcze sie miesczę we wszystkie nawet ciasne dżinsy. Jedynie wieczorem trochę puchne:szok:, ale nie wiem, czy to przez ciąże, czy dlatego, że za dużo jem:tak:.

Tasior, ja biorę folik od pół roku, a witaminy, według zaleceń ginki, zacznę od drugiego trymestru. Nie wiem dlaczego tak, ale znam dziewczyny co biorą od początku, na pewno zależy to od gina.

Netgirl, nie mieszkam w Rzymie, a na peryferiach, nie wiem czy znasz Fiano Romano? Mam z centrum Rzymu do domu 15km autostrady del sole (A1) w kierunku Florencja, zjazd z auto. Roma nord, nie wiem czy coś z tego rozumiesz? Ty którą część Rzymu znasz? Mieszkałaś tu?

Ostatnia edycja:
reklama
Mam tylko pytanie czy bierzecie jakies witaminy?bo ja tylko kwas foliowy Folik ktory mi jeszcze przepisal moj lekarz z Rzeszowa

Ja też tylko kwas foliowy. Niby w sklepie są jakieś witaminy dla ciężarnych ale ja jakoś boję się na własną rękę je zażywac:baffled: Wogóle niecierpie tabletek:wściekła/y: Wolę świeże owoce i warzywa:tak:

Tomtom ma to samo co Ty jak podeślę Marcela mojej mamie:-D W pierwszej chwili radośc i ulga że można trochę poleniuchowac ale za chwilę sie zastanawiam co on tam robi:-D:-D
Z brzuchem to samo. Z wieczora puchnę jak w zaawansowanej ciązy:szok::szok:
Za to w dzień mieszczę się w stare spodnie tylko jak siadam to muszę guzik poluzowac:-D:-D

Lucy bardzo się cieszę, że wszystko jest ok:-):-) No i chyba juz troszkę sie podleczyliście z nałogu, więc możesz do nas cosik napisac:-p:-p Chociaż jednego mega długaśnego posta:-D:-D

Ja pytałam się pani w aptece o witaminy i też mi powiedziała, że od 2 trymestru a to podobno dlatego, że te wszystkie zestawy witamin zawierają witaminę A - tak mi poradziła z własnych doświadczeń.

Izabell, ja w pierwszej ciąży miałam brzuch dopiero po piątym miesiącu i w ogóle mało przytyłam( 9kg), teraz też jeszcze sie miesczę we wszystkie nawet ciasne dżinsy. Jedynie wieczorem trochę puchne:szok:, ale nie wiem, czy to przez ciąże, czy dlatego, że za dużo jem:tak:.
Hehe ja też tak mam że wieczorem puchnę ale ja chyba przez ciąże bo staram się nie objadać bo nie chce powtarzać sytuacji z poprzedniej ciąży. Ja w pierwszej to w 10 tyg już troszkę sie zaokrągliłam a teraz nic, ale może tak ma byc w sumie to nie pierwsza a druga ciąża więc już brzuszek inaczej wygląda. Dzięki za informacje ;-)

Chciałam wam pokazać mój brzuszek, prawie nie widoczny, a po kolacji wkleję ten wieczorny, zobaczycie róznicę.
11se849.jpg

tomtom ja mieszkalam pol roku w Rzymie , przy metrze Giuglio Agricola. gdzie mieszkasz to sobie na mapie zerknelam ale tam akurat nie bylam :) jak bylam to w sumie po za Rzymem odwiedzilam kilka miejscowosci ale nawet nie pamietam ich nazw, tak to Rzym i dwa tygodnie na Sycylii. w sumie to zwiedzalam Rzym codziennie przez miesiac a i tak wszystkiego nie zobaczylam.. po miesiacu ise zmeczylam i troche znudzilam tym zwiedzaniem :p ale i tak tesknie... :(

drogie kolezanki, mi sie wydaje ze wczoraj poczulam ruchy dziecka! ale czy To mozliwe? w pierwszej ciazy to poczulam bardzo pozno, a teraz to bylo tak jak wtedy.. takze w sumie pewna bylam ze to to.. niby czytalam ze w drugiej ciazy szybciej sie czuje ruchy ale zeby az tak?? to mi sie cos wydaje czy moze mozliwe? bo ja jakos niedowierzam ale to bylo takie jakby wyrazne.. w sumie od porodu to czuje 100% wyrazniej wszystko co mi sie w brzuchu dzieje no ale juz sama nie wiem..

Netgirl według mnie to niemożliwe:no::no: dzidzia jest jeszcze strasznie malutka i ma bardzo dużo miejsca w macicy i sobie tam pływa. Ruchy wyczuwalne są chyba dopiero jak a ciaśniej i sie rozpycha.
Mi tez czasami (szczególnie wieczorem) widaje mi sie, że bardziej się wypycha po jednej stronie brzucha ale wtedy rozum mówi, że to niemożliwe:no:
W drugiej ciąży pierwsze ruchy wyczuwalne są chyba dopiero w 16tc:baffled: U niektórych może wczesniej ale na pewno nie w 9tc:no:

co do witamin to ja odkad wiem ze jestem w ciazy tak jak w poprzedniej ciazy biore zestaw witamin gynotardyferon i w poniedzialki, srody i piatki pije megacalcium, o a to nawet nie jest zestaw witamin.. ma jakies dwa skladniki ale za nic nie rozumiem co.. jeden to pewnie kwas foliowy ale drugie to nie mam pojecia.. cos z zelazem w nazwie

sylwia no i mi tak swiadomosc troche kaze nie wierzyc.. ale to takie bylo jak prawdziwe ruchy.. no coz pewnie sie jakies jedzonko przemieszczalo :p

Ostatnia edycja:
reklama
netgirl raczej to niemożliwe żebyś czuła już dzidzię, przecież to maleństwo jeszcze:-) ja Michała poczułam pierwszy raz w 18 tygodniu, w drugiej ciąży to podobno szybciej pewnie dlatego że już mamuśki wiedzą na co zwrócić uwagę hehe. Ja też wieczorkami czuję jakby rozpychanie ale to pewnie gazy ;-) i inne takie
Witaminki ja też brałam od 2 trymestru dopiero w tej ciąży tak samo będzie

Do góry