reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2023

Niestety po badaniach genetycznych miałam wiele konsultacji i najpierw okazało się tylko serduszko i lekarze chcieli zrobić amniopunkcję ale chciałam jej uniknąć ze względu na dziecko i zdecydowałam jej nie robić. Po wynikach byłam tak załamana że nie miałam siły pokazywać się na grupie. Okazało się że z serduszkiem malutka sobie poradziła i wszystko funkcjonuje prawidłowo na zastępczej żyle ale pojawiła się ta przepuklina. W tej sytuacji zaczynaja się schody i będę musiała rodzic w specjalnej klinice ECMO gdzie liczą się sekundy dlatego zdecydowałam się na amniopunkcję tak żeby dobrze zdiagnozować malutką i żeby od razu dostała potrzebna pomoc.

Rozumiem Twój stres związany z tym wszystkim co się dzieje z Malutką. Ale bardzo ważne jest to, że zrobiłaś i zrobisz wszelkie aktualnie dostępne badania, dzięki czemu lekarze będą wiedzieli co konkretnie trzeba będzie zrobić i kiedy a to daję ogromną szansę na to że dacie radę a Malutka sobie pięknie że wszystkim poradzę. Będę trzymać mocno kciuki za Was

reklama
Malutka rozwija się prawidłowo i jest bardzo ruchliwa lecz niestety ma prawostronna przepuklinę przeponowa z przemieszczeniem wątroby do góry gdzie uciska na prawe płuco i tutaj jest to bardzo poważny problem. Czeka nas długa droga i walka ale wiem że jest silna i da radę. We wtorek mam mieć amniopunkcję żeby zbadać czy posiada jakieś inne wady genetyczne i stad moje pytanie czy lekarze zalecają jakiś odpoczynek, specjalne zalecenia ? Nie ukrywam że jednak jest to inwazyjne badanie i bardzo się o nią boję. Dodatkowo święta tuż, tuż i mąż bardzo chce żebym jechała z nim a ja jednak po badaniu troszkę się boję. Wiem że żadna z was nie jest lekarzem i dopiero we wtorek dowiem się co on na to aLle szczerze wątpię że pozwoli mi wyjechać. Mamusie jak długo czekaliście na wyniki ?
Nie bój się ją to przeżylam też się bałam po badaniu odrazu wstałam i normalnie jak zawsze zabrałam się za ob owiazki domowe .Nie ma żadnych zaleceń po zabiegu.Spokojnie możesz wyjechać.Ja czekałam na wynik 2 tygodnie.

Ja kupuję naprzyślinowakryte pieluszka mu 56 ,62 bo trzeba pamiętać że dziecko ma przykurczone nóżki. Przeważnie dzieci rodzą się tak 52-56 chyba że są duże to 62.Moja tak która ważyla 3900 to miałaj 54 cm więc idealne były na 56 ubranka .62 musiałam powijać😏.Ja kupuję body z długim i krótkim i do tego spodenki legginsy lub pólspiochy bo wygodnie się przewija.Ja urodziłam dwie córki w lipcu i w samym body leżały przykryte pieluszka muślinowa .W wózku jest mega gorąco nie ma co przegrzewać😏 .Najlepsze jest to że jedną córkę mam z 11 lipca a teraz mam termin na 20 ale będę miała cesarkę tydzień wcześniej może nawet uda się na 11 😀😀
No ja dziś poszalałam w sklepach, brałam rozmiary 56 i 62 🥰 teraz już przede wszystkim ręcznik, pieluszki, łóżeczko, akcesoria do łóżeczka, wózek, przewijak i cała pielęgnacja 😊
Mega fajnie, że wiesz, kiedy prawdopodobnie Twoja córeczka przyjdzie na świat 😊

Załączniki

• 20230401_180029.jpg
    20230401_180029.jpg
    1,5 MB · Wyświetleń: 65
No ja dziś poszalałam w sklepach, brałam rozmiary 56 i 62 🥰 teraz już przede wszystkim ręcznik, pieluszki, łóżeczko, akcesoria do łóżeczka, wózek, przewijak i cała pielęgnacja 😊
Mega fajnie, że wiesz, kiedy prawdopodobnie Twoja córeczka przyjdzie na świat 😊
Ja wczoraj zamowilam na aliexpres torbę do szpitala mommy plus dwie kosmetyczki.

Załączniki

• Screenshot_2023-04-02-11-43-49-87_57e717c094f371a1dada6567a1123b99.jpg
    Screenshot_2023-04-02-11-43-49-87_57e717c094f371a1dada6567a1123b99.jpg
    138,2 KB · Wyświetleń: 58
  • Screenshot_2023-04-02-11-44-05-48_57e717c094f371a1dada6567a1123b99.jpg
    Screenshot_2023-04-02-11-44-05-48_57e717c094f371a1dada6567a1123b99.jpg
    195,2 KB · Wyświetleń: 58
W serduszku? Mi też to wyszło na usg w 16tc, dlatego robiłam Nifty. Lekarz powiedział że jak Nifty wyjdzie ok to wszystko ok z sercem, bo poza tym ogniskiem serce ma prawidłową budowę i pracę. :)
Hejka, jestem tu nowa, ale czytywalam Was od początku z małą przerwa :) mam 30l,dwie córeczki w wieku 3l4msc i 1r4msc i obecnie jestem w 24tc, przy czym owulacja miałam tydzień później więc to tak jakby 23tc :) na połówkowych też mi wyszło ognisko hiperechogeniczne w komorze lewej i podejrzenie ubytku przegrody międzykomorowej, w związku z czym dostałam skierowanie na usg serca malucha i jedziemy za tydzień we wtorek na Agatowa w Warszawie, a pochodzę też z Wawy, przy czym obecnie prawie 6lat mieszkam w Błoniu :)

Hej dziewczyny ja jutro mam połowkowe .Wiecie może ile ważyły wasze maluszki w 21 tygodniu.
Pozdrawiam 🙂
U mnie 352g :) wszystkie trzy córki podobnie, przy czym trzecia jeszcze w brzuchu, a termin z OM 25.07, tylko że owulacja była tydzień później niż powinna, więc raczej koniec lipca lub nawet początek sierpnia jak się opóźni :)

Cześć dziewczyny.Pytanie do mam które mają za sobą cesarskie ciecie.Czy też jak się nachodzicie w ciągu dnia bardziej ciągnie Was stara blizna?Czy macie takie uczucie słabych mięśni i klocie w okolicy jajnika /blizny?Wczoraj biegałam po sklepach i w pewnym momencie czułam jak już mi słabo się robi i brzuch się stawia w pewnym momencie to już do kasy szlam zgięta w pół oparta o wózek sklepowy a w domu całą noc do dziś czuje jak by ciągnie blizna w okolicach lewego jajnika ani nogą ruszyć nic.Nie wiem czy nadwyrezulam fiksuje już aby nic mi się tam nie rozeszło. Dodam tylko ze to juz 22tydzien i jestem po dwóch cesarkach młoda jakoś też nie jestem bo mam 35 lat ostatnia cesarka odbyła się 13 lat temu więc zrosty też są stare.
Nie wiem czy coś pomogę, ale pierwszy poród musiałam mieć cesarkę, po dwóch latach rodziłam już naturalnie, ale jakieś dwa miesiące przed porodem miałam dzień w dzień i noc w noc okropne bóle tak jakby rozejście spojenia łonowego, nie mogłam nawet na milimetr w łóżku się przekręcić, naczytałam się ze przez to będę musiała mieć znów cesarkę, ale w szpitalu jak zrobili usg i badanie ręczne to stwierdziły, że to na pewno nie to i możliwe, że pęcherz. W każdym razie urodziłam naturalnie a ból momentalnie jakby ręka odjął :) co do blizny to miałam bóle przez 8mscy po porodzie a w ciąży już nie, w obecnej ciąży 24tc też nie odczuwam póki co.

U mnie lekarz mówi, że kropeczka w sercu to wynik jakiejś infekcji, którą przeszłam na początku ciąży. Poza kropką budowa I praca serca są ok, ale dla pewności pójdziemy jeszcze na echo serca :)

U mnie wczoraj 20tc+5 Mała ważyła 371g :)
Mi też tak powiedziała Pani na usg i w sumie racja, bo 2tyg wcześniej przechodziłam covida, może to od tego, ale upewnię się po echu serca

Ja też zauważyłam ostatnio, że znowu mam takie momenty bez sił. A u mnie 22 +2 czyli bardzo podobny czas. Mnie męczy ra kość ogonowa i czuje też kości łonowe. Umówiłam się na poniedziałek do fizjoterapeutka uroginekologicznej i mam nadzieję, że coś mi doradzi
Ja też nie wyrabiam z bólami kręgosłupa, dochodzi rwą kulszowa ale mam nadzieję że nie wróci ból spojenia łonowego jak w drugiej ciąży miałam od 7msca

reklama
Też tak myślę, ja mam trochę nadwagi, już przed ciążą miałam, chociaż mój ginekolog jest bardzo wyrozumiały i wciąż wpisuje że mam prawidłowe BMI i ostatnio nawet mi powiedział "Pani jest wysoka"😅 No ale też wpisuje mi zawsze w kartę wizyty że zdrowe odżywianie, kontrola masy ciała, 2.5l wody dziennie. Tego się trzymam:)

Hej, czasem tak się zdarza. Kontroluj to po prostu:) ja też codziennie mierzę ciśnienie, bo martwiłam się, że mam wysokie tak jak wtedy u ginekologa:)

Dziewczyny...byłam wczoraj u okulisty, oprócz tego, że mam krotkowzrocznosc na jednym oku a na drugim dalekowzrocznosc z niedwidzeniem to jest ok. Lekarz napisał mi zaświadczenie dla ginekologa, że obecnie nie ma wskazań okulistycznych do Cc, ale pacjentka jest w grupie niskiego ryzyka ze względu na krotkowzrocznosc. Ciekawe co mój ginekolog na to powie, bo ostatnio powiedział, że jeśli jest choćby niewielkie ryzyko to dla niego jest to ryzyko.....
Mi okulista też powiedział, że mogę naturalnie już przy pierwszej ciąży, a miałam na obu ok -5 :)

Do góry