reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2019

reklama
Hej dziewczyny. ja dzisiaj z takim nietypowym pytaniem, wiem wiem że jeszcze dużo czasu ale co myślicie o szkole rodzenia? Moj mąż dzisiaj mi mowi ze musimy sie zapisać, a ja właśnie jakoś nie jestem przekonana. Dawniej nie było żadnych szkół rodzenia i kobiety rodziły. Ale to moja pierwsza ciąża więc brak jakichkolwiek doświadczeń, dlatego chciałam sie Was poradzić, czy szkoła rodzenia faktycznie sie przydaje?
Ja teraz nie idę ale to trzecia ciąża. Na Twoim miejscu bym poszła. Dobra szkoła rodzenia przygotuje Cię do porodu, będziesz wiedziała jak oddychać itp. I może teraz wydaje się to zbędne to ten prawidłowy oddech naprawdę przydaje się podczas porodu. Poza tym pielęgnacja malucha i te sprawy.

Ja też dużo piję, butelka z wodą przy łóżku obowiązkowa.
Ale mnie wysypało na twarzy, taka cera brzydka mi się zrobiła. A jak jest u Was? Z chłopakami miałam ładną cerę, gładką teraz masakra.
Ja miałam piękną cerę i z synem i z corką. Teraz mam suchą i co jakiś czas wyskoczy mi jakiś pryszcz ale tragedii nie ma.

Hej dziewczyny. ja dzisiaj z takim nietypowym pytaniem, wiem wiem że jeszcze dużo czasu ale co myślicie o szkole rodzenia? Moj mąż dzisiaj mi mowi ze musimy sie zapisać, a ja właśnie jakoś nie jestem przekonana. Dawniej nie było żadnych szkół rodzenia i kobiety rodziły. Ale to moja pierwsza ciąża więc brak jakichkolwiek doświadczeń, dlatego chciałam sie Was poradzić, czy szkoła rodzenia faktycznie sie przydaje?
Ja zapisuję się w marcu do szkoły rodzenia. Dzwoniłam i pani powiedziała, że można iść na NFZ od 20 tygodnia ciąży. Mówiła, że najlepszy termin to 20-25 tydzień ciąży, bo później może okazać się, że nie zdąży się przejść całego kursu. Jedyne co to trzeba wybrać położną na NFZ z ich szkoły, żeby było to refundowane. Wszystkie dokumenty wypełnia się na zajeciach. Teraz trzeba się tylko zapisać i wpłacić 100 zł za uczestnictwo partnera w zajęciach.

Powiem Ci ze zawsze myślałam że w szkole rodzenia będą uczyć i przygotowywac do porodu a okazuje się że nie tylko zajęcia zaczynają się od ćwiczeń i poruszane się np tematy formalności jakie trzeba załatwić przed i po porodzie także jak dla mnie dużo istotnych informacji i jak najbardziej tym razem zamierzam skorzystac a że szkoła jest w szpitalu w którym zamierzam rodzic j gdzie chodzę do lekarza także kolejny plus jak dla mnie

W pierwszej ciąży bym poszła na pewno

To bardzo dobry pomysł. Ale też szkoła rodzenia szkole nie równa. Bywają pełne "reklam" i mało rzetelne. Nie mniej zdobycie wiedzy o porodzie, o połogu - tego najczęściej brak w szkołach rodzenia, o karmieniu, pielęgnacji i rozwoju niemowlęcia to bardzo dobry pomysł. I warto temu poświęcić czas ciąży bo potem ciężko ;) Do czasu SR polecam obczytać się w rzetelnych źródłach.
Osobiście nie chodziłam do SR, ale dla pierworódek polecam jednak ;)

Zanim się zapiszesz, zawsze warto popytać na jakiś grupach/forach z Twojego regionu, gdzie kobiety polecają się wybrać. Ja chodziłam do szkoły rodzenia normalnej przyszpitalnej i tam naprawdę babeczka uczyła nas samych przydatnych rzeczy. Było o porodzie, było o połogu, o papierologii, pielęgnacji noworodka, gdzie kiedy jaka wizyta z maluchem. Jak nosic, jak przewinąć, czym smarować. Ale to były jeszcze czasy oliwki, potem trzeba było odświeżyć wiedzę :)

Ja bym poszla. Zawsze to jakies omowienie tematu. Zwlaszcza dla partnera..bo my to sie jednak naczytamy[emoji23] ktory pozniej wie mniej wiecej czego sie spodziewac.. czy jak sie zacznie porod, czy juz na sali.. czy juz w domu. Wielkich rzeczy sie nie spodziewalabym, ale polecalabym wciaz.

Tak jak nie wiem czy ktoras z Was slyszala o akcji BEzpieczny Maluch. Oni w roznych miastach maja darmowe szkolenia. Troche o pierwszej pomocy noworodkowi, troche o fotelikach do samochodu etc. Ja bylam bardzo zadowolona.

reklama
Bardzo fajne są też warsztaty bezpieczny maluch,mamo to ja itp. tro je tam spamu i reklamy,ale dla pierworódek sporo też istotnych informacji

Do góry