AjahiS
Fanka BB :)
Mój gin z kolei tylko igm zleca bo to pokazuje co jest teraz. Podobno wysokie stężenie przeciwciał igg może świadczyć o trwającej infekcji stąd też czasem lepiej zrobić igm żeby być pewnym czy na pewno jest wszystko w porządku.Ja mam IgG ponad 400. Wynik widziało dwóch lekarzy i położna i wszyscy powiedzieli, że to oznacza, że byłam szczepiona lub przeszłam różyczkę w przeszłości. Nikt nie zalecił badania IgM, bo byłam rocznikiem szczepionym dwa razy (jako dziecko i później jako nastolatka). Toksoplazmozę IgG tez miałam wysoką- ponad 300 i już w internecie wyczytałam, że to źle i powinnam zrobić kolejne badanie za 3 tygodnie (IgM mam ujemne). Ci sami lekarze nie widzieli w wyniku nic niepokojącego.
Nawet gdy byłaś szczepiona to nie masz żadnej gwarancji że masz przeciwciała. Jeśli chcesz wiedzieć to musisz zrobić badania (no chyba że już je zrobiłaś) :-)Kurczę nie mogę znaleźć książeczki ale coś mi swita szczepienie w 13rż... Podobno od 88 było obowiązkowe więc też musiałam być szczepiona.