reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2019

My się zastanawiamy pomiędzy imionami Aleksander i Leonardo.. I też mamy podobny problem, bo od początku urzekł mnie Leonardo, a nie polski „Leonard” i każdy robi wielkie oczy. Jeszcze myślałam nad Salwadorem, ale to już w ogóle zdziwienie.
Z jednej strony chcemy uniknąć tego, że potem w klasie będzie 5 Aleksandrów (w2018 to piąte najczęściej nadawane imię męskie), a z drugiej Leonardo wydaje się innym udziwnionym imieniem.

Dla córki to dopiero chcieliśmy „odjechane” imię bo Lukrecja, ale w rodzinie mówiłam o nim już od dawna i każdy zdążył przywyknąć. :D a dla chłopaka to nie lada kłopot, jakie wybrać.

reklama
My się zastanawiamy pomiędzy imionami Aleksander i Leonardo.. I też mamy podobny problem, bo od początku urzekł mnie Leonardo, a nie polski „Leonard” i każdy robi wielkie oczy. Jeszcze myślałam nad Salwadorem, ale to już w ogóle zdziwienie.
Z jednej strony chcemy uniknąć tego, że potem w klasie będzie 5 Aleksandrów (w2018 to piąte najczęściej nadawane imię męskie), a z drugiej Leonardo wydaje się innym udziwnionym imieniem.

Dla córki to dopiero chcieliśmy „odjechane” imię bo Lukrecja, ale w rodzinie mówiłam o nim już od dawna i każdy zdążył przywyknąć. :D a dla chłopaka to nie lada kłopot, jakie wybrać.
U nas będzie Alex i nie jest jakoś specjalnie popularne a nawet jeśli to mi to nie przeszkadza.

Lukrecja fajne imię

Dobrze ze u nas dziewczynka (oby nic nie uroslo) bo dla chłopca byłby problem. Dla dziewczynki mam więcej opcji.

Akurat u nas z imieniem dziwnie brzmiący jako tako problemu nie ma chyba że bym dała typowe polskie np Kazimierz bo w UK nie wymówia[emoji23] a że ojciec Irlandczyk to i nazwisko dziecko będzie miało angielskie

I u Was by Abigail pasowało idealnie :) gdyby była dziewczynka. Alex, takie powiedziałabym polsko-angielskie [emoji6]

Aleksander! Piękne imię! :) Bardzo mi się podoba.
Mam tak samo z Jakubem, zawsze chciałam mieć syna Kubę, ale zbyt duża popularność tego imienia mnie przeraża...

Alex napewno nie będzie miał problemów :)

Jakbym sie miała sugerować zdaniem innych to moje dziecko pewnie było by kolejnym z wielu.

I u Was by Abigail pasowało idealnie :) gdyby była dziewczynka. Alex, takie powiedziałabym polsko-angielskie [emoji6]
Uniwersalne. Jesli Alex postanowi wyjechać w życiu do jakiegokolwiek miejsca na swiecie, to nigdzie jego imię nie będzie dziwne :)
Chcieliśmy tak zrobić żeby i moi rodzice i reszta rodziny w Polsce nie miała problemu z wymową imienia
Bo chcieliśmy typowo Irlandzkie imię np Eiérann albo Iarlaith. O ile pierwsze dość łatwo wmówić "Eran" to drugie już zgawozdka bo "Ar-la" i trochę nam republikanskim Tiocfaidh Ár Lá zleciało [emoji23]

A tak to będzie Alex albo Alexander po Alexander Ferguson bo chłop kocha Man United

reklama
Do góry