reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Leżaczek Bujaczek

Pi03022

Zaciekawiona BB
Pytanie do mam noworodków, czy sadzacie swoje dzieci w bujakach? Jest to wygodne rozwiązanie, podczas gdy np. coś trzeba ugotować, sprzątnąć , a dziecko nie chce leżeć w wózku. Jednak są różne opinie na ten temat, pod kątem zdrowia. A wy od kiedy zaczęły się używać bujaka dla swojego malucha?

reklama
Ja używałam bujaczka leżaczka Tiny love w zasadzie gdzieś po miesiącu od urodzenia i używałam tylko funkcji na leżąco 🙂 dopóki dziecko nie usiądzie samo nie wolno go sadzac w takiej pozycji. I to mi się przydawało właśnie bo mamy mała kuchnię i leżaczek nie zajmował sporo miejsca i mogłam spokojnie robić obiad z maluchem 🙂

Ok. Tylko akurat ten leżaczek rozkłada się do pozycji zupełnie leżącej więc robił po prostu za przenośne, tymczasowe łóżeczko 🙂
To co innego, mówię o Bujakach gdzie kręgosłup dziecka nie jest w pozycji prostej. Często za szybko wkładamy do nich malucha i dziecko się zapada w bujaku.

Ja na początku chustowalam. Jak dla mnie to o wiele lepsze rozwiązanie.
Bujaczek wprowadziłam właśnie jakos po trzecim miesiącu.

Ja wsadzałam córkę do bujaczka gdy skończyła ok 5 tygodni i była już nieco bardzej ruchliwa. Mamy Chicco Rhythm'n'Sound - on ma dość sztywną konstrukcję, dziecko się w nim nie zapada. A najlepsze jest to, że można go podłączyć do prądu, albo dział na akumulatorki i buja dziecko w prawo i lewo - moja na nim pięknie zasypia. Ma też wbudowane dźwięki - melodyjki i odgłosy natury.

Ja wkladam corke do lezaczka, jak skończyła 4 tygodnie. Nie sa to dlugie godziny. Tylko szybkie akcje gdy starsza cos chce. Mamy leżaczek babybjorn. W foteliku w samochodzie tez musi jechac wiec uważam, ze chwila nie zaszkodzi.

Tak naprawdę dużo zależy od tego jaki to bujaczek. W każdym dziecko ma inną pozycje i jest dla niego odpowiedni od innego wieku, więc warto zwrócić na to uwagę

reklama
Ja korzystalam z bujaka chustawki jakos po 2 miesiacu, melodyjki i kolysanie troche odwracaly uwage dziecka kiedy byla potrzeba, ale procz tego nosidlo tez w domu sie sprawdzilo przy sprzataniu na przyklad:p

Do góry