reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2021

Dziewczyny, wpadłam tylko napisać, prenatalne usg nr 2 ok, wyniki pokrywają się z pierwszym. u gentetyk tez ok, podwyższone bhcg - ale to moze wynikac z cukrzycy i niedoczynnosci tarczycy.

Widzę ze mamy księgowe na sali ;) Własnie w sobotę pisalam egzamin II stopnia... czekam na wyniki.

Dzisiaj też miałam wizytę u diabetologa, przerażona jestem ilością posiłkow, ich porcjami. Dostałam tabelki, szperam po necie i szukam przepisów, bo mam totalny mętlik w głowie.
Chętnie podpatrzę od słodkich mam co jedzą :)

Idę poczytać co u Was :)
Kurcze może u mnie ta wolna beta tez podwyższona przez tarczyce 🤔🤔 oby 🙏🙏 u mnie tez wszystko inne było ok, na dwóch usg prenatalnych tez byłam :)

reklama
Moni w gabinecie nawet nie ma aparatu USG 🤷‍♀️, taka polityka kasowa! Podzielili oddzielnie wizyta, oddzielnie USG (luxmed) i tu mi to rybka mam abonament z pracy, inna priv placówka moze połączyć ale!!!! Ha! Płacisz oddzielnie wizyta 180 PLN + 180 PLN USG = 360 PLN tacy spryciarze💸💸💸
Hehe w Enel-med to samo 😀 współczuje tym co tam chodzą bez pakietu 😛

Przed ciążą, 2,8,
w 4 tc 1,8 - moja endokrynolog zaleca zbicie do 1 - bo jest najlepsze dla dziecka. ( Doktor Magda- tez tak zaleca)
Badania co 3 tygodnie ( TSH i FT4 )
Przed ciążą też leczyłaś niedoczynność?
U mnie przed ciążą było 1,6. Na początku ciąży trochę powariowało i skoczyło na 2.9, ale potem spadło samoistnie na 1,8. Endo nie włączyła leczenia. Teraz znowu skoczyło do 3 i zastanawiam się na ile to znowu jakiś dziwny chwilowy skok, a na ile już włączenie leków konieczne... Endokrynolog powiedziała, że nie jest to jakaś tragedia, ale włączyłaby już leki, ewentualnie mogę jak bardzo chcę dwa tygodnie poczekać i powtórzyć badanie... I wtedy endo zdecyduje co co dawki... Hhmmm teoretycznie wiem, że powinno być max 2,5, ale jeśli mi to tak skacze....

nie wiem jak wy dziewczyny, ale ja to rosnę z dnia na dzień...😱😱😱 dzisiaj jak się zobaczyłam w lustrze to byłam w szoku, że ten brzuszek już jest taki duży 😱😱🙈🙈 chciałam sobie kupić sukienkę na święta, ale no chyba jeszcze się wstrzymam, bo kupię i wyjdzie, że w grudniu się w nią nie zmieszczę 😱😳🙈😂
Super wyglądasz 🤰

Kurcze może u mnie ta wolna beta tez podwyższona przez tarczyce 🤔🤔 oby 🙏🙏 u mnie tez wszystko inne było ok, na dwóch usg prenatalnych tez byłam :)

A USG wyszły dobrze ?
Oczywiście trzymam kciuki - wszelkie zło juz wyczerpałyśmy :)

W zeszłym tygodniu mialam na nfz - super lekarz, dostać się do niego prywatnie to dwa miesiące czekania. Powiedział, ze wszystko co na tym etapie powinno sie wykształcić, jest.
Dziś na prywatnym USG - lekarz mi pokazał, wszystkie narzady są, kosteczki paluszków też ( jakąś chorobę wykluczają), mózg w głowie.
Genetyk, powiedziała, że ok, jedynie ta beta ale on moze byc od NT icukrzycy podwyższona i jesli chcę to mogę rozszerzyć diagnostykę o NIFTY, a amnio musi mi zaproponować ze względu na wiek.

Przed ciążą też leczyłaś niedoczynność?
U mnie przed ciążą było 1,6. Na początku ciąży trochę powariowało i skoczyło na 2.9, ale potem spadło samoistnie na 1,8. Endo nie włączyła leczenia. Teraz znowu skoczyło do 3 i zastanawiam się na ile to znowu jakiś dziwny chwilowy skok, a na ile już włączenie leków konieczne... Endokrynolog powiedziała, że nie jest to jakaś tragedia, ale włączyłaby już leki, ewentualnie mogę jak bardzo chcę dwa tygodnie poczekać i powtórzyć badanie... I wtedy endo zdecyduje co co dawki... Hhmmm teoretycznie wiem, że powinno być max 2,5, ale jeśli mi to tak skacze....
Tak.
I przy 4tc TSH 1,8 i podniesiona dawka.

Moni w gabinecie nawet nie ma aparatu USG 🤷‍♀️, taka polityka kasowa! Podzielili oddzielnie wizyta, oddzielnie USG (luxmed) i tu mi to rybka mam abonament z pracy, inna priv placówka moze połączyć ale!!!! Ha! Płacisz oddzielnie wizyta 180 PLN + 180 PLN USG = 360 PLN tacy spryciarze💸💸💸
To u was jest jakoś inaczej niż u nas w Luxmedzie, bo ja prowadzę ciążę w ramach pakietu, który ma mój mąż w pracy, płacimy 100zł msc i mamy w pakiecie wszystkie badania i wizyty u różnych specjalistów i u nas w gabinetach ginekologicznych wszędzie, w każdej placówce Luxmedu jest sprzęt do usg, nie trzeba u nas osobno się umawiać na wizytę i osobno na usg, dlatego jestem zaskoczona, że w innych miastach jest inaczej 🤔

reklama
Mój ginekolog bierze 150 zł, więc w sumie nie jest źle. Podejrzewam, że nowe pacjentki drożej kasuje. Jest naprawdę dobrym specjalistą, przecudnym człowiekiem, więc mi nie żal. Jedynie co, to mam do niego daleko, bo ponad pół godziny autem w jedną stronę.

Do góry