reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2021

reklama
O! Vinted. Muszę popatrzeć.

Ja pojadę nawet traktorem jakby trzeba było 😂 jeździłam już chyba wszystkim co ma 4 lub więcej kół. Ciągnikiem siodłowym z naczepa też 🤭 bez kat c 🤫 ale to tylko z ciekawości i tylko po parkingu. Autobusem przegubowym jeszcze nie 🤔😁
Również na vinted można znaleść akcesoria dla dzieci i zabawki także jest co przeglàdać :)

A co do wyprawki to ja mam bardzo dużo po pierwszym synku.
Wózek mamy, łóżeczko też (myślę nad kołyska małą bo mi się marzy 😂😁).
Musimy kupić fotelik i ubranka jeśli będzie dziewczynka, chodź troszkę ubranek mamy dla dziewczynki bo w pierwszej ciąży "zmiana" płci była pod koniec 8 miesiąca hahahaha Taki psikus był 😁
A ciuchlandy kocham, ale trzeba mieć też na to czas. Ostatnio upolowałam sweter 90% wełny 10% kaszmiru, za 20 zł. Trzeba szukać i mieć szczęście ;)

Ja też byłam przeciwniczką suszarki, a teraz nie żałuję, że mamy :) Suszę wszystko prócz koszul i moich swetrów. I raz wysuszyłam pieluchy tetrowe - koszmar 😂 Musiałam je prać jeszcze raz i suszyć tradycyjnie, bo przez 15 min próbowałam doprasować jedną pieluszkę. Ciuchy młodej suszę na delikatnym programie i dosuszam na zwykłej suszarce, bo z tymi ciuchami bywa różnie.

A co do wyprawki to polecam bodziaki z lidla - super skład, nic się z nimi nie dzieje, można je prać w 60 stopniach, najlepiej mi się z nich wszystko spiera, a do tego tanie :)
Ja raczej wszystko mam, ale muszę popatrzeć za pierwszym fotelikiem i łóżkiem dostawianym (pewnie oba pożyczymy od znajomych, bo trójka dzieciaków właśnie wyrasta z obu tych rzeczy ;) ) i na bank kupuję szumisia - w akcie desperacji będę się łapać wszystkiego 😂 Z młodą miałam pełno innych rzeczy, więc teraz idę w tą stronę 😂
I mogę polecić do mycia maluszka wiaderko - u nas się super sprawdziło, szczególnie, że mamy mikroskopijną łazienkę ;)

Jestem podobnego zdania. Nie mam nic przeciw second handom, ale odstrasza mnie zapach i walki na wieszaki jak nowy towar przychodzi. Małpi rozum wstępuje w te kobiety.
Wolę nowe, często w podobnej cenie.

No u nas to ceny podobne są jak w sklepach,a jak jest obniżka ceny to tam baby stoją już od rana i potem jak się idzie to już nie ma co wybierać. Więc se daruje

Hej wiecie co pomyślałam sobie ze chyba już czas odkładać powoli pieniążki na wyprawkę a nawet cos można powoli kompletować, później na ostatnią chwilę jest kiepsko wszystko kupowac, czas tak szybko pędzi myślę że do kwietnia nam poleci aby się obejrzymy :) ja planuje zrobic wyprawke w styczniu na największych promocjach :) mam dużo rzeczy 3 łóżeczka, wózek no i takie te rzeczy które po synku się przydadzą ale dużo też trzeba zakupić chociażby nawet pościel czy materac nowy :) Moj maz nie chce kupowac nic przed narodzinami ale ja i tak będę kupowac 😅😅😅 myślicie już może o tym?
Wogole to chyba zainwestuje w rozsuwana suszarkę, przy 2 dzieci myślę że będzie duuuzo prania przy jednym nam co dobrego 😅😅macie może? Możecie jakas polecić?
My z mężem weszliśmy w niedzielę do sklepu z artykułam dla niemowląt, pochodziliśmy przez pół godziny pomiędzy półkami i z lekkim bólem głowy i solidnym opadem szczęki wróciliśmy do samochodu. Bez porządnego rozpoznania terenu i dokładnej listy, co jest niezbędne, co warto kupić używane, co nowe, nie wracamy 🤣🤣🤣 Także tego ten, dziewczyny, ratunkuuuu!!! 😂

Tak, tak prowadzi się super ale problemem jest parkowanie :p
W Au są takie super szerokie miejsca parkingowe, bo wszyscy jeżdżą LandCruserami i innymi wielkimi terenówkami. Ja z moją Grand Vitarą czuję się jak krasnal. No i ludzie na drodze są super uprzejmni. Wszyscy, wszystkich przepuszczają, zmiana pasa, ależ proszę uprzejmie, wszyscy sobie machają, rzadko kiedy słychać klakson. Dla nas to był szok na początku, ale teraz trudno mi sobie wyobrazić, że może być inaczej :)

Ostatnia edycja:
reklama
@LaetitiaAinos - to dużo pewnie od sieci seconhandów zależy. Jak pojechałam do vive profit, to po prostu co 4ty sweter to wełna. A np. w Bidze na cały sklep udało się mi tylko raz coś z wełny znaleźć i raz właśnie kaszmirowy. Autobus przegłubowy Ci się przyda, jeśli się zdecydujesz powiększyć rodzinę :p

Co do wyprawki, to trudno doradzać. Każda z nas ma swoje preferencje i co jednej posłuży drugiej niekoniecznie. Ja bym stawiała na minimalizm i łatwość w używaniu. I tak np. nie kupię rampersów bo nie cierpię wkładać w nie dziecko, gdyby najmłodsze okazało się dziewczynką (ponoć chłopak) nie będę kupować malusich sukienek, bo one słodkie, ale niepraktyczne. Dokupię pieluch wielorazowych, nie będę kupować chusteczek nawilżanych. Nie będę mieć karuzeli ani ochraniaczy do łóżeczka. Kupię porządną używaną chustę tkaną, nie kupię żadnego smoczka. Nie będę kupować cudownych kremów i płynów do mycia dziecka. Dokupię tetry, bo w lecie to super przykrycie dziecka do wózka. Nie będę kupować ŻADNYCH zabawek, gryzaków zwykłych też nie - zainwestuję w dwa porządne.

Do góry