reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2021

no właśnie mi też się wydaje duże, tymbardziej, że byłam w sobotę na wizycie i lekarz mówił, że maleństwo ma 2cm, a tu ewidentnie jest większe, więc te dzieci to chyba rosną w ekspresowym tempie 😁🙈 no o teraz to już przypomina maleńkiego człowieczka, a nie krewetke 🙈🙈🙈😁
Super juz widac! Mini człowieczek :D który to tydzień teraz? Ja idę pojutrze i marzy mi się zeby takie foto tez dostać :)

reklama
Dobra to zegnam się z Wami, życzę udanych porodów dziewczyny! Ja nie płaczę, nie zalamalam się bojakos od początku dziwnie bylo ze ani zarodka ani serca... To byla druga ciąża, lekarz powiedział że od razu mozna drugie robic 😉 niech ktoras po stracie mi tylko napisze czy tabletki dostane czy jakies lyzeczkowanie
Powodzenia! Na pewno uda się następnym razem :*

Dziewczyny, ja byłam dzisiaj na jeszcze jednej wizycie, bo od wczoraj pojawiały mi się sporadyczne skurcze, ale takie, że aż się zginałam z bólu...na szczęście z maluszkiem wszystko super, Jak to pani doktor powiedziała "u niego nie mamy się do czego przyczepić" 😊😊😊😍
Bóle brzucha i skurcze mogą być niestety nasilone przez zaparcia, z którymi cały czas się męczę...kazala codziennie rano na czczo wypijać wodę z łyżeczką miodu i plasterkiem cytryny, dorzucić do diety jabłka i śliwki, a jak to nie pomoże to kupić Lactulose na zaparcia, którą można brać w ciąży, więc jeśli któraś ma zaparcia to może warto wypróbować :) ja spróbuję z tą wodą najpierw, a jak nie podziała to chyba kupię ten lęk, bo u mnie to już jest katastrofa...
Na zdjęciu moje małe 😊😊😍🤗 rośnie jak na drożdżach 😁😁
Piłam wode, jadłam śliwki, brałam czopki, piłam syrop.. to tylko troszeczke ten syrop pomógł.
Również z tego powodu wybieram sie do lekarza, bo właśnie bardzo czesto boli mnie brzuch :( I tez myślę, że to albo przez zaparcia, albo przez blizne po cc.

Co do lekarzy i badań na nfz, to miałam prawie identyczna sytuacja, z reszta opisywałam ją turaj, rożniła sie tylko tym, że lekarz na nfz kazał mi wszystkie badania zrobić prywatnie, a jak o tym powiedzialam położnej, to mi powiedziała, że jak mam odwage, to mam iść sie kłócić o badania na nfz, ale ja sie prosić o badania nie będę i wyszłam stamtąd.

Apropo badań, to ostatnio pisałam, że w labolatorium wyliczyli mi kosz tych zleconych badan przez ginekologa prywatnegi na około 500zł, no więc stwierdziłam, że mój lekarz rodzinny to taki super gościu, że nie będzie miał problemu z chociaż częścią badań nfZ. I nie myliłam się, bo wypisał mi skierowanie na połowe badań, te droższe mówił, że niestety i tak mu nie wejdą.

No i zrovilam dzisiaj te badania, krew, mocz i reszta jest okej, ale nie umiem rozgryźć tych badań...
Co myślicie?

Załączniki

• Screenshot_20200825-192621_Chrome.jpg
    Screenshot_20200825-192621_Chrome.jpg
    153,4 KB · Wyświetleń: 67
1900 ileś chyba na osobę w rodzinie netto. Bez sensu :p myslalam wcześniej ze każdemu się należy :(
Kiedyś chyba nie było progu teraz jest. :/ Czyli znów dostaną ci, którzy mają malutko ( tu akurat nie mam nic przeciwko) albo ci, którzy nie robią nic (a ci jeszcze dostaną kosiniakowe).
Niestety polityka prorodzinna i spoleczna w tym kraju wspiera głównie nierobów a te wszystkie "+" rozleniwiają spoleczwenstwo do granic moziwosci

Dziewczyny, ja byłam dzisiaj na jeszcze jednej wizycie, bo od wczoraj pojawiały mi się sporadyczne skurcze, ale takie, że aż się zginałam z bólu...na szczęście z maluszkiem wszystko super, Jak to pani doktor powiedziała "u niego nie mamy się do czego przyczepić" [emoji4][emoji4][emoji4][emoji7][emoji173]
Bóle brzucha i skurcze mogą być niestety nasilone przez zaparcia, z którymi cały czas się męczę...kazala codziennie rano na czczo wypijać wodę z łyżeczką miodu i plasterkiem cytryny, dorzucić do diety jabłka i śliwki, a jak to nie pomoże to kupić Lactulose na zaparcia, którą można brać w ciąży, więc jeśli któraś ma zaparcia to może warto wypróbować :) ja spróbuję z tą wodą najpierw, a jak nie podziała to chyba kupię ten lęk, bo u mnie to już jest katastrofa...
Na zdjęciu moje małe [emoji4][emoji4][emoji7][emoji173][emoji847] rośnie jak na drożdżach [emoji16][emoji16]
Super widok. U mnie w poniedziałek też już taki bąbel był [emoji7] z resztą mamy chyba podobny termin porodu [emoji57]
Hej laseczki,jestem po pierwszej wizycie,jest bejbi jest serduszko:)) ciaza mlodsza o 5 dni ale owu sie raczej na bank przesunela bo mierzylam temp.
Jak tam lezalam to az mi lezka poleciala,a jak weszlam do samochodu to juz mi wszystkio puscilo i maz myslalam ze zawalu dostanie bo nie wiedzial co sie stalo.
Super gratulacje [emoji7]

Dziewczyny bie wiem czy ktoras moze by wiedziala,a wiec bedac w Pl dostalam dushpaston na miesiac,teraz bedac w uk mam w domu Utrogestan (progresteron),kiedys dostalam od prywatnej lekarki polskiej w Uk.i teraz musze przejsc z dupka na ten progresteron i nie wiem jak:(( Lekarka na urlopie,baba w recepcji nie moze nawet mejla jej napisac,a ja nie mam kontaktu do niej:(

Nie. Ciąża wysokiego ryzyka po poronieniach. Ale 30 lat też mam na karku. To z35 to oznaczenie mojej ciąży.
Myślę, że tak. Te z katalogu w ustawie, ale ich jest niewiele. Niestety.

Hmm, nie znałam tego oznaczenia i pomyślałam, że zrobiłaś błąd w pisowni 🙃
1900 ileś chyba na osobę w rodzinie netto. Bez sensu :p myslalam wcześniej ze każdemu się należy :(

Zmienili przepisy bodajże w 2012
Bez sensu 🤪

Kiedyś chyba nie było progu teraz jest. :/ Czyli znów dostaną ci, którzy mają malutko ( tu akurat nie mam nic przeciwko) albo ci, którzy nie robią nic (a ci jeszcze dostaną kosiniakowe).
Niestety polityka prorodzinna i spoleczna w tym kraju wspiera głównie nierobów a te wszystkie "+" rozleniwiają spoleczwenstwo do granic moziwosci

Ładnie napisane. Tak delikatnie 😉

Ktoś pisał o tym, że pracodawca nie przedłuży umowy próbnej na 3 mies.
Otóż z mocy prawa umowa przedłuża się "sama" do dnia porodu, o ile przed terminem zakończenia umowy na czas próbny pracownica osiągnie 12 tydzień ciąży. Zasiłek macierzyński i rodzicielski będzie przysługiwał. Nie mylić z urlopem macierzyńskim, ten przysługuje pracownicy.

reklama
Piłam wode, jadłam śliwki, brałam czopki, piłam syrop.. to tylko troszeczke ten syrop pomógł.
Również z tego powodu wybieram sie do lekarza, bo właśnie bardzo czesto boli mnie brzuch :( I tez myślę, że to albo przez zaparcia, albo przez blizne po cc.

Co do lekarzy i badań na nfz, to miałam prawie identyczna sytuacja, z reszta opisywałam ją turaj, rożniła sie tylko tym, że lekarz na nfz kazał mi wszystkie badania zrobić prywatnie, a jak o tym powiedzialam położnej, to mi powiedziała, że jak mam odwage, to mam iść sie kłócić o badania na nfz, ale ja sie prosić o badania nie będę i wyszłam stamtąd.

Apropo badań, to ostatnio pisałam, że w labolatorium wyliczyli mi kosz tych zleconych badan przez ginekologa prywatnegi na około 500zł, no więc stwierdziłam, że mój lekarz rodzinny to taki super gościu, że nie będzie miał problemu z chociaż częścią badań nfZ. I nie myliłam się, bo wypisał mi skierowanie na połowe badań, te droższe mówił, że niestety i tak mu nie wejdą.

No i zrovilam dzisiaj te badania, krew, mocz i reszta jest okej, ale nie umiem rozgryźć tych badań...
Co myślicie?
To jest chyba tak jak mialam przy toxoplasmozie. IGG powyzej normy oznacza ze masz przeciwciała i kiedys chorowalas a igm poniżej normy ze nie chorujesz teraz. A jak masz przeciwciala to nie musisz sie martwic:) ale nie jestem lekarzem więc moge sie mylić.

Do góry