reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2021

reklama
Co za gbur. Łaski nie robi. Są badania które wręcz mają swoje ramy czasowe. I tylko wtedy je się robi. Poza tym skąd masz wiedzieć jakie badania sobie robić jak już byłabyś skłonna do tego?!

Póki co uszy do góry. Stres nie jest dobry.
Czytałam gdzieś, że leki na nadciśnienie, dupek i luteina, na cukrzycę i te na tarczycę. Suplementy nie mają być za darmo.
Od prywatnego również, bo to apteki będą z tego rozliczane, nie lekarze.
No właśnie nasz rację. Muszę przemyśleć w takim razie czy lekarza nie zmienić. Zabacze jeszcze co powie za dwa tygodnie

Ja byłam na wizycie na NFZ więc teoretycznie mam wszystko za darmo, ale lekarz zapytał mnie jakie badania sobie zrobiłam przed wizytą.. mam wrażenie że oczekiwał że będę na badania prywatnie chodzić, bo wypisal mi na razie tylko skierowanie na morfologie i mocz chociaż powiedział że i tak będzie tego więcej. Jak zapytałam czy nie może od razu wszystkiego wypisać to stwierdził że nie...
Dziwne. Ja też chodzę na NFZ i już po pierwszej wizycie mam całą kartkę badań..
20200825_145913.jpg

Ja w pierwszej straconej dostałam skierowanie na badania już w 6tyg. A teraz nie... Myślę że doktor czeka aż u mnie się coś pojawi.. Bo tydz temu było tylko ciałko żółte🙄

Lekarz zrobił mi USG i powiedział, że druga kreska na teście była niewyraźna bo zarodek jest jeszcze bardzo malutki 😊 2mm :) i że wszystko ok, zalecił mi podstawowe badania i zaprosił za 3 tygodnie
Aaa No to chyba robienie bety teraz jest zbędne... ciąża stwierdzona, prawidłowo w macicy, wiec w sumie to nie miał podstaw żeby Cię kierować na betę, bo i po co😉 ja bym zrobiła zlecone badania i czekała na następna wizytę 🙂

Ok ja mam juz kartę ciąży, wpisana data pierwszej wizyty 13.08 ale w luxmed, nie NFZ, zatem też się liczy di becikowego?
No i kiedy się zgłasza ciążę u pracodawcy, dowolnie? Ja myślałam po prenatalnych, po 11.09. Co myślicie ?

reklama
Ok ja mam juz kartę ciąży, wpisana data pierwszej wizyty 13.08 ale w luxmed, nie NFZ, zatem też się liczy di becikowego?
No i kiedy się zgłasza ciążę u pracodawcy, dowolnie? Ja myślałam po prenatalnych, po 11.09. Co myślicie ?

Wydaje mi się że do becikowego ważna jest pierwszą wizyta u lekarza prze 10 TC niezależnie czy prywatnie czy na nfz
A pracodawcy zgłaszasz w dowolnym terminie. Nie ma jakiejś konkretnej daty do kiedy się powinno

Do góry