reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2021

No na dzisiejszy dzień napiszę co mam, kuchnię i sam materac na podłodze hehe chodzi mi bardziej o mała co musi być od samego początku a co może poczekać. 2 pokoje stoją całkowicie puste a od jutra malowanie
Jej pamiętam przed pierwszym porodem u nas było to samo, dopiero się wprowadziliśmy i spaliśmy na materacu,
Może popatrz używane rzeczy typu łóżeczko, ciuszki, nawet łóżko dla was, komody, szafy, dużo osób chce sprzedać taniej i w dobrym stanie, więc może poprostu narazie tak a z czasem sobie wymienicie na nowe? Od samego początku to napewno łóżeczko ciuszki, i jedzonko tylko to się liczy dla noworodka hehe 😜

reklama
No tak myślę ciuszki rożek mam...ciuszki chyba nawet za duzooo.. dziadek się zaoferował że wozek kupi więc że 2 Tysie już odpadna... zostanie mi teraz lozeczko wanienka i jakies mebelki na ubranka... tylko za chiny nie wiem co do szpitala szykować i z kosmetykow

Czesc dziewczyny ja mam termin na 27 kwietnia juz was od jakiegos czasu podczytuje.

Jezeli chodzi o wyprawke to ja mam cala sterte ubranek zapewne za duzo [emoji85]
Ile wy macie ubranek? Czy tez popadlyscie w zakupowy szal?
A jezeli chodzi o reszte to jestem kompletnie nie przygotowana.

Kosza mojzesza nie bralam pod uwage ale kupilam takie lozeczko baby hug 4 in 1 i naprawde juz teraz moge polecic z czystym sumieniem.

Mam pytanie ile wazyly/waża wasze dzieciaki w 27/ 28 tyg ciazy? bo u mnie jest strasznie malo zaledwie 700gram i teraz musze to monitorowac co 2 tygodnie.

Ogolnie brzuch mam bardzo maly w pozycji lezacej prawie ze plaski. A jak to jest u was?

Link do: Co to jest hipotrofia płodu? tu zerknij na centyle, wazne bedzie czy przyrost jest prawidlowy, moze byc po prostu male dziecko, albo moze isc w kierunku hipotrofii

No tak myślę ciuszki rożek mam...ciuszki chyba nawet za duzooo.. dziadek się zaoferował że wozek kupi więc że 2 Tysie już odpadna... zostanie mi teraz lozeczko wanienka i jakies mebelki na ubranka... tylko za chiny nie wiem co do szpitala szykować i z kosmetykow
Ja obejrzałam kilka filmów na You Tube nagranych przez świeże mamuśki i bardzo fajnie można się z nich dowiedzieć co będzie nam potrzebne do szpitala.
Ja oglądam filmy na You Tube nagrane przez świeże mamuśki, bardzo fajny jest też kanał Joanny Mróz gdzie można się dowiedzieć jak się spakować do szpitala ale również jak opiekować się noworodkiem 🙂

Albo zobacz na stronie szpitala gdzie rodzisz czy nie ma listy podanej

Tak jak pisze @Patii_666 najlepiej wejdź na stronę szpitala i sprawdź co oni wymagają. Każdy szpital ma inne wymagania. Nieraz życzą sobie żebyś ty miała ubranka dla dzidziusia, a nieraz tego nie wymagają wręcz nie chcą. Różnie bywa.
Mogę ci napisać co ja zabieram.
Koszule do karmienia, biustonosze do karmienia, podkłady poporodowe, majtki siateczkowe, wkładki laktacyjne, chusteczki nawilżane, pieluchy, pieluchę tetrową, krem do pupy, mleczko do ciała, niedrapki, kartę ciąży plus wszystkie badania, dowód osobisty.
Oczywiście oprócz tego klapki, kosmetyki, ręczniki i takie tam podstawowe rzeczy 😉

Skontaktuj się ze szpitalem albo sprawdź czy mają listę na stronie. Co szpital to inne wymagania

O to nie wiedziałam że wszędzie inne wymagania mają... A co do rzeczy jeszcze to znajome mówiły że te listy na Internecie są w większości przesadzone i miały dużo za dużo rzeczy... Ja obecnie w Niemczech mieszkam.. Nie wiem jeszcze gdzie będę rodzić, osobiście wolała bym w Polsce ale zobaczymy też jak korona na to pozwoli.

O to nie wiedziałam że wszędzie inne wymagania mają... A co do rzeczy jeszcze to znajome mówiły że te listy na Internecie są w większości przesadzone i miały dużo za dużo rzeczy... Ja obecnie w Niemczech mieszkam.. Nie wiem jeszcze gdzie będę rodzić, osobiście wolała bym w Polsce ale zobaczymy też jak korona na to pozwoli.
To najlepiej zorientuj się co zapewnia szpital w Niemczech a co w Polsce :)
Myślę, że jeśli czego po prostu nie zapanujesz to i tak cię na pastwę losu nie zostawia i nie wyrzuca. Przecież zdążają się kobiety które trafiają na porodówkę z ulicy w ogóle nie gotowe jeszcze na poród i też dają radę. Może ktoś bliski ci najwyżej coś dowiezie :)

reklama
Oj to to napewno o ile będzie można bo słyszałam że teraz przez "pandemie" nikogo nie wpuszczają ani nie można nic przekazać ale ile w tym prawdy to nie wiem.. albo porod w masce, przecież to i bez wysiłku idzie się udusić. Nie wyobrażam sobie

Do góry