reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2021

Bank komórek macierzystych to dla mnie tylko piękna obietnica bez pokrycia. Jedynym przypadkiem, kiedy będziesz mogła ją wykorzystać jest nowotwór, który wystąpi do 2-3 r.z., co zdarza się niezwykle rzadko. O ile jest prawidłowo pobrana, bo ilość tego, co zdeponujesz, zależy też od umiejętności pobrania. Ja wzięłam udział w losowaniu w poprzedniej ciąży, chyba co tydzień wybierali nową osobę, która mogła zrobić to za darmo i za darmo przechowywać przez 18 lat.

reklama
Mój luby wziął się dziś za odnawianie łóżeczka. Po godzinie pracy stwierdził że nie jest pewien czy wyrobi się do kwietnia bo zeszlifowanie jednego szczebelka zajmuje mu 2 h i już 3 razy wynosił je do śmietnika 😂😂😂
Nie wiem czy to jest dobry moment żeby mówić mu że chce dwa łóżeczka jedno na górze a drugie na dole 😂 a drugie też jest do odnowienia 😂😂
To mój luby właśnie robi stół do kuchni😂

Do bankowania krwi mam zdanie podobne do tego jaki juz przedstawiłyście.
Chociaż usłyszałam w tej ciązym opinię, która podcieła skrzydła, jakbym miała byc gorszą matką bo nie planuję bankowania (bez wzgledu na koszty) - z punktu widzenie wykorzystania pobranego materiały ( o ile jest to dobrze zrobione) znikome.

Hej, ja właściwie z sąsiedniego wątku :) ale obecnie bardziej wiarygodna data to kwiecień. Wszystko dlatego, że w zasadzie ciąża nie była planowana ;) a ja za nic nie mogłam sobie przypomnieć daty ostatniej miesiączki i podałam w końcu jakąś na odczepnego 😅
Teraz wychodzi mi 18 tc. We wt mam usg i nie mogę się go doczekać. Też dlatego, żeby się dowiedzieć czy będzie chłopak czy dziewczynka, bo jeszcze nikt mi nie powiedział...
Jakiś urazów brzucha nie miałam, ale generalnie mieszkam na wsi, więc są rzeczy, których nikt za mnie nie zrobi, jak rozpalenie w piecu i przyciągnięcie do niego worka z węglem, ale gin nic o zakazie nie mówił jak mu o tym wspominałam. Teraz szukamy czegoś do wynajęcia, żeby jednak mieć ogrzewanie gazem i wygodniejsze warunki, ale to jeszcze pewnie chwilę potrwa :/
Od jakiegoś czasu jak zaczęłam przeglądać ciążowe rzeczy to mi się zaczęły reklamy banków krwii pępowinowej wyświetlać. Myślałyście o tym?
Hey, muszę zapytać, dlaczego taki nick? :D

Jak to wygląda cenowo?
Ja jak szukałam informacji znalazłam tylko, że można przebadać rodziców na nosicielstwo. Czy jakoś tak
Z tego co wiem to "podobno" od nowego roku mają robić badania przesiewowe noworodków pod kątem SMA w szpitalach, ale nie mam pojęcia czy we wszystkich.
Można też przebadać w prywatnym laboratorium (np. tutaj koszt to 650 zł Link do: Rdzeniowy zanik mięśni - badania genetyczne ).
W Warszawie podobno jeszcze w Instytucie Matki i Dziecka można zrobić takie badanie, ale nie wiem jaki jest koszt.

edit.
dziewczyny jeszcze tutaj znalazłam coś takiego Link do: Rdzeniowy zanik mięśni - Medgen

Oj, to u nas podobna historia będzie, bo jest wózek po 10 latach do przywrócenia do stanu używalności. 😂 A rurki wszystkie trzeba obrobić i zabezpieczyć, ale sam jest sobie winien, bo wystawił go w lato na dwór i lekko go z wierzchu rdza wzięła. Mówiłam mu, żeby już się za to brał, ale jak znam życie to pewnie będzie czekał do ostatniej chwili ⛔ poprzednio łóżeczko składał jak już urodziłam i ze szpitala do domu miałam wracać :D
My dziś kupowaliśmy farbę bo chce pokój przemalować no to tyle czasu stał przy walkach do malowania że się zapytałam czy uda nam się wyjść ze sklepu przed porodem to się ludzie w alejce aż patrzyli. No bo ileż można w walkach przebierać...

reklama
Z tego co wiem to "podobno" od nowego roku mają robić badania przesiewowe noworodków pod kątem SMA w szpitalach, ale nie mam pojęcia czy we wszystkich.
Można też przebadać w prywatnym laboratorium (np. tutaj koszt to 650 zł Link do: Rdzeniowy zanik mięśni - badania genetyczne ).
W Warszawie podobno jeszcze w Instytucie Matki i Dziecka można zrobić takie badanie, ale nie wiem jaki jest koszt.

edit.
dziewczyny jeszcze tutaj znalazłam coś takiego Link do: Rdzeniowy zanik mięśni - Medgen
Od nowego roku wchodzą jakieś szpitale na próbę, na stronie fundacji sma czy taka co prawda we wrześniu, ale ze od 2022 roku mają wejść badania do każdego szpitala tak jak na mukowiscydozę więc to będzie super dla przyszłych mam jeśli ktoś chciałby skorzystać.
Koszty są jakie są ...nie jest bardzo tanio ale z drugiej strony np. ja wolalabym wiedzieć żeby podać lek refundowany w razie co.
Ja planuje wspomnieć o tym w szpitalu w którym planuje rodzic i odezwać się do fundacji sma żeby mi napisali jak to wygląda od strony technicznej takie badania na własną rękę. :)

Do góry