reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniowe mamy 2021

Tez mi sie wydaje, ze rozstepy sa uwarunkowane genetycznie-lub od rodzaju skory. Ani moja mama, ani siostra nie maja rozstepow... ja mam paranoje odnosnie kremow i uzywam ich w kilogramach od okolo 7roku zycia, to myslalam, ze rozstepy nie maja szans sie pojawic. Stosowalam kremy, bio oil cala ciaze, ale rozstepy sie pojawily. I to calkiem sporo:( tak, ze brzucha juz na plazy nie pokaze. Mam tylko nadzieje, ze w tej ciazy sie nie pogorsza:(
rozstępy to wg mnie genetyka, mozna sobie pomoc, ale wystarczy wiekszy przyrost wagi, ktos pisał że br
Ja też tak często mam. U mnie sprawdza się kolacjao 20. Cukier mierze o 8 rano i mam 84-88. Jak jadłam jeszcze coś o 22 to zawsze powyżej 90
Dietę mam rozpisaną na 7 posiłów, nie jestem w stanie tyle zjeść, i zwykle jem max 5 , ale jesli po kolacji mam cukier blisko 70 to jem druga kolację czyli kanapka z czymś ( ale jem na siłę, bo jestem najedzona - i tylko sobie wmawiam ze to dla dobra dziecka)
Poza tym od kiedy jestem na tej diecie to wypiłam więcej soku pomarańczowego niż przez ostatnie 5 lat ( mam problem z układaniem tych wymienników węglowodanowych)
śniadania - 2 kromki chleba żytniego ( które mnie zapych i mam probem z 2) ser, warzywa, jabłko, mała kawa - i serioo mam juz małe obrzydzenie do tego składu - poza tym jem to sniadanie dluuugo ok 30 minut
II śniadanie owsianka z owocem i jog. naturlanym plus sloneznik
Obiad - ryż brązowy ( po każdej kaszy ból jelit) mięso - które mi śmierdzi, warzywa
Podwieczorek - owoc, 10 paluszków / orzechy
Kolacja znowu te nieszczęsne kanapki plus sok pomarańczowy - bo muszę w WW dobić :(

Marynia - jesli masz się stresować to może warto rozważyć zmianę lekarza ? my się mamy czuć zaopiekowane, zadaniem lekarza jest wszystko wytłumaczyć, przecież od wizyty do wizyty miaja bardzo duzo czasu a nasze głowy takie scenariusze piszą - w pisaniu tych czarnych są najlepsze :(

reklama
rozstępy to wg mnie genetyka, mozna sobie pomoc, ale wystarczy wiekszy przyrost wagi, ktos pisał że br

Dietę mam rozpisaną na 7 posiłów, nie jestem w stanie tyle zjeść, i zwykle jem max 5 , ale jesli po kolacji mam cukier blisko 70 to jem druga kolację czyli kanapka z czymś ( ale jem na siłę, bo jestem najedzona - i tylko sobie wmawiam ze to dla dobra dziecka)
Poza tym od kiedy jestem na tej diecie to wypiłam więcej soku pomarańczowego niż przez ostatnie 5 lat ( mam problem z układaniem tych wymienników węglowodanowych)
śniadania - 2 kromki chleba żytniego ( które mnie zapych i mam probem z 2) ser, warzywa, jabłko, mała kawa - i serioo mam juz małe obrzydzenie do tego składu - poza tym jem to sniadanie dluuugo ok 30 minut
II śniadanie owsianka z owocem i jog. naturlanym plus sloneznik
Obiad - ryż brązowy ( po każdej kaszy ból jelit) mięso - które mi śmierdzi, warzywa
Podwieczorek - owoc, 10 paluszków / orzechy
Kolacja znowu te nieszczęsne kanapki plus sok pomarańczowy - bo muszę w WW dobić :(

Marynia - jesli masz się stresować to może warto rozważyć zmianę lekarza ? my się mamy czuć zaopiekowane, zadaniem lekarza jest wszystko wytłumaczyć, przecież od wizyty do wizyty miaja bardzo duzo czasu a nasze głowy takie scenariusze piszą - w pisaniu tych czarnych są najlepsze :(
Rozważam zmianę lekarza ale teraz to szukam lekarza z którym skonsultuje wyniki i zrobi mi usg. Co dalej zobaczę.

Swedzaca skora oznacza, ze sie rozciaga:) brzusio ci rosnie:) to wcale nie musi oznaczac, ze pojawia sie rozstepy-z moich znajomych niewiele je ma:) ale smarowanie kremem zapobiega temu swedzeniu;p
Dokładnie 😊 mnie pierwszej ciąży cały czas swedziala skóra na brzuchu, no i przytyłam 20 kg a rozstępu ani jednego nie mam i uwaga smarowalam się cała ciążę klasycznym kremem Nivea 😁 teraz od początku już używam Palmersa i jestem zadowolona, choć to nie powiedziane,że rozstępy i tak się nie pojawią. Tym bardziej,że jestem 8 lat starsza i czuję różnice między ciąża po 20tce a po 30tce 😊

Kochane a macie jakieś domowe sposoby na bakterie w moczu? Czy myślicie żeby jednak ten temat zostawić i nie robić nic?
Co prawda nie miałam bakterii ale dolegliwości typu pieczenie to wiem że trzeba duuuzo pic wody z cytryną i można pić sok z żurawiny 100 procent sok bez cukru. chociaż ja za radą lekarza przerzuciłam się na żurawinę w tabletkach czyli zuravit bo jednak dawka jest większa niż w soku. Zurawina pomaga żeby bakterie nie przyklejały się do cewki moczowej no i duzo pic żeby jak najczęściej siusiać i wyplukiwac wszystko.

Hej dziewczyny ! :)

powiedzcie... czy miała z któraś z Was taką przypadłość ? Mianowicie.. cholenie swędzi mnie brzuch.. nie wiem czym to idzie, ale ciąglę się drapię.

Zauważyłam, że chyba zaczynają mi się powoli pojawiać rozstępy...czy to może mieć coś wspólnego ? I jak z tym cholerstwem walczyć ? 😥😥😥
Może mieć coś wspólnego bo jak swędzi to rośnie. Skóra się rozciąga. Czasami mnie też swędzi ale niezbyt mocno poki co. Tylko że smaruje rano i wieczorem. To jedyna rada - nawilżać najlepiej balsamami właśnie dla kobiet w ciąży :) smarujesz?

reklama
Dziewczyny na prenatalnymi wyszedł wam inny wiek ciąży niż obliczylyscie? 6 na wizycie wyszło mi 11 tydzień a 20 na prenatalnych wyszło 12+4 a według obliczeń powinno być 13 🤔🤔🤔
Mi na prenatalnych wyszło dobrze 13+3 ale tydzień później bylam u mojego lekarza na wizycie i wyszedl wiek ciazy 13+1 i dziecko mniejsze niż na prenatalnych to chyba nie jest możliwe? ;) dziewczyny mówiły żeby się nie przejmować tym bo zależy jak lekarz zmierzy. Chociaz wg mnie na prenatalnych pomiar jest bardziej miarodajny bo sprzęt lepszy i jednak specjalista.

Do góry