reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2021

Kurcze, a dziewczyny jak wasz lekarz stwierdza bez usg., że wszystko jest ok? 🤔 zawsze mnie to zastanawia, bo to moja druga zdrowa ciąża i na każdej wizycie mam usg, wcześniej dopochwowo robione, a teraz już przez brzuch...jest jakiś inny sposób żeby ocenić, że wszystko ok bez usg? 🤔

reklama
Kurcze, a dziewczyny jak wasz lekarz stwierdza bez usg., że wszystko jest ok? 🤔 zawsze mnie to zastanawia, bo to moja druga zdrowa ciąża i na każdej wizycie mam usg, wcześniej dopochwowo robione, a teraz już przez brzuch...jest jakiś inny sposób żeby ocenić, że wszystko ok bez usg? 🤔
Detektor tetna. Skoro bije serduszko i nie ma niepokojących objawów to po co częściej tam zaglądać? Ja sobie tak to tłumaczę, już druga ciąże mam tylko 3-4usg przez całą ciaze i jest wszystko ok 😜

Czy któraś z Was robi sobie prywatnie dodatkowe usg, tak dla świętego spokoju, bo nie macie na wizytach robione?

Dzisiaj byłam na wizycie kontrolnej i myślałam, że będę mieć usg i poznam płeć..
Jak się zapytałam o usg to lekarz powiedział, że nie ma takiej potrzeby, by robić częściej, bo ciąża rozwija się prawidłowo i, że wystawia skierowanie na połówkowe..
A wiadomo, że połówkowe to za jakiś miesiąc, półtora conajmniej, bo dopiero jest w 15+0.
I zastanawiam się, czy dla świętego spokoju nie iść prywatnie na dodatkowe usg [emoji848]
Ja bym poszła prywatnie. Juz nawet nie, ze schizowanie sie, ze jest cos nie tak, ale usg to sama radość, spotkanie z dzieciątkiem No i ta płeć by mnie ciekawiła 😉

Haha, no właśnie to mnie trochę niepokoi.
Nie mam doświadczenia, bo to moja pierwsza ciąża.

Generalnie wszędzie piszą o tym, że 3 usg są wykonywane w ciąży.

Dzisiaj na wizycie, miałam sprawdzoną wagę i ciśnienie, dopytywał, czy są jakieś objawy, plamienia itp. Potem zbadał, czy z szyjką w porządku i sprawdził, dotykając brzuch, że macica się rozrasta i przesuwa w kierunku pępka.
I właśnie myślę, że ciężko mi będzie wytrzymać, aż do końca listopada bez wiedzy, czy dziecku bije nadal serce i czy się rusza.
Kurcze, a dziewczyny jak wasz lekarz stwierdza bez usg., że wszystko jest ok? [emoji848] zawsze mnie to zastanawia, bo to moja druga zdrowa ciąża i na każdej wizycie mam usg, wcześniej dopochwowo robione, a teraz już przez brzuch...jest jakiś inny sposób żeby ocenić, że wszystko ok bez usg? [emoji848]

@Kobzik - nie mam pojęcia. Pytaj swojego lekarza. Dużo lekarzy jest na nie. Zabrze to teraz super warunki, łącznie z wyborem menu:D

U mnie zawsze ginekolog sprawdza wielkość i wysokość dna macicy i mi już po tym mówi, że wygląda na to, że jest ok.

@modesty - skąd jesteś, skoro rozważasz Mysłowice?

Haha, no właśnie to mnie trochę niepokoi.
Nie mam doświadczenia, bo to moja pierwsza ciąża.

Generalnie wszędzie piszą o tym, że 3 usg są wykonywane w ciąży.

Dzisiaj na wizycie, miałam sprawdzoną wagę i ciśnienie, dopytywał, czy są jakieś objawy, plamienia itp. Potem zbadał, czy z szyjką w porządku i sprawdził, dotykając brzuch, że macica się rozrasta i przesuwa w kierunku pępka.
I właśnie myślę, że ciężko mi będzie wytrzymać, aż do końca listopada bez wiedzy, czy dziecku bije nadal serce i czy się rusza.
Aha to dziwne, u mnie co miesiąc na wizycie położna mierzy ciśnienie, waga, no i serduszko detektorem i to tyle, aa no i pyta o objawy co i jak, no ale jakby nie szukała serduszka to też bym się niepokoiła, może zrób sobie dodatkowe jeśli cię uspokoi, a niedługo poczujesz ruchy to nie będziesz tak nalegać na usg bo będziesz czuła ze dzidzia się rusza 😍

Cześć dziewczyny. Nie było mnie od piątku wieczora , aa mam tyyyyyyle stron, że nie wiem kiedy nadrobie, bo zaraz siadam do komputera i klepie spoznialskich na jutrzejszy podatek...A miałam już Dziś sobie siedzieć w domku i odpoczywać...Od Dziś zaczynam pracę zdalna, tydzień na tydzień. Ale po tym consie dzieje i niestety jeżdżę komunikacja do pracy, Warszawa w czerwonej strefie, więc ciężko może być z dojazdem do pracy...
Mam Nadzieję, że u Was wszytsko ok?
Mnie coś w gardle drapie i smigam dziś po mleko i czosnek...
Miłego dnia dziewczyny 😘😘😘😘
Trzymaj sie kochana widzę ze księgowka jak ja jesteś:) Ja na zdalnej, ale juz warjuje w domu

No właśnie tak cały czas się waham, ale bardzo bym chciała, żeby choć na jednym usg mąż był ze mną i mógł to zobaczyć. Zobaczyć, że jest wszystko dobrze.
No i płeć też mnie ciekawi [emoji854]
Ja bym poszła prywatnie. Juz nawet nie, ze schizowanie sie, ze jest cos nie tak, ale usg to sama radość, spotkanie z dzieciątkiem No i ta płeć by mnie ciekawiła [emoji6]

reklama
Dziękuję, pewnie masz rację, że jak ruchy czuć to człowiek pewniejszy, ale na to też trzeba ciepliwie poczekać :)
Aha to dziwne, u mnie co miesiąc na wizycie położna mierzy ciśnienie, waga, no i serduszko detektorem i to tyle, aa no i pyta o objawy co i jak, no ale jakby nie szukała serduszka to też bym się niepokoiła, może zrób sobie dodatkowe jeśli cię uspokoi, a niedługo poczujesz ruchy to nie będziesz tak nalegać na usg bo będziesz czuła ze dzidzia się rusza [emoji7]

Do góry