reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kulinarne wyczyny Sierpniówek

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
o rany navijka!! ja uwielbiam wszelkiego rodzaju zupy krem, ale w takim wydaniu jeszcze nie próbowałam... szczególnie interesująca w niej jest ta rzepa!! W życiu nie jadłam zupy z rzepą! i ten szpinak pływający w niej... hmmmmmmmm... Mój M nie lubi zup krem, ale ja robię często - jak zostaje to mrożę, bo normalnie uuuwielbiam :)

A ja w końcu ruszyłam d... do kuchni i zrobiłam ciasto Bombusi z truskawkami. Znaczy jeszcze się robi, bo dopiero poszło do piekarnika... Ciekawe czy mi wyrośnie, bo póki co jest go niewiele (zrobiłam na takiej mniejszej blasze -3/4 zwykłej - bo nie mam tortownicy), mam nadzieję, ze trochę wyrośnie :-) Niestety nie mam doświadczenia w pieczeniu...
Już się nie mogę doczekać...

o jenyyyyy, ale pachnieeeee w całym domu!!

Ostatnia edycja:
reklama
Navijka Musze koniecznie spróbować tej zupki :-) Ja też uwielbiam zupy krem, ale niestety jako jedyna w całym domu:-(

A Ja dzisiaj zrobiłam pycha deser czyli truskawki zalane galaretką :-) Taki deser robi się w mig, ale trzeba troszkę poczekać na galaretkę ;-)

Bombusia -jesteś wielka!! Ciacho rzeczywiście pycha i nawet taki lewus jak ja, jeśli chodzi o pieczenie, jest w stanie je zrobić!! Nawet wyrosło (coprawda nie tak, jak u Navijki, ale całkiem nieźle) !! Zjadłam własnie kawałek na ciepło, bo już się doczekąć nie mogłam hihi...
Następny krok -> ciasto drożdzowe magy.wu,a le to może w weekend...

Bogusiu - zrob sobie mniejszy garnek. Ja robie porcje na caly tydzien, bo zupa nie zawiera miesa i w lodowce nie kwasnieje - stamtad do miseczki do mikroweli (wiem, wiem....) i do dziobka:)
Ide jesc:)

obiecane racuchy drożdżowe - prościutkie i pyszne.

Składniki (celowo nie piszę ilości teraz, bo przepis który znalazłam jest mało precyzyjny i podam w sposobie przyrządzania ile czego ja dodaję na śniadaniową porcję dla ciężarnej z zachcianką :p):
- drożdże
- mleko (ja daję 3,2%)
- mąka pszenna (polecam dobre mąki, tortową na przykład)
- jajko
- cukier puder
- owoce, śmietana, cokolwiek z czym chcemy wszamać racuszki :)

około 1/4 kostki drożdży (takiej małej - 100g) kruszymy do garnuszka, zasypujemy cukrem (ze 3 łyżeczki) odrobinką mąki (płaska łyżeczka) i zalewamy lekko podgrzanym mlekiem na 1/4 garnuszka (nie takim z lodówy bo dłużej będą rosły - ja stawiam około półtorej dużego kubka mleka na gaz, mieszam i paluchem sprawdzam - jak jest w temp ciała to gotowe dolewam troszkę, a reszta zostaje mi do ciasta:)) dokładnie mieszamy rozcierając grudki i odstawiamy w ciepłe miejsce, na przykład obok odpalonego palnika kuchenki gazowej - rośnie migiem a nie gotuje się. Gdy drożdże zaczną porządnie wypełniać garnuszek roztrzepujemy 1 jajko tak żeby było puszyste i dodajemy do 1 szklanki mąki i 5 łyżeczek cukru, zalewamy resztą ciepłego mleka i drożdżami i łyżką mieszamy (bez obaw, jeśli zrobi się to wszystko energicznie nie powstaną grudki) zamaszystymi ruchami tak żeby do ciasta weszło dużo powietrza - będzie widać, bo zaczną tworzyć się bąble. Ciasto początkowo jest rzadkie i "na czuja" dosypuję mąki prosto z worka tak żeby miało konsystencję zwartą, nie lejącą ale nie stałą.. powinno dobrze spadać z łyżki na patelnię. Próbowałam też ciasto paluchem czy jest wystarczająco słodkie - warto zrobić lekko niedosłodzone, bo później fajnie się smaczek uzupełnia cukrem pudrem :) na koniec mieszania stawiamy olej żeby się dobrze rozgrzał - leję tak na 1 cm czyli dość sporo oleju. Smażymy na rumiany kolor z obu stron. Racuszki ładnie rosną i są bardzo pulchne - jak bułeczki :). Do ciasta można dodać owoce - na przykład starte lub pokrojone wcześniej jabłka - ja osobiście nie przepadam i wolę racuszki z truskawkami ze śmietaną, lub konfiturką z wiśni albo śliwek, a najlepiej kocham po prostu z cukrem pudrem :) życzę smacznego brzuchatki!
eos 104.jpg

Przepis na sernik na zimno z podłogi(hahahahhaha):-D

-800 g serków waniliowych homogenizowanych
-400 g śmietanki 30%
-dwie łyżki cukru pudru
-dwie łyzki żelatyny
-dwie galaretki o jakimś ulubionym smaku
-owoce np truskawki(to wtedy galaretka truskawkowa)

i bardzo prosto się robi:
ubijamy smietanę z cukrem pudrem, dodajemy serki homogenizowane i do tego żelatyne (ja zalewam ja najpierw zimna wodą żeby się "zatopiła" , po minutce zalewam tak na 3 cm wrzątkiem i mieszam aż się rozpuści). wsadzam do lodówki (można ułozyc owoce, ja nie jadam w serniku na zimno więc nie kładę), ewentualnie wylewamy na podłogę:-D i po kilkunastu minutach zalewam galaretką ostygniętą...

smacznego!!!!

zjadłam góóóóórę racuchów! Dzięki marulko :)
nieco zmieniłam Twój przepis, bo dodałam malutko cukru i dotarłam jabłuszka ale ogólnie niebo w gębie

Bombusiu dzięki Ci dobra kobieto za przepis na ciasto z każdymi owocami !! :-)
Ja nieudacznik kulinarny wczoraj wzięłam się za pieczenie i ... efekt nieziemski :-D
Ciasto pychota !
Wszystkim smakowało, a ja jestem do teraz dumna jak paw :-D
(Trochę za mało truskawek dałam, ale następnym razem dam już więcej :tak:)

1002609j.jpg

Ło, ale ładnie to ciacho wygląda:) ja jeszcze nie piekłam Bombusiowego ciasta (a widzę że zrobił sie z tego rytuał na BB sierpniówkowym), ale tylko dlatego, że nie przepadam za "suchymi" ciastami.. czy ono podchodzi pod suche czy pod "mokre" jak np. babka piaskowa...? bo ja pieke taką "mokrawą' babke, nie wiem czy wiecie o co mi chodzi;P

reklama
Ciamajdko czy moge niesmialo poprsic o przepis na "mokrawa" babke:zawstydzona/y::sorry2: bo nimom takiego sparwadzonego!

Marulko a wczoraj objadalismy sie Twoimi racuchami byly pyyyyszne !

Ostatnia edycja:
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry