reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kulinarne wyczyny Sierpniówek

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Navijka no piekne ciacho!!!! a jakie wysokie :szok: no a tesciowa hmm trzeba bylo jeden kawleczek ciasta extra dla tesciowej z jakims extra :tak:;-) dodatkiem !!!!! nie przejmuj sie tak ta tesciowa ja moja tez czesto na ruszcie widze!!!!!!:-D
 
reklama
Ciasto jest pyyyyyszne (pozarlam kawalek na goraco:p, tesciowa rowniez...) Jablka same utonely...:)
Bedzie na pewno czestym gosciem w naszym domu - tylko se bede musiala rowerek z dynamem do piekarnika podczepic, bo juz marudzila dlaczego nie poczekalam do soboty - wtedy mamy inna taryfe na prad.!%#"@ Zabierzcie mnie stad bo ja kiedys faktycznie zamorduje:-(

navijka ja sie poprostu posikałam z Twojego tekstu z tym rowerem do piekarnika, nie no to sie nadaje do TV do kabaretu, mam wizje jak odpalasz ten rower ha ha ha , teściowa jest ZAJEBISTA!!!!!!
Cieszę sie, ze ciasto smakuje, następne zrób z truskawkami lub śliwkami też pyyycha:) a Twój obrazek z ciastem śliczny.

Jestem z Was dumna Mamuśki:)
 
Bombusia, te jajka to całe się z cukrem kręci czy najpierw pianę ubija a potem dorzuca cukier i żółtka??
 
No toś Bombusia dała czadu z tym ciastem - czuję, że to bedzie hit!! Ja raczej nie piekę ciast, ale jak tylko wrócę z moich wojazy Szczyrkowych to spróbuję, hmmm.
Navijka - przepięknie ci wyszło to ciacho, aż mnie skręciło - zjadłabym na ciepłoooo!!!
Jeszcze miałam spróbować to drożdżowe bez ugniatania, ale jakoś do tej pory nie miałam weny na pieczenie... mam nadzieję, że mi nie przejdzie do niedzieli ta wena :-)
 
Ciasto jest pyyyyyszne (pozarlam kawalek na goraco:p, tesciowa rowniez...) Jablka same utonely...:)
Bedzie na pewno czestym gosciem w naszym domu - tylko se bede musiala rowerek z dynamem do piekarnika podczepic, bo juz marudzila dlaczego nie poczekalam do soboty - wtedy mamy inna taryfe na prad.!%#"@ Zabierzcie mnie stad bo ja kiedys faktycznie zamorduje:-(

Wygląda bosko...czyli spokojnie można jeszcze więcej jabłek dać...już sie zabieram
 
No dobra, wrzuce jeszcze raz bo na głównym pewnie gdzieś zniknęło. Coś w stylu Bombusi zmieszanej z ehtele :) A przepis zaczerpnięty z jakiejś strony w necie,ni pamiętam już.


szklanka cukru
5 jajek
200g margaryny
1.5 szklanki mąki tortowej (taką daje, nie wiem czy to ma jakieś większe znaczenie, chyba może być też zwykła pszenna)
0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
danio waniliowe (male pudełko)
Dodałam jeszcze cukier waniliowy,ale nie jest konieczny.

Margarynę rozpuścić (jak jest miękka i mikser sobie poradzi to nie trzeba), zmiksować z cukrem. Dodać jajka i całą resztę :)
Tortownicę natłuścić, posypać bułką tartą i wlać ciacho, na to ułożyć dowolne owoce (ja dałam połówki truskawek). Piec "na oko" , ok 40 minut w temp.180st.
Posypać cukrem pudrem na koniec.
Proste , szybkie i meeeeeeeega dobre :) Pulchne, ani trochę nie jest suche i wytrzymało truskawkowe obciążenia hihi.

Zdjęcie może niezbyt apetyczne,zrobione z lampą wczoraj wieczorem- wybaczcie ;)
Ciacho będę piekła jszcze raz jutro , żeby teściowej nosa utrzeć ;) (z zawodu jest cukiernikiem a praktykuje sernik z serków homo bez tłuszczu i cukru.Uwierzcie,nie da sie tego jeść).
ciachof.jpg
 
Jeżeli któraś z Was chce zrobić szybki, tani obiadek :-)

Z cyklu lubiących "chińszczyznę"

Kupujemy mrożone warzywka na patelnie- np: mieszankę chińską :-)
Jedną pierś z kurczaka
Przyprawę do gyrosa z Kamisa
ryż

Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałeczki, posypujemy przyprawą do gyrosa, polewamy 2łyżkami oliwy z oliwek i zostawiamy w takiej marynacie na 30min, nastepnie smażymy nie dodając już tłuszczu na patelnie:-)
Warzywka wrzucamy na rozgrzaną patelnię z małą ilością oliwy, po 15 min jak już warzywka będą dość miękkie dodajemy przyprawy (np. oregano, bazylię, czerwoną papryke, pieprz, zioła prowansalskie -co dusza zapragnie).
Gotujemy ryż.

Podsmażonego kurczaka i ryż dodajemy na patelnię na której są warzywka, wszystko mieszamy i gotowe :-)
czas pracy to zaledwie 20-30min :-)
 
a ja chciałam Wam się pochwalić że wypróbowałam już garnek do gotowania na parze, i rzeczywiście smak ziemniaczków i kalafiarka jest inny...ojjj zacznie się zdrowe oddżywianie:p
 
reklama
ja też dziś miałam parowar i jedzonko jest pyszne, fakt, ze na pewno trzeba się przyzwyczaić....
 
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry