reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kulinarne wyczyny Sierpniówek

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Bogusia ale mi narobilaś smaka z tym chińskim, ja co prawda robie to wszystko w jednym garze, tzn. kupuje 2 słoiczki sosu słodko-kwaśnego z Pudliszek, mrożoną mieszankę chińską z Lidla ;-) no i cycki z kurczaka. Miecho podsmarzam, przyprawiam lekko, bo sos i tak ma swój smak i dodaję warzywka, jak będa miekkie dodaje Pudliszki i wsio :tak:
w miedzy czasie gotuje ryżyk, naprawde polecam, mój mąż może to jesc codziennie :-), ja w sumie też, bo sie nie narabie przy okacji :-D













 
reklama
a my dziś z mężem robimy sobie na kolację niezdrowe, kaloryczne i w ogóle strasznie ciężko-strawne, ale za to pyszne spaghetti:)))
 
Ciasto na wrzącej margarynie
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
łyżeczka proszku do piecz.
3 jajka
kostka margaryny
owoce
Ubić białka na sztywno,dodać żółtka,cukier,mąkę,wrzącą margarynę-nie musi być aż tak wrząca wystarczy że się dobrze rozpuści w garnku.Ciasto wylać do formy,na wierzchu układać gęsto owoce.Piec ok 45 min,temp.185
 
Muffiny kokosowo-bananowe

Składniki:
1 i 1/4 szkl. mąki
2 dojrzałe banany
110g masła
2/3 szkl. cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki wanilii
3/4 szklanki słodzonych wiórków kokosowych

Przygotowanie:
Roztrzepać w misce jajko z cukrem, dodać dwa rozgniecione banany, miękkie masło i wiórki kokosowe i wymieszać. Do masy dodać suche składnik- mąka, proszek do pieczenia i sól i wszystko razem wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek (wychodzi ok. 12 babeczek).
Piec w temperaturze 180-200'C.
 
Neftis smakowicie zapowiadają sie te twoje muffinki :-) musze spróbowac zrobic w tygodniu , bo dzisiaj to króluje u nas ciacho Bombusi :-)













 
Sałatka (dla odmiany od greckiej ;-))

- świeży szpinak
- biała część pora
- duuużo fety
- pomidorki
- sos winegret


REWELACYJNA JEST! A szpinak świeży można kupić w moim ulubionym sklepie czyli w Biedronce ;-)
 
Black - muszę spróbować tą sałatke - brzmi smakowicie i jest pełna żelaza (szpinaczek) :-)

Ja dzisiaj na obiadek wszamałam kolejny mój hit lata, czyli bakłażana w cieście naleśnikowym.
Bakłażana krokimy w plasterki (tak ok 0,5cm), solimy obficie i odkładamy na bok (żeby puścił sok - z sokiem wychodzi ewentualna gorycz, charakretystyczna dla starszych bakłażanów). Po jakimś czasie myjemy plasterki z soli. Moczymy w cieście naleśnikowym i smazymy na złoto z obydwu stron... pyyyycha!!!
Ja to zjadłam z kalafiorkiem i sałatką, ale można jeść z czym się chce :-)
 
reklama
Mmmmm krzynka - przepis na baklazana smakowity i prosty.Ja mam dzisiaj mega ochote na wszystko:-D!
Podaje przepis na zupe, jest to zupa krem (nie kazdy lubi), proporcje sa na duuuzy garnek.
4 ziemniaki
4 marchewki
1 por
1 cebula
1 rzepa
1 dojrzaly pomidor
1 srednia dynia (do kg)
Napelniamy garnek w 2\3 woda, dajemy kostke rosolowa, lyzke soli i oliwe z oliwek.
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w wielkie kawaly (pestki dyni mozna podsuszyc i wysiac w ogrodku, mamy tym sposobem dynie caly rok, obrana i pokrojona dynie mozna tez zamrozic i miec na zapas).
Po ok. 30 min wrzenia miksujemy wsystko na krem, doprawiamy sola jesli trzeba, ewentualnie dolewamy wody jesli zupa jest zbyt gesta.
Mozna dodac na koniec marchewke pokrojona w kostke, fasolke szparagowa, lub swiezy szpinak zeby cos plywalo:).W przypadku szpinaku zupe nalezy dalej gotowac do jego calkowitego ugotowania (nie powoduje kwasnego smaku).W przypadku marchewki i fasolki - wylaczam bo i tak wszystko w srodku dojdzie.
Jest to moja ulubiona zupa, po ktorej nie mam zgagi:tak:
Smacznego!
 
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry