reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kulinarne wyczyny Sierpniówek

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Przepis na sernik na zimno z podłogi(hahahahhaha):-D

-800 g serków waniliowych homogenizowanych
-400 g śmietanki 30%
-dwie łyżki cukru pudru
-dwie łyzki żelatyny
-dwie galaretki o jakimś ulubionym smaku
-owoce np truskawki(to wtedy galaretka truskawkowa)

i bardzo prosto się robi:
ubijamy smietanę z cukrem pudrem, dodajemy serki homogenizowane i do tego żelatyne (ja zalewam ja najpierw zimna wodą żeby się "zatopiła" , po minutce zalewam tak na 3 cm wrzątkiem i mieszam aż się rozpuści). wsadzam do lodówki (można ułozyc owoce, ja nie jadam w serniku na zimno więc nie kładę), ewentualnie wylewamy na podłogę:-D i po kilkunastu minutach zalewam galaretką ostygniętą...

smacznego!!!!

Właśnie wstawiłam do lodówki :-D
Zrobiło mi się tyle tego, że nie starczyło miejsca na galaretkę :sorry2:. Podzieliłam sernik na pół, do części dodałam 3 zmiksowane banany i 1 pokrojonego, do drugiej zmiksowane i pokrojone truskawki. Więc będzie truskawkowo-bananowo.

krzynka77 placuszki z cukinii wg Twojego przepisu były bardzo dobre, bardzo delikatne. Dodałam do nich wędlinkę i żółty ser.

A to coś zwane szumnie "chłodnikiem truskawkowym":
IMG_0025.jpg

Tak naprawdę to truskawki zmiksowane z zimnym budyniem waniliowym i ostudzoną kaszką manną. A to w środku to lody waniliowe... :zawstydzona/y:

reklama
A na ptasie mleczko tez sie pokusze bo uwielbiam.
:

Obiektywnie rzecz biorąc, polecam jednak zrobić na samym mleczku skondensowanym (takim niesłodzonym) -jest o niebo lepsze. Inna sprawa, ze rzeczywiście za mało galaretki dałam i coś ta konsystencja nie taka, ale dodatek maslanki spowodował, że zrobiło się kwaśnawe... a z mleczkiem skondensowanym mleczko rozpływa się w ustach i jest delikatne :)

Kobietki potrzebuję fajnego przepisu na jakieś lekkie, biszkoptowe ciasto, mało kaloryczne , a do tego pyszne :p o ile takie w ogóle istnieje:))

Czekam na propozycje, proszę:))

proponuję Ci królującą dwie dekady temu PŁYTKĘ na salonach. Pieczesz biszkopt poo ostygnięciu smarujesz go masą jakąś- budyniową, karpatkową, bitą śmietaną-czymkolwiek- na to owocki i galaretka. szybko smacznie :)

Właśnie na mniej więcej taki sie zdecydowałam tzn biszkopt bananowy, a na to truskaweczki w galaretce:))

A ja mam dla was przepisik mojej teściowej na szybkie kotleciki.
Mogą być podawane jako przystawka, lub na obiadek w zestawie z frytkami i sałatą :-)
Mega proste i pyyysznneeeee !!!

Składniki
-4 jaja ( surowe)
-4 łyżki mąki
-4 łyżki majonezu
-2 łyżki wegety lub innej przyprawy tego typu
-1 mała cebula pokrojona w kostke
- ok pół paczki sera żołtego startego ok 12 dkg ( ja kupuje ten z lidla)
-4 piersi z kurczaka surowe, pokrojone w kostkę

Wszystkie składniki wymieszać razem w misce, smażyć na patelni tak jak placki z jabłkami, nakładając łyżką. Jak robię je jako przystawkę to daję mniejsze porcje na patelnie, jak na obiad to większe jak narmalne kotlety.
Pyszotka, mniam :-)

Ostatnia edycja:
izunia brzmi smakowicie:)
na pewno spróbuję - ale bomba kaloryczna - majonez ser:p

Izunia - brzmi pysznie! Myślę, że spróbuję, tylko coś mi ten majonez nie pasuje tutaj... majonez na ciepło?? hmm Można zrobić bez majonezu?

ja już takie placuszki robiłam i właśnie krzynko cały urok w tym majonezie, który sprawia, że są one mega puszyste i pyyyyszne :]

reklama
fiuu juz wszystko wyjaśniła :-) naprawde go nie czuć a wszystko razem moze dziwnie brzmi i zbytnio ładnie nie wygląda w misce, ale naprawde super smakuje ;-)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry