reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kulinarne wyczyny Sierpniówek

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
CIASTO POD WSZYSTKIE OWOCE:)

1 szklanka cuku
4 jajka
1 i 05 szkalnki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń wanilowy lub śmietankowy
0,5 szklanki oleju zwykłego

Zmikswac cukier z jajkami-długo, do tego dosypać mąkę, prszek do pieczenia, budyń i dolewać oleju.
Owoce obtoczyć w mące (aby nie spadły na dół ciasta, można ale nie trzeba jak kto woli) i poukładać na surowym ciescie.
Mozna dodać rodzynki(ja zawsze daje) piec około 45-55 min. w piekarniku nagrzanym do 180st. (ja zawsze sprawdzam patyczkiem czy juz sie upiekło).

Pyszne jest to ciasto również ze śliwakami (nawet z komptu zimą ) , malinami i nektaynkami:)
SMACZNEGO.

Ostatnia edycja:
reklama
Brzmi smakowicie - wszystkie skaldniki sa oprocz budyniu grrr a niechce mi sie w upal do sklepu....
A propos - ten budyn to sie proszek sypie nie? Nie trzeba go przedtem gotowac itp.?
Wiem - pytanie moze banalne ale jeszcze budyniu w proszku do ciasta nigdy nie dawalam wiec wole sie upewnic.
Hihihi chyba pojdzie precz moj zakaz pieczenia...:)

Brzmi smakowicie - wszystkie skaldniki sa oprocz budyniu grrr a niechce mi sie w upal do sklepu....
A propos - ten budyn to sie proszek sypie nie? Nie trzeba go przedtem gotowac itp.?
Wiem - pytanie moze banalne ale jeszcze budyniu w proszku do ciasta nigdy nie dawalam wiec wole sie upewnic.
Hihihi chyba pojdzie precz moj zakaz pieczenia...:)
navijko tak sypie sie proszek... ten budyń powoduje, ze ciasto jest pulchne i pięknie pachnie jak sie piecze więc musisz teściową gdzieś wysłać, bo Ci znów zje niedobe ciasto hi hi:)

CIASTO POD WSZYSTKIE OWOCE:)

1 szklanka cuku
4 jajka
1 i 05 szkalnki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń wanilowy lub śmietankowy
0,5 szklanki oleju zwykłego

Zmikswac cukier z jajkami-długo, do tego dosypać mąkę, prszek do pieczenia, budyń i dolewać oleju.
Owoce obtoczyć w mące (aby nie spadły na dół ciasta, można ale nie trzeba jak kto woli) i poukładać na surowym ciescie.
Mozna dodać rodzynki(ja zawsze daje) piec około 45-55 min. w piekarniku nagrzanym do 180st. (ja zawsze sprawdzam patyczkiem czy juz sie upiekło).

Pyszne jest to ciasto również ze śliwakami (nawet z komptu zimą ) , malinami i nektaynkami:)
SMACZNEGO.

jak wroce ze szkoly rodzenia to zabieram sie za pieczenie:)))))))))))))) bedzie na wieczor

MOje drogie :) Ja ostatnio upiekłam ciasto z podobnego przepisu co Bombusia,z tą różnicą,że dodaje się kostke margaryny zamiast oleju i śmietan 18% (dodałam nawet jogurt bo śmietany nie miałam) zamiast budyniu. Aaa...no i więcej mąki (najlepiej 1.5 szkl.tortowej + pół ziemniaczanej,ale może być też pszenna w całości).

MOje drogie :) Ja ostatnio upiekłam ciasto z podobnego przepisu co Bombusia,z tą różnicą,że dodaje się kostke margaryny zamiast oleju i śmietan 18% (dodałam nawet jogurt bo śmietany nie miałam) zamiast budyniu. Aaa...no i więcej mąki (najlepiej 1.5 szkl.tortowej + pół ziemniaczanej,ale może być też pszenna w całości).

No ja mam takie proporcje na prodiż i akurat wystarcza (piekę w piekarniku), ale oczywiście można więcej i na blachę
:)

Mamuski ciasto jest tak szybkie do wykonania, bo tylko wszystkiego nawrzucać i miksowac, ze naprawde można robić często:)

reklama
Ciasto jest pyyyyyszne (pozarlam kawalek na goraco:p, tesciowa rowniez...) Jablka same utonely...:)
Bedzie na pewno czestym gosciem w naszym domu - tylko se bede musiala rowerek z dynamem do piekarnika podczepic, bo juz marudzila dlaczego nie poczekalam do soboty - wtedy mamy inna taryfe na prad.!%#"@ Zabierzcie mnie stad bo ja kiedys faktycznie zamorduje:-(

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry