reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kulinarne wyczyny Sierpniówek

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.

Załączniki

  • DSC03398..jpg
    DSC03398..jpg
    29,9 KB · Wyświetleń: 69
reklama
Fajny przepis na te jajka, ale niepokoi mnie fragment "ostrożnie przetnij wzdłuż na pół razem ze skorupką (uważaj, żeby jej nie uszkodzić!)". Oczyma duszy mojej widzę tą skorupkową masakrę spowodowaną moimi dwiema lewymi rączkami :-D
Ale stronka fajna, poprzeglądam sobie, dzięki.
A wypowiedź fiuufiuu wywołała u mnie tęsknotę za prawdziwymi, "babciowymi", tłustymi i niezdrowymi świętami. Mniam, ślinka leci :-p
 
A ja zamierzam w tym roku zrobić Paschę wielkanocną. To jest deser, który u nas w domu musi być na wielkanocnym stole. Zwykle robi moja mama, ale postanowiłam też i ja się wykazać (szczególnie że nie jest trudny).
Przepis mam od mamy,a le jest bardzo porobny do tego: Wielkie Żarcie - Przepis - Pascha Wielkanocna- najlepszy sprawdzony przepis
Ja nie będę dawać śmietany, kupię ser już zmielony - wtedy sporo pracy odchodzi. No i bakalie jakie kto lubi!

Jeśli nie znacie a nie chcecie bawić się w tradycyjny sernik - POLECAM. Pascha jest naparwdę pyszna!
Dodatkowo ostatnio bierze mnie na ser biały - wcinam go bardzo dużo, więc myślę, że pascha też maluchowi posmakuje!
 
krzynka77 wchodzę w to! ;-) Przepis super łatwy, pomoże mi zatrzeć w pamięci moją ostatnią sernikową klęskę (ciasto trzeba było rąbać siekierą). Mój A. uwielbia wszystko, co sernikowate, więc będzie miał uciechę. Piec nie trzeba, świetnie. A w dodatku tematycznie, wielkanocnie. Przyznam, że nie spotkałam się się wcześniej z tym daniem.
Nie masz jakiejś wypróbowanej 'marki' sera, takiej, żeby na nim wyszło, bo ja coś nie dowierzam ich mieleniu?
 
A ja planuję zaskoczyć moją rodzinkę ciastem tiramisu lecz przepis restauracyjny.
Biszkopty języczki maczamy w rozpuszczalnej kawie i układamy na blasze.
500 g serka mascarpone mieszamy robotem z koglem moglem( trzy żółtka i szklanka cukru dobrze utarty musi być).
Ubijamy 0,5 l śmietanki 30%-36% i delikatnie mieszamy z serem łopatką.
Nakładamy na biszkopciki, na wieszch znowu układamy biszkopty namoczone w kawie rozpuszczalnej i pokrywamy je kremem.
Przed podaniem posypujemy kakaem.
Ponoć palce lizać.
A sekretem tego ciasta jest ponoć właśnie ta śmietana.
Jak zrobię to dam znać czy jest warte zachodu:)
 
krzynka77 wchodzę w to! ;-) Przepis super łatwy, pomoże mi zatrzeć w pamięci moją ostatnią sernikową klęskę (ciasto trzeba było rąbać siekierą). Mój A. uwielbia wszystko, co sernikowate, więc będzie miał uciechę. Piec nie trzeba, świetnie. A w dodatku tematycznie, wielkanocnie. Przyznam, że nie spotkałam się się wcześniej z tym daniem.
Nie masz jakiejś wypróbowanej 'marki' sera, takiej, żeby na nim wyszło, bo ja coś nie dowierzam ich mieleniu?

Ja jeszcze nie testowałam, ale moja mama poleca ser włoszczowski (taki w wiadereczkach chyba po pół kilo) - ponoć taki jak trzeba. Nie wiem tylko czy w każdym rejonie Polski jest.
A mężowi napewno będzie smakowało, bo jest pyszne!! - masa gładziutka i kremowa... A bakalie jakie kto lubi! Ja osobiście nie lubię wszelkiego rodzaju ozdobników: olejki smakowe, alkohol czy czekolada -> to nie moja pascha.
Ale to dlatego, ze u mnie w domu od zawsze była taka najprostrza wersja. Raz moja mama zrobiła z olejkiem waniliowym i to już nie było to, co się pamięta z dzieciństwa :-)
Można też pobawić się i zrobić na wierzchu wzorki z bakalii - na stole można ozdobić bukszpanem i kurczaczkami i będzie pięknie !!

A ja planuję zaskoczyć moją rodzinkę ciastem tiramisu lecz przepis restauracyjny.
Biszkopty języczki maczamy w rozpuszczalnej kawie i układamy na blasze.
500 g serka mascarpone mieszamy robotem z koglem moglem( trzy żółtka i szklanka cukru dobrze utarty musi być).
Ubijamy 0,5 l śmietanki 30%-36% i delikatnie mieszamy z serem łopatką.
Nakładamy na biszkopciki, na wieszch znowu układamy biszkopty namoczone w kawie rozpuszczalnej i pokrywamy je kremem.
Przed podaniem posypujemy kakaem.
Ponoć palce lizać.
A sekretem tego ciasta jest ponoć właśnie ta śmietana.
Jak zrobię to dam znać czy jest warte zachodu:)

Brzmi smakowicie - ja tiramisu uwielbiam.
A jak się nie ma serka mascarpone, to jaki zamiennik jest dobry??
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
sierpien a ja na niedziele planuje rowniez tiramisu, tylko, ze w szklaneczkach:):)
 

Załączniki

  • fiches_tiramisu_&#99.jpg
    fiches_tiramisu_&#99.jpg
    18,9 KB · Wyświetleń: 42
Martitko - ale pysznie wyglądają te szklaneczki!! mmmniam...
Co do kawy to mnie dość wcześnie od niej "odrzuciło". Ja jestem mega kawoszem i nie wyobrażałam sobie dnia bez kilku kaw. Teraz pijam raz dziennie (ok 13-14) taką lurę, że aż się dziwię (1 łyżeczka rozpuszczalnej na kubek + pół na pół z mlekiem). Rzadko się zdarza żebym nie wypiła kawki w ciągu dnia... Myślę, ze dzidzi nie zaszkodzi, bo ciśnienie mam dość niskie.
 
Ostatnia edycja:
reklama
krzynka77 nie mam pojęcia kochana jakim serem można zastąpić mascarpone w tiramisu bo będę to ciasto robić pierwszy raz:)
Jak się dowiem to dam znać:)
martitka-26 superowo wyglądają te szklaneczki tiramisu.
Rozumiem, że w nich krem jest przekładany biszkoptami?
 
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry