Dziewczyny poratujcie, bo nie dość, że chęci nie mam to i pomysłów. A mianowicie w sobote wyprawiamy mamuśki im i nie wiem już co postawić na tym stole jak macie jakieś fajne pomysły na jakieś smaczne sałatki, bądz ciepłe przekąski to będę bardzo wdzięczna
Ja jeśli chodzi o sałatki to robię najczęściej mizerię z sosem koperkowo- ziołowym Knorra, ewentualnie kroję ogórka w kosteczkę taką nie za małą i nie za dużą, dodaję śmietanę 18%, i do tego leję Maggie- uwielbiam W lato robię to w wersji z pomidorem, niestety w zimę jak wiadomo pomidorków smacznych nie mamy;/
Moja ulubiona sałatka to z kapusty pekińskiej i kukurydzy, do tego 3-4 łychy majonezu tak na oko, rozmieszać i jeśli nie rozchodzi się po całości to jeszcze z łyżkę majonezu dodać. Do tego sypiemy fuuuuulllll papryki słodkiej w proszku i sól i pieprz do smaku.... bardzo szybko i meeega smacznie O papryce nie zapomnieć bo to cały smak, dla mnie to złoty środek na wszystko w kuchni
Ogólnie nie lubię stać pół dnia przy garach, a to źle bo kucharką jestem wyśmienitą))
Ostatnio zmodyfikowałam pewien przepis tak, że nawet moja wielce wybredna siostra była pod wielkim wrażeniem!!!
Wielkie Żarcie - Przepis - Piersi z kurczaka w cieście z tym, że (moja modyfikacja):
do ciasta wsypujemy koperek, zeszkloną na patelni cebulkę (w ilości jak kto lubi, ja robię dwie), powiedzmy z 15cie średnich pieczarek pokrojonych drobniutko i usmażonych na patelni aż woda wyjdzie. Do ciasta dodajemy wodę gazowaną, żeby było delikatniejsze, możemy wsypać szczyptę proszku do pieczenia.
Jeśli chodzi o kurczaka to polecam go poprzedniego dnia osolić, opieprzyć i obsypać przyprawą do kurczaka po węgiersku i tak zostawić oczywiście pokrojonego w kosteczkę na noc. No i na drugi dzień wrzucamy usmażone kurczaczki do momentu, aż wyjdzie woda do wyżej opisanego ciasta i smażymy jak placuszki Mniam!!!
Jeśli chodzi o czas przygotowania to zależy od ruchów i tego, czy mąż pomoże pokroić U mnie to wszystko łącznie jakieś 40 min. +20 min smażenie.
Wielkie Żarcie - Przepis - Pieczarki w cieście w sosie słodko-kwaśnym jeszcze przepis na taką przekąskę, dla wielbicieli pieczarek jak znalazł))
Ostatnio edytowane przez moderatora: