reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kulinarne wyczyny Sierpniówek

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Dziewczyny poratujcie, bo nie dość, że chęci nie mam to i pomysłów. A mianowicie w sobote wyprawiamy mamuśki im i nie wiem już co postawić na tym stole :baffled: jak macie jakieś fajne pomysły na jakieś smaczne sałatki, bądz ciepłe przekąski to będę bardzo wdzięczna:tak:

Ja jeśli chodzi o sałatki to robię najczęściej mizerię z sosem koperkowo- ziołowym Knorra, ewentualnie kroję ogórka w kosteczkę taką nie za małą i nie za dużą, dodaję śmietanę 18%, i do tego leję Maggie- uwielbiam:) W lato robię to w wersji z pomidorem, niestety w zimę jak wiadomo pomidorków smacznych nie mamy;/
Moja ulubiona sałatka to z kapusty pekińskiej i kukurydzy, do tego 3-4 łychy majonezu tak na oko, rozmieszać i jeśli nie rozchodzi się po całości to jeszcze z łyżkę majonezu dodać. Do tego sypiemy fuuuuulllll papryki słodkiej w proszku i sól i pieprz do smaku.... bardzo szybko i meeega smacznie:) O papryce nie zapomnieć bo to cały smak, dla mnie to złoty środek na wszystko w kuchni:)
Ogólnie nie lubię stać pół dnia przy garach, a to źle bo kucharką jestem wyśmienitą:)))
Ostatnio zmodyfikowałam pewien przepis tak, że nawet moja wielce wybredna siostra była pod wielkim wrażeniem!!!

Wielkie Żarcie - Przepis - Piersi z kurczaka w cieście z tym, że (moja modyfikacja):
do ciasta wsypujemy koperek, zeszkloną na patelni cebulkę (w ilości jak kto lubi, ja robię dwie), powiedzmy z 15cie średnich pieczarek pokrojonych drobniutko i usmażonych na patelni aż woda wyjdzie. Do ciasta dodajemy wodę gazowaną, żeby było delikatniejsze, możemy wsypać szczyptę proszku do pieczenia.
Jeśli chodzi o kurczaka to polecam go poprzedniego dnia osolić, opieprzyć i obsypać przyprawą do kurczaka po węgiersku i tak zostawić oczywiście pokrojonego w kosteczkę na noc. No i na drugi dzień wrzucamy usmażone kurczaczki do momentu, aż wyjdzie woda do wyżej opisanego ciasta i smażymy jak placuszki:) Mniam!!!
Jeśli chodzi o czas przygotowania to zależy od ruchów i tego, czy mąż pomoże pokroić:) U mnie to wszystko łącznie jakieś 40 min. +20 min smażenie.

Wielkie Żarcie - Przepis - Pieczarki w cieście w sosie słodko-kwaśnym jeszcze przepis na taką przekąskę, dla wielbicieli pieczarek jak znalazł:)))
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
kassia181 już kiedyś robiłam podobną sałatkę :))
Alaa kurde musze zapindalać do sklepu po bakłażany ;P
martatt lubie pieczarki pod każdą postacią :))
dzięki dziewczyny
 
Kasza jęczmienna po mojemu:)

Dobra do kotlecików na wszelki możliwy sposób i surówki o której może też napiszę:)

Więc potrzebujemy:
-2 woreczki kaszy jęczmiennej perłowej- najlepiej firmy KUPIEC lub SZCZYTNO, są bardzo smaczne,
-ok. 10 pieczarek, jeśli są bardzo duże to 8,
-chuda kiełbasa- u mnie jest dobra Podwawelska lub Francuska, w tej francuskiej się zakochałam:)
-1 średnia cebula.

Cebulę kroimy drobno, wrzucamy na patelnię do zeszklenia, jak się zeszkli przerzucamy do naczynka. Na patelni lądują pokrojone w plasterki nie za cienkie i nie za grube pieczarki, smażymy aż wyjdzie z nich woda. W połowie smażenia można wstawić wodę na kaszę- trzeba pamiętać, że na jeden woreczek kaszy - 1l wody.
Kroimy kiełbasę w drobną kosteczkę (ale mnie moje Baby kopie:))) no i smażymy na patelni jak już zdejmiemy z niej pieczarki.
Kaszę po ugotowaniu wg. przepisu z opakowania wyrzucamy na patelnię, mieszamy ze wszystkimi wcześniej usmażonymi składnikami i... smacznego:)
Jeszcze chcę nadmienić, że zamiast kiełbasy może być oczywiście boczek lub słonina, ale ja tego np. nienawidzę po prostu.
Pewnie dla wielu z was to żadna nowość, ale może któraś mamuśka tak jak ja nie używa w kuchni kaszy jęczmiennej, więc muszę ją jak najszybciej do tego zachęcić!!!!

Suróweczka na szybko którą ostatnio zrobiłam, z tego co było:

Poszatkowana nieduża kapusta pekińska, 1 średni ogórek pokrojony w kosteczkę, 6-7 rzodkiewek w kosteczkę, na oko dajemy śmietanę, sól, pieprz i lejemy Delikat lub Maggie w płynie- ostatnio preferuję Delikat choć to nieduża różnica:))) Surówka jest boska, choć brzmi banalnie:)))

Co do Maggie to już się nie mogę doczekać pory na bób- bobik polewamy po ugotowaniu tą przyprawą i dajemy vegetę, czekamy aż wystygnie (rzadko doczekam) i delektujemy się bobem o nieziemskim smaku:)
-
 
krzynka ja nie słyszałam-sama nie cierpię zielonej herbaty więc niestety nie pomogę.
A to mój przepis na szybki i dobry deser
Pieczemy biszkopt- przepisu ni epodaję, bo każda z nas ma swój sprawdzony. Biszkopt w tortownicy 24cm średnicy. Czekam aż ciasto wystygnie. Do tego przygotowujemy nadzienie
700ml kubusia- smak dowolny. Tak więc 3/4 soku zagotowujemy a w reszcie rozpuszczamy 2 budynie waniliowe- z cukrem lub bez jeżeli bez cukru,to dosypujemy z 3 łyżki. Jak się sok zagotuje wlewamy budyń czyli postępujemy zgodnie z przepisem tyle, że zamiast mleka uzywamy soku. Czekamy aż masa nieco przestygnie i wylewamy ją na wcześniej upieczony biszkopt. Można go przekroić- ja pieke niewysokie ciasto, bo kroić mi sie nie chce. Na sam koniec ubijamy 500ml kremówki i ją dodajemy na masę budyniową już wystygniętą. Całość polewamy czekoladą bądź startymi wiórkami czekoladowymi i gotowe. Wstawiamy na 2-3h do lodówki i podajemy :) smacznego.

Dzisiaj zrobiłam, wyszło super :-)
Najbardziej mnie zaskoczyło, jak smaczna jest masa budyniowo-kubusiowa. Otóż jest tak smaczna, że chyba odłącze ją od biszkoptu i będę robiła w salaterkach, jak budyń czy kisiel.
Następnym razem robiąc to ciasto dodam owoców do masy. I upiekę cieńszy biszkopt, bo mój był za wysoki i przez to za suchy.
W każdym razie przepis super - dzięki fiuufiuu :tak:
 
dziewuchy, ma któaś przepis dobry na kopytka- bo w necie jest cała masa ale może któraś z Was ma taki swój własny?
 
Zrobiłam ciasto z jabłkami Black_Opal wyszło naprawdę pyszne.Smakuje jak szarlotka(dałam sporo jabłuszek) a jest o wiele lżejsze:)
Naprawdę polecam.

Jesli chodzi o kopytka to ja robię tak jak chyba wszyscy: gotowane ziemniaki, z niewielka ilość mąki pszennej, jajko.
Od siebie dodaję czosnek.

Za to ostatnio polubiłam kopytka z białym serem niektórzy nazywają je leniwe kluski.
Robi się tak samo jak kopytka tylko dodatkowo dodaje się białego sera.
Je się je zwykle na słodko.Pycha:)

Niestety proporcji nie podam bo zazwyczaj wszystko robię na tzw. "oko";)
 
Dziewczyny macie jakiś niezbyt skomplikowany przepis w temacie "Wielkanoc"?
Chciałabym zrobić coś spoza mojego rodzinnego repertuaru, na ożywienie stołu. Może to być ciasto, może jakaś potrawa. Najważniejsze, żeby było wypróbowane i sprawdzone :-)
 
reklama
ja nic nie zaproponuję, bo u mnie to wszystko będzie tłuste i po wiejsku. swojska biała, wędzona i gotowana szynka, jaja od babcinych kur, masło itp. Z wypieków, babki przeróżne, sernik więc chyba jak w całej Polsce. Sama jestem ciekawa o takie tradycyjne regionslne przepisy.
 
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry