reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kulinarne wyczyny Sierpniówek

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Dziewczyny macie jakiś sprawdzony przepis na Mazurka? Ja jeszcze nigdy nie robiłam, a w tym roku własnie sie przymierzam. Również poszukuje przepisu na jakąś sałatkę świąteczną.

reklama
A Ja zrobiłam Mazurka z podwójną masą jedna pod spodem karmelowa (z mleka kondensowanego),a na górze jogurtowa żeby zabić troszkę słodkość karmelu i przyozdobiłam świątecznie :)

IMG_6594..jpg

Tak mam :) Ja robie tak:

Ciasto kruche:
500g mąki -najlepiej krupczatka
250g margaryny
1/4szklanka mleka
4 łyżki oleju
1 jajko
1 proszek do pieczenia
1 cukier wanilinowy
Wszystko zagniatam, odstawiam do lodówki na 30min, wykładam do tortownicy cieniutko ciasto, nakłuwam widelcem i do piekarnika na 15-20min.

A masę jaką chcesz, możesz też owocę co Ci się zamarzy :)
Ja wykładam masą karmelową. dwie puszki mleka słodzonego w puszce gotuje 3godziny i ta masą smaruje ciacho :)
Dzisiaj dodałam 1 puszkę tej masy a na górę krem jogurtowy bo w ciąży nie lubie bardzo słodkich rzeczy :)

Muszę się Wam pochwalić (a szczególnie krzynce77, dzięki której mam ten przepis), jak mi ładniusia pascha wyszła:

IMG_0120..jpg

Zrobiłam wersję a'la straciatella - z czekoladą, zapachem rumowym i gruszkami z puszki.
Poza tym popełniłam jeszcze tą sałatkę:
Litewska sałatka z łososia Wielkanoc - Przepisy kulinarne - Przepisy kulinarne - artykuł
Mojemu A. smakowała, mi średnio, ale to chyba ze względu na ciążowe smaczki, bo obiektywnie to była ok.

No dziewczyny, super zdolniachy z Was :tak::-)
Ja w ostatnim momencie musiałam zrezygnować z Waszego przepisu Paschy, ponieważ :zawstydzona/y: zapomniałam kupić sera w wiaderku :zawstydzona/y: Byłam pewna, że czeka już w lodówce, a tu surprise :zawstydzona/y:
Za to zrobiłam jaja faszerowane wg Waszych przepisów i wyszły pyyyszne :tak::-)
Cała rodzinka sie zajadała :-D Dzięki Martitka za przepis (choć nie robiłam w skorupkach, a po prostu jako jaja faszerowane ;-)) :-)

Kurcze jak się czyta o tym całym jedzonku to aż się chce coś wciągnąć, a miejsca w brzuchu brak tak jestem objedzona. Nawet maluszek jakiś taki leniwy się zrobił przez te święta :-D Ale słodkości Wam przepiękne wyszły dziewczynki, chociaż ja za mazurkiem nie przepadam, no i osobiście zrobiłam więc sernik i kopiec kreta ... takie mało świąteczne ale nasze ulubione :-)

reklama
jestem przedstawicielką firmy produkującej kopca kreta czyli Panią Dr i odkąd jestem na L4 nie patrzę się na żadne produkty Dr :)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry