Pizza
( przepis na 2 duże)
- 4 szk. mąki
- 2 żóltka
- 1/3 szkl. oleju , ew. łyżka smalcu
- 1 szkl. wody
- 5 deko drożdży ( połowę opakowania)
- szczypta soli
- szczypta cukru
Ciasto wyrobić, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok 1 h.
- koncentrat pomidorowy ( połowę słoiczka) rozcieńczyć z wodą , dodać wg. uznania suszone oregano i bazylię.
Po wyrośnięciu ciasto podzielić na pół.
Rozwałkować do rozmiarów blaszki z piekarnika.
Blaszkę wysmarować delikatnie margaryna, oprószyć mąką.
Położyć ciasto ,spód pizzy.
Pizzę wysmarować przecierem pomidorowym z przyprawami.
Na to położyć starty na grubych oczkach wg. uznania ser żólty. Po to ,by składniki na wierzchu trzymały się.:-)
I dalej kompozycja wg. uznania.
Ja daję wędlinkę , paprykę, ogórka konserwowego, pieczarki , ew. kukurydzę i na to jeszcze odrobina sera żółtego.
Wierzch solimy lub posypujemy przyprawą do pizzy.
Piec w 180 stopniach do zarumienienia boków pizzy .
II część można schować do lodówki lub zamrozić , dla niezapowiedzianych gości jak znalazł.:-)