reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

Podaje przepis na ogórki po żydowsku :-):
-2,5 kg ogórków średniej wielkości pokroić na 4 cm wsypać 7 łyżek soli ,wymiszać,zostawić na 7 godzin.
-odlać słoną wode
-dodać 1 łyżeczke chili, wymieszać
-4 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę dodać, wymieszać z ogórkami
Teraz zalewa:
-1,5 szklanki octu +10 łyżek oliwy
-50 dkg -60 dkg cukru
Wlać zalewę,zostawić na 12 godz
-układać w słoikach,zalać zalewą, zkręcić,wynieść do chłodnego miejsca bez gotowania :tak:
Smacznego!
P.s. Przepis podała moja babcia, a ja dokładnie zapisywałam :-D
 
reklama
Sałatka z zielonych ogórków z „kurkumą”

4kg ogórków (talarki z łupą)
2 duże papryki czerwone (paski)
6 dużych cebul (krążki)

Zalewa:
2 szklanki octu
3 szklanki cukru
1/3 szklanki soli
1 łyżeczka gorczycy
½ opakowania kurkumy
4 ząbki czosnku

Wykonanie:
Zalewę zagotować, na gotującą sypać cebulę, podgotować chwilkę, następnie paprykę podgotować chwilę, na końcu dodać garść pokrojonego liścia selera, pogotować 10 minut, zalać tym pokrojone ogórki i gorące wkładać do słoików, pasteryzować około 5-8min.
 
Sałatka Buraki z papryką;)

8 dużych burakow
8 srednich marchewek
3 duze cebule
2 czerwone, duże papryki ( około 1/2 kg )
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. octu
1/2 szkl. oleju
sol, pieprz do smaku

Ugotowac buraczki i marchewkę. Zetrzec na tarce o duzych oczkach . Paprykę pokroic w kostkę , cebule w płtalarki i razem udusić do miekosci na oleju.
POlączyć buraczki, marchew z uduszona cebuląi przyprawy . Pasteryzowac okolo 10 mniut..

 
SAŁATKA SZWEDZKA
1,5kg ogórków
200g cebuli

Umyć dokładnie. Pokroić na cienkie plasterki (ogórków nie obierać). Zalać wodą z solą (w proporcjach 9/1) i odstawić na 3 godziny. Odcedzić. Zagototwać zalewę

Zalewa:
3 szklanki wody
2,5 szklanki cukru
1,5 szklanki octu

Do każdego słoika wrzucamy:
2-3 ziela
1 pieprz
odrobina gorczycy
kawałek marchewki

Pasteryzować 15 minut

 
Sałatka warzywna z opieńkami

Składniki:

3kg kapusty
1kg marchwi
1kg cebuli
2kg obgotowanych <w łyżeczce soli> opieńków
3/4 octu
ok 60 dkg cukru
kilka listków laurowych
kilka ziarenek ziela angielskiego <ok 3 tak na oko>
troszkę pieprzu <dosłownie szczypta>

Warzywa pokroić, posolić, dodać cukru, ocet i przyprawy. Całość włożyć do miseczki i przykryć talerzem, odstawić na ok 12 godzin <na noc do lodówki :tak:>. Później wyjąć i dołożyć opieńki i wymieszać. Rozłożyć do słoików i gotować przez 5 minut. Z tego dkładniku wyjdzie Wam około 24 słoiczków takich 400 gramowych :-)
 
KROKIETY Z KAPUSTA I GRZYBAMI
Składniki ciasta naleśnikowego:


  • 1/2 kg mąki
  • 4 jajka
  • sól
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki oleju (ja dodaję olej do ciasta, aby nie musieć za każdym razem smarować patelni)
  • mleko lub woda (lub mieszanina) (ok. 1l)
Mleko (wodę), jajka, sól, olej i proszek do pieczenia zmiksować w wysokim garnku. Stopniowo, ciągle miksując, dodawać mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencje lejącą (u mnie mniej więcej jak śmietanka kremówka 30%, ale ja lubię cieniutkie naleśniki). Patelnię rozgrzać, posmarować plasterkiem słoniny lub olejem (jeśli w cieście jest olej, wówczas smarujemy tylko przed usmażeniem pierwszego naleśnika), wlewać ciasto i smażyć naleśniki. Usmażone nadziewać farszem z kapusty i grzybów i zwijać (ja zawsze nadziewam jednego naleśnika, w czasie kiedy smaży się drugi).


Składniki farszu:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 3-6 dag grzybów suszonych (w zależności od tego jak bardzo grzybowe lubimy nadzienie)
  • 2-3 cebule
  • tłuszcz
  • sól, pieprz
Grzyby suszone płuczemy i moczymy przez 2-3 godziny. Gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Kapustę płuczemy (jeśli jest mocno kwaśna) i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości. Grzyby i kapustę odcedzamy i studzimy. Grzyby oraz odciśniętą kapustę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub drobniutko kroimy. Wrzucamy do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę i zeszkloną na tłuszczu cebulę oraz przyprawy. Mieszamy i nadziewamy naleśniki.
Niektórzy dodatkowo przysmażają farsz. Ja akurat tego nie robię, bo lubię kiedy jest on bardziej wilgotny.



Dodatkowo:
  • jajka
  • sól, pieprz
  • tarta bułka
Krokiety obtaczamy w jajku rozbełtanym z przyprawami i tartej bułce i smażymy na rozgrzany tłuszczu na złoty kolor.
 
Ostatnio robiłam faworki :tak:, więc się podzielę przepisem ;-).

Faworki

1/2 mąki
6 żółtek
400g kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:
Wszytkie składniki wymieszać, posypać mąką <żeby ciasto się nie kleiło do rąk :tak:>. Rozwałkować i pociąć w rąby z dziurką. Uformować faworki i wrzucać na rozgrzany olej.
 
Ostatnio robiłam faworki :tak:, więc się podzielę przepisem ;-).

Faworki

1/2 mąki
6 żółtek
400g kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:
Wszytkie składniki wymieszać, posypać mąką <żeby ciasto się nie kleiło do rąk :tak:>. Rozwałkować i pociąć w rąby z dziurką. Uformować faworki i wrzucać na rozgrzany olej.

mmm pychota;)
 
reklama
Do góry