reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

Podaje przepis na ogórki po żydowsku :-):
-2,5 kg ogórków średniej wielkości pokroić na 4 cm wsypać 7 łyżek soli ,wymiszać,zostawić na 7 godzin.
-odlać słoną wode
-dodać 1 łyżeczke chili, wymieszać
-4 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę dodać, wymieszać z ogórkami
Teraz zalewa:
-1,5 szklanki octu +10 łyżek oliwy
-50 dkg -60 dkg cukru
Wlać zalewę,zostawić na 12 godz
-układać w słoikach,zalać zalewą, zkręcić,wynieść do chłodnego miejsca bez gotowania :tak:
Smacznego!
P.s. Przepis podała moja babcia, a ja dokładnie zapisywałam :-D
 
reklama
Sałatka z zielonych ogórków z „kurkumą”

4kg ogórków (talarki z łupą)
2 duże papryki czerwone (paski)
6 dużych cebul (krążki)

Zalewa:
2 szklanki octu
3 szklanki cukru
1/3 szklanki soli
1 łyżeczka gorczycy
½ opakowania kurkumy
4 ząbki czosnku

Wykonanie:
Zalewę zagotować, na gotującą sypać cebulę, podgotować chwilkę, następnie paprykę podgotować chwilę, na końcu dodać garść pokrojonego liścia selera, pogotować 10 minut, zalać tym pokrojone ogórki i gorące wkładać do słoików, pasteryzować około 5-8min.
 
Sałatka Buraki z papryką;)

8 dużych burakow
8 srednich marchewek
3 duze cebule
2 czerwone, duże papryki ( około 1/2 kg )
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. octu
1/2 szkl. oleju
sol, pieprz do smaku

Ugotowac buraczki i marchewkę. Zetrzec na tarce o duzych oczkach . Paprykę pokroic w kostkę , cebule w płtalarki i razem udusić do miekosci na oleju.
POlączyć buraczki, marchew z uduszona cebuląi przyprawy . Pasteryzowac okolo 10 mniut..

 
SAŁATKA SZWEDZKA
1,5kg ogórków
200g cebuli

Umyć dokładnie. Pokroić na cienkie plasterki (ogórków nie obierać). Zalać wodą z solą (w proporcjach 9/1) i odstawić na 3 godziny. Odcedzić. Zagototwać zalewę

Zalewa:
3 szklanki wody
2,5 szklanki cukru
1,5 szklanki octu

Do każdego słoika wrzucamy:
2-3 ziela
1 pieprz
odrobina gorczycy
kawałek marchewki

Pasteryzować 15 minut

 
Sałatka warzywna z opieńkami

Składniki:

3kg kapusty
1kg marchwi
1kg cebuli
2kg obgotowanych <w łyżeczce soli> opieńków
3/4 octu
ok 60 dkg cukru
kilka listków laurowych
kilka ziarenek ziela angielskiego <ok 3 tak na oko>
troszkę pieprzu <dosłownie szczypta>

Warzywa pokroić, posolić, dodać cukru, ocet i przyprawy. Całość włożyć do miseczki i przykryć talerzem, odstawić na ok 12 godzin <na noc do lodówki :tak:>. Później wyjąć i dołożyć opieńki i wymieszać. Rozłożyć do słoików i gotować przez 5 minut. Z tego dkładniku wyjdzie Wam około 24 słoiczków takich 400 gramowych :-)
 
KROKIETY Z KAPUSTA I GRZYBAMI
Składniki ciasta naleśnikowego:


  • 1/2 kg mąki
  • 4 jajka
  • sól
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki oleju (ja dodaję olej do ciasta, aby nie musieć za każdym razem smarować patelni)
  • mleko lub woda (lub mieszanina) (ok. 1l)
Mleko (wodę), jajka, sól, olej i proszek do pieczenia zmiksować w wysokim garnku. Stopniowo, ciągle miksując, dodawać mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencje lejącą (u mnie mniej więcej jak śmietanka kremówka 30%, ale ja lubię cieniutkie naleśniki). Patelnię rozgrzać, posmarować plasterkiem słoniny lub olejem (jeśli w cieście jest olej, wówczas smarujemy tylko przed usmażeniem pierwszego naleśnika), wlewać ciasto i smażyć naleśniki. Usmażone nadziewać farszem z kapusty i grzybów i zwijać (ja zawsze nadziewam jednego naleśnika, w czasie kiedy smaży się drugi).


Składniki farszu:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 3-6 dag grzybów suszonych (w zależności od tego jak bardzo grzybowe lubimy nadzienie)
  • 2-3 cebule
  • tłuszcz
  • sól, pieprz
Grzyby suszone płuczemy i moczymy przez 2-3 godziny. Gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Kapustę płuczemy (jeśli jest mocno kwaśna) i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości. Grzyby i kapustę odcedzamy i studzimy. Grzyby oraz odciśniętą kapustę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub drobniutko kroimy. Wrzucamy do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę i zeszkloną na tłuszczu cebulę oraz przyprawy. Mieszamy i nadziewamy naleśniki.
Niektórzy dodatkowo przysmażają farsz. Ja akurat tego nie robię, bo lubię kiedy jest on bardziej wilgotny.



Dodatkowo:
  • jajka
  • sól, pieprz
  • tarta bułka
Krokiety obtaczamy w jajku rozbełtanym z przyprawami i tartej bułce i smażymy na rozgrzany tłuszczu na złoty kolor.
 
Ostatnio robiłam faworki :tak:, więc się podzielę przepisem ;-).

Faworki

1/2 mąki
6 żółtek
400g kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:
Wszytkie składniki wymieszać, posypać mąką <żeby ciasto się nie kleiło do rąk :tak:>. Rozwałkować i pociąć w rąby z dziurką. Uformować faworki i wrzucać na rozgrzany olej.
 
Ostatnio robiłam faworki :tak:, więc się podzielę przepisem ;-).

Faworki

1/2 mąki
6 żółtek
400g kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:
Wszytkie składniki wymieszać, posypać mąką <żeby ciasto się nie kleiło do rąk :tak:>. Rozwałkować i pociąć w rąby z dziurką. Uformować faworki i wrzucać na rozgrzany olej.

mmm pychota;)
 
reklama
Do góry