Lenuszka
Mamusia Gajusi
- Dołączył(a)
- 2 Grudzień 2009
- Postów
- 18 810
Cytrynowiec
Masa cytrynowa:
- 2 budynie cytrynowe
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 cytryna
- 25 dkg masła
Pozostałe składniki:
- 0,5 litra śmietanki 30%
- cukier puder
- cukier wanilinowy
- 3 szt. śmietan fixu
- wódka do nasączenia herbatników
- herbatniki
Spód biszkoptowy :
Składniki:
- 4 jajka
- 130 g mąki pszennej
- 130 g mąki ziemniaczanej
- 250 g cukru
- 6 łyżek wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
dodatkowo :
- 2 łyżki kakao ( jeżeli chcemy otrzymać ciemny spód) .
Wykonanie :
Jaja oddzielić od żółtek. żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę , pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka przełożyć delikatnie do utartych żółtek i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą i piec 0k .20-25 min w 200 stopniach C.
Masa cytrynowa:
2 budynie ugotować w 0,5 l. wody.
Do gorącego budyniu dodać suchą galaretkę i sok z cytryny. i gorące zmiksować.
Do wystudzonej masy dodać masło i zmiksować na masę.Wyłożyć na biszkopt.
Ubić śmietankę z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem dodając również śmietan fixy i wyłożyć na masę cytrynową.
Namoczyć herbatniki w alkoholu i ułożyć na wierzch na śmietanie.
Wszystko polać polewą z cukru pudru z dodatkiem olejku cytrynowego lub cytryny.
To jest na blaszke 23X28
PYCHOTKA
Masa cytrynowa:
- 2 budynie cytrynowe
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 cytryna
- 25 dkg masła
Pozostałe składniki:
- 0,5 litra śmietanki 30%
- cukier puder
- cukier wanilinowy
- 3 szt. śmietan fixu
- wódka do nasączenia herbatników
- herbatniki
Spód biszkoptowy :
Składniki:
- 4 jajka
- 130 g mąki pszennej
- 130 g mąki ziemniaczanej
- 250 g cukru
- 6 łyżek wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
dodatkowo :
- 2 łyżki kakao ( jeżeli chcemy otrzymać ciemny spód) .
Wykonanie :
Jaja oddzielić od żółtek. żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę , pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka przełożyć delikatnie do utartych żółtek i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą i piec 0k .20-25 min w 200 stopniach C.
Masa cytrynowa:
2 budynie ugotować w 0,5 l. wody.
Do gorącego budyniu dodać suchą galaretkę i sok z cytryny. i gorące zmiksować.
Do wystudzonej masy dodać masło i zmiksować na masę.Wyłożyć na biszkopt.
Ubić śmietankę z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem dodając również śmietan fixy i wyłożyć na masę cytrynową.
Namoczyć herbatniki w alkoholu i ułożyć na wierzch na śmietanie.
Wszystko polać polewą z cukru pudru z dodatkiem olejku cytrynowego lub cytryny.
To jest na blaszke 23X28
PYCHOTKA