reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

Cytrynowiec




Masa cytrynowa:
- 2 budynie cytrynowe

- 1 galaretka cytrynowa
- 1 cytryna
- 25 dkg masła
Pozostałe składniki:

- 0,5 litra śmietanki 30%
- cukier puder
- cukier wanilinowy
- 3 szt. śmietan fixu
- wódka do nasączenia herbatników
- herbatniki
Spód biszkoptowy :
Składniki:
- 4 jajka

- 130 g mąki pszennej
- 130 g mąki ziemniaczanej
- 250 g cukru
- 6 łyżek wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

dodatkowo :

- 2 łyżki kakao ( jeżeli chcemy otrzymać ciemny spód) .

Wykonanie :
Jaja oddzielić od żółtek. żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę , pod koniec ucierania dodawać po łyżce wody.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka przełożyć delikatnie do utartych żółtek i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą i piec 0k .20-25 min w 200 stopniach C.

Masa cytrynowa:
2 budynie ugotować w 0,5 l. wody.
Do gorącego budyniu dodać suchą galaretkę i sok z cytryny. i gorące zmiksować.
Do wystudzonej masy dodać masło i zmiksować na masę.Wyłożyć na biszkopt.

Ubić śmietankę z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem dodając również śmietan fixy i wyłożyć na masę cytrynową.

Namoczyć herbatniki w alkoholu i ułożyć na wierzch na śmietanie.
Wszystko polać polewą z cukru pudru z dodatkiem olejku cytrynowego lub cytryny.

To jest na blaszke 23X28

PYCHOTKA:)
 
reklama
lenaDTR ależ pięknie wygląda ta słodka piramidka. :tak:Bardzo pracochłonna? :confused: Przepisy skopiowałam, będę eksperymentowała.:tak::-)
 
Byłam dziś w biedronce i wpadły mi w oko dwa ciasta dr. oetkera <jedno, to piłka nożna, a drugie to babeczki>. Wybrałam babeczki <prostrze w wykonaniu :-D> i jutro experymentuję :tak:. Jak mi się udadzą, to nawet wkleję zdjęcie :-). 3majcie za mnie kciukasy.
 
Byłam dziś w biedronce i wpadły mi w oko dwa ciasta dr. oetkera <jedno, to piłka nożna, a drugie to babeczki>. Wybrałam babeczki <prostrze w wykonaniu :-D> i jutro experymentuję :tak:. Jak mi się udadzą, to nawet wkleję zdjęcie :-). 3majcie za mnie kciukasy.
Robiłam babeczki sa super i pięknie rosną;)Pyszne;)Ja miałam z kawałkami czekolady:)
Justa zdjecia te akurat nie moje prywatne;)ale identycznie wychodza;)Bo juz próbowałam:)
 
Przepis na ogórasy w zalewie curry:

3kg ogórków
3 cebule
3liście selera
gorczyca (sypiemy do słoika tak na oko)
Ogórki obrać, pokroić na paski lub ćwiartki (wdłuż) a cebulę w plasterki- upchnąć do wyparzonych słoików , wsypać trochę gorczycy dodać odrobinę liści selera.


Zalewa:
1 szklanka octu
4 szklanki wody
2 szklanki cukru
1,5 łyżki soli
3 łyżki przyprawy curry
Wszystkie składniki zagotować w garnku

Zalewą zalać sloiki i gotować jeszcze trzy minuty (od momentu wrzenia)

I jeszcze drugi przepis na ogórki w zalewie musztardowej:

3kg ogórków
ziele angielskie
liście laurowe
pieprz czarny w ziarnach
pieprz czarny mielony
gorczyca
5szklanek wody
3/4 szklanki octu
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
5 łyżek bardzo ostrej musztardy

Ogórki obrać, pokroic na ćwiartki. Do słoików wkładamy po dwa listki laurowe, po trzyziarenka ziela angielskiegoi pieprzu, oraz jedną płaskąłyżeczkę pieprzu mielonego i ogórki.
pozostałe składniki zagotować i zalać ogórki gorącą zalewą. Pasteryzowac 10min i gorące ustawić do góry dnem..... Smacznego :)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Ogórki w sosie musztardowym

1 litr wody
0,5kg cukru
1szkl. octu
5 łyżek musztardy sarepskiej (lub 8 słabszej)
3 łyżki soli.

Ogórki obrać, pokroić w paski (na ćwiartki).
Zalać zalewą i pasteryzować 3-5min.
To jest proporcja na 7 słoików:)
 
Macie przepisy na jakieś weki jeszcze??

Ja w tym roku robię takie :-):

Jabłka pasteryzowane

Składniki:

5 kg jabłka,
0,5 kg cukier

1..jpg

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce, włożyć do słoików , mocno ubić. Na wierzch wsypać łyżkę cukru, zakręcić zakrętkę, włożyć do garnka z wodą i pasteryzować około 25 minut. Takie jabłka można używać do szarlotki, ryżu, makaronu.


Przecier pomidorowy ( domowy)

Składniki:

dojrzałe pomidory czerwone
sól
cukier

2..JPG

Umyte pomidory sparzyć i obrać ze skórki ,pokroić w ćwiartki. Włożyć do garnka i rozgnieść, np. przy pomocy drewnianej pałki .Zagotować. Gotować na małym ogniu przez kilkanaście minut (do zgęstnienia) co jakiś czas mieszając, a następnie gorącą masę przetrzeć przez sito w celu usunięcia skórek i nasion. Doprawić do smaku. Gorący przecier przelać do butelek albo słoiczków. Pasteryzować ok 15-20min. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w ciemnym miejscu.

Pomidorki można zmiksować blenderem ( wtedy nie trzeba przecierać przez sito). :-)

Smak przecieru można dowolnie wzbogacić, np. przez dodanie bazylii i czosnku albo ostrego chilli. :tak::-)


Ogórki konserwowe ( korniszony)

Składniki:

małe ogórki
cebula
marchew
korzeń chrzanu
gorczyca
ziele angielskie
ziarna pieprzu
liście laurowe
koper
ocet spirytusowy 10 %,
cukier, sól

3..jpg

Jak najmniejsze ogórki dokładnie wyszorować. Ciasno układać je w wyparzonych słoikach. Dodać po kilka plasterków obranej ze skórki marchewki, pokrajanej w piórka cebuli, koperku , korzeń chrzanu. Do każdego słoika nałożyć po 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego, czarnego pieprzu, killka ziarenek gorczycy oraz po listku laurowym.
Przygotować zalewę: 4 porcje wrzącej wody wymieszać z jedną porcją octu, połową porcji cukru oraz doprawić do smaku solą. Zalać nią ogórki, dokładnie zakręcić wyparzonymi wcześniej zakrętkami, wycierając gwitn słoików. Pasteryzować przez ok.5-10 min. Następnie odstawić nakrętkami do dołu do ostygnięcia.

Pikle z ogórków łagodne

Składniki:

ogórki
koper
chrzan
gorczyca
ziele angielskie
listek laurowy
czosnek

Zalewa:
1 szklanka octu 10%
6 szklanek wody
6 łyżek z czubkiem cukru
1 płaska łyżka soli

4..jpg

Ogórki umyć (powinny być w miarę duże)obrać,przekroić na cztery,wyciąć gniazda nasienne.
Do każdego słoika wsypać po łyżeczce gorczycy,dodać po ząbku czosnku,kawałku chrzanu,po 3 ziarnka ziela angielskiego,koperek,
małym listku laurowy.
Zagotować zalewę,zalać słoiki,ułożyć słoiki w dużym garnku,zalać ciepłą wodą.
Pasteryzować, od zagotowania 2 min,wyjąć słoiki,odstawić do góry dnem do wystygnięcia.

Pikle z musztardą

Składniki:

2 kg ogórków świeżych
1 litr wody
0,5 szklanki octu
1 szklanka cukru
3 łyżki soli
5 łyżek musztardy grillowej
gorczyca,ziele angielskie,liść laurowy,pieprz czarny,
czosnek,koper świeży zielony

Ogórki wypłukać i obrać ze skórki.Potem pokroić na ćwiartki.Z pozostałych składników oprócz koperku zielonego,czosnku i gorczycy zrobic zalewę.
Przygotować słoiki.
Do każdego umytego słoika włożyć 2 ząbki czosnku,koper świeży,gorczycę,poukładać ogórki i zalać gorącą zalewą.Pasteryzować 8 minut.
 
reklama
Do góry