reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

Justa, dzięki wielkie. We wtorek biorę się za pieczenie. Mam nadzieje, że uda mi się upiec tak żeby można było je zjeść:-D. Ciasto ładnie wygląda mam nadzieję, że choć w połowie moje będzie wyglądało jak zdjęcia które załączyłaś :-).
Z sernika którego piekłam ostatnio wyszedł mi zakalec :zawstydzona/y:. Ale puki co się nie poddaję ;-)
 
reklama
Poddaję się nic mi z ciasta pieczonego w piekarniku mi nic nie wyszło, a raczej wyszło gumoliście, zakalcowo i nie smacznie :-:)eek:.
Za to Justa, udał mi się Shrek :-). Dzięki, dzięki, dzięki!
 
Justa mam nadzieję, że będzie jakoś szło. Biszkopt wyszedł mi co prawda płaski <chyba powinien być puszysty z tego co się orientuję :confused:> ale najważniejsze, że jadalny :-)
 
reklama
SŁODKA PIRAMIDA:)



Słodka piramida


Ciasto makowe
· 8 jajek
· szklanka mąki
· szklanka cukru
· szklanka suchego maku
· 2 cukry waniliowe
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, podczas ubijania stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie wszystkie suche składniki i wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy 24x42cm i piec około 50 minut w temp. 175 stopni. Wystudzone przekroić na dwa blaty.
http://alicja.przepisy.net/slodka-piramida/zdjecie/1565/
Ciasto orzechowe
· 5 jajek
· 10 dag cukru
· 3 czubate łyżki mąki
· 2 łyżki bułki tartej
· 15 dag zmielonych orzechów
· cukier waniliowy
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
Białka ubić z cukrem na sztywno, stopniowo dodawać po jednym żółtku i cukier waniliowy. Następnie dodać mą z proszkiem do pieczenia i orzechy z bułka tartą. Wszystko delikatnie zamieszać. Piec w formie tej samej wielkości co ciasto makowe około 40 minut w temp. 175 stopni.
Ciasto czekoladowe
· 4 jajka
· 4 łyżki cukru
· 2 łyżki kakao
· 4 łyżki mąki
· cukier waniliowy
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
Białka ubić z cukrem, dodawać stopniowo po jednym żółtku i cukier waniliowy. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wszystko delikatnie zamieszać. Ciasto upiec w tej samej formie co poprzednie ciasta, około 30 minut w temp. 175 stopni.
Masa pomarańczowa
· 3 pomarańcze
· 2 jabłka
· 1/2 szklanki cukru
· 1/2 szklanki wody
· 1 galaretka pomarańczowa
Wykonanie
Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Pomarańcze obrać i pokroić na kawałki. Wodę zagotować z cukrem, dodać jabłka i pomarańcze, wymieszać i gotować do lekkiego zgęstnienia. Następnie wsypać galaretkę i dokładnie rozpuścić - nie gotować. Odstawić do wystudzenia, a następnie wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Masa czekoladowa
· 1/2 szklanki mleka
· 10 dag margaryny
· 10 dag cukru
· 2 łyżki kakao lub gorzka czekolada
· cukier waniliowy
· 1 kostka masła
Wykonanie
W rondelku rozpuścić mleko z margaryną, dodać cukier, kakao i cukier waniliowy. Wszystko razem wymieszać, zagotować na bardzo wolnym ogniu, a następnie odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch, dodawać po jednej łyżce wystudzonej masy.
Pianka
· 1/2 litra śmietany kremówki
· 2 galaretki cytrynowe
· 1 galaretka wiśniowa
· 1 galaretka agrestowa
· puszka brzoskwiń
Wykonanie
Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę. Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, podobnie agrestową - odstawić do wystudzenia. Gdy obydwie galaretki stężeją, pokroić w kostkę. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody i ostudzić. Kremówkę ubić i dodać lekko tężejącą galaretkę cytrynową, następnie brzoskwinie i pokrojone galaretki. Wszystko wymieszać.
Składanie ciasta
Na pierwszy blat makowy wyłożyć tężejącą masę pomarańczową - wstawić do lodówki, by masa dobrze stężała i nie wsiąkła w ciasto. Następnie położyć ciasto orzechowe, wyłożyć masę czekoladową i przykryć drugim blatem makowym. Na ciasto makowe wyłożyć piankę i przykryć ciastem czekoladowym. Polać polewą i całe ciasto wstawić do lodówki.
 
Do góry