reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

reklama
Ciasto kruche z jabłkami

składniki:
60 gag mąki
1 margaryna
25 dag cukru
2 jajka
proszek do pieczenia
cukier waniliowy
3 łyżki kwasnej smietany
25 dag jabłek tartych

przepis:
Mąkę i margarynę posiekać, dodać cukier i proszek do pieczenia i jajka. Zagniesc ciasto i dodac 3 łyżki śmietany.
Ciasto podzielic na dwie częsci. Jedną wyłożyć na dno blachy, na to wsypać utarte z cukrem waniliowym potarte jabłka i lekko posypać cynamonem. Przykryć drugią częścią ciasta.
45 minut, 180 stopni
 
ZAPP ŚMIETANOWIEC



Składniki:
  • 1 duże op. okrągłych biszkoptów,


    1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego,


    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 szkl. gorącej wody,,


    4 różne galaretki o kontrastowych kolorach ( u mnie truskawkowa, gruszkowa, niebioeska - wieloowocowa + jabłkowo-miętowa na wierzch deserku)


    owoce do dekoracji ( u mnie banany i truskawki)
  • ewentualnie 3-4 łyżki cukru pudru (jeśli ktoś woli słodsze deserki)
Blaszkę 25x40 cm wyłożyć namoczonymi w kawie biszkoptami.​

3 Galaretki rozpuścić w szklance wody każdą. Ostudzić.
Mleko Ubić z ewentualnym cukrem pudrem. Ubijać tak długo, aż mleko dwukrotnie zwiększy swoją objętość, a na wierzchu zostanie wyraźny ślad po trzepaczce.
Po 1/3 masy dodać do każdej z galaretek. Dokładnie wymieszać. Wylewać na środku blaszki po 3−4 łyżki na przemian (tak jak w przypadku ciasta Zebra). Masa sama rozpłynie się na boki, tworząc kolorowe fale.
Wstawić do lodówki na 1−2 godziny.
Udekorować owocami. Zalać zimną galaretką przygotowaną według przepisu.

Ponownie wstawić do lodówki.
zapp.jpg
 
Lenka, świetny jest ten zaap :tak: i nawet mi wyszedł, co prawda nie dokładnie tak jak Twój, bo nie mogłam dostać niebieskiej galaretki ale równie ładnie wyglądał.

Sałatka z ananasem

Składniki:
1 puszka ananasa,
1 puszka kukurydzy,
1 woreczek ryżu,
1 bloczek mięsa <szynka, polędwica>
3 papryki czerwone,
majonez, sól oraz pieprz do smaku.

Odsączyć ananasa, pokroić w kostkę, dodać odsączoną kukurydzę, ugotowany ryż. Pokroić mięsko w kostkę, dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystkie składniki, wymieszać, dodać majonez i znów wymieszać. Włożyć do lodówki by się schłodziło ;-)
 
Fanta mam super przepis;)

Pianka z Owocami i Ptasim Mleczkiem




Składniki


Biszkopt z 4 jaj (kakaowy)

1/2 l kremówki


(u mnie owoc granatu) + 1 o innym smaku (u mnie agrestowa)

1/2 op. ptasiego mleczka (ok 20 - 25 kostek)

20-30 dag truskawek

15 dag borówek (lub inne owoce sezonowe)




Upiec biszkopt kakaowy (każdy na pewno ma swój sprawdzony [FONT=inherit!important]przepis). Ostudzić.[/FONT]​


PRZYGOTOWANIE:


Na [FONT=inherit!important]cieście http://javascript<b></b>:void(0)ułożyć w równej odległości kostki ptasiego mleczka.[/FONT]

1 -2 galaretki o tym samym smaku rozpuścić w połowie wody przewidzianej w przepisie. Ostudzić.

Kremówkę ubić na sztywno. Wlać zimną, ale płynną galaretkę. Zmiksować.Masę wyłożyć na ciasto i kostki ptasiego mleczka.


Wstawić do lodówki na godzinę.

Trzecią galaretkę rozpuścić w przewidzianej w przepisie ilości wody.Ostudzić.
Owoce oczyścić. Truskawki pokroić na ćwiartki. Owoce wysypać na piankę. Wylać zimną, ale płynną galaretkę na owoce.
Wstawić do lodówki.










SMACZNEGO:)

ŚMIETANowiec:)

Składniki BISZKOPT:


5 szt jajka,
5 łyżek cukier,
5 łyżek mąka pszenna, 1 łyżeczka proszek do pieczenia,






  • SKŁADNIKI MASA:)

  • 2 szt galaretki truskawkowej

    0,5 l kremówka, 30% wtedy jest bardziej delikatna i smakowita


    3 łyżki cukier puder,
  • 3 szt śmietan fix,
  • Truskawki ilośc według uznania

Biszkopt:



Ubić białka dodać cukier i żółtka. Ubijać tak długo aż nie będzie ciasto spadać z łyżek z miksera. Mąkę wymieszać z proszkiem powoli dodawać do jajek i mieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy około 20 min w 170 st.







Bita śmietana:zimną kremówkę przelać do wysokiego garnka i ubić na sztywno,dodać cukier puder i śmietan fixy i chwilkę ubić.Wyłożyć na zimny biszkopt,poukładać przekrojone truskawki..Zalać tężejącą galaretką truskawkowa.Ja rozpuściłam 2 galaretki w 2,5 szkl wody:)
 
Ostatnia edycja:
Lenka, słońce ja nie piekę :-:)no:. Nie umiem :zawstydzona/y:. Jab byś miała jakiś przepis na zasadzie zrobienia i wrzucenia do lodówki tak jak ten pyszny zaap, to poprosze :tak:.
 
reklama
Do góry