reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

Kurczak w warzywach z ryżem

Ugotuj ryż
Pokrój piersi z kurczaka w kosteczki (1-2piersi na 3osoby)
Przypraw je solą, curry, papryką słodką
Wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobina tłuszczu
Dodaj trzy ząbki czosnku posiekane i zrumień.
Dodaj calą żółtą lub czerwoną paprykę (zielona jest gorzka) pokrojona w kostkę
Starta na tarce marchewkę (średnią)
Zalej wodą do polowy patelni
Podduś

Fasolka szparagowa zielona (może być mrożonka)
Groszek zielony (ja daję mrożony)
Kukurydza z puszki (pół puszki jak ktoś bardzo lubi kukurydzę)
Dodajemy pieprz, vegetę do smaku
Sosik zageszczam skrobią kukurydzianą z mlekiem (jest niesamowicie wydajna, nie pozostawia smaku mąki i doskonale sie rozpuszcza i nie tworzą się grudki):tak:;-)

Podaje z ryżem
Dzieci uwielbiają, a ja jestem cała szczęsliwa, bo prawie wszystkie warzywa maja na talerzu i nimi nie gardzą:-)

Smacznego:tak:
 
reklama
lolkak ja polecam rybkę skropić cytrynką, posypać przyprawami ( takie , które możesz przy karmieniu piersią), zawinąć w folię aluminiową i do piekarnika . Pyyycha!
 
RYBA PO GRECKU

- o,5 kg mrożonych filetów rybnych
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- seler
- 3 średnie cebule
- liść laurowy
- mała puszka konc. pomidorowego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- pół kostki rosołowej Viniary
- sól , pieprz
- papryka mielona


Cebulkę zeszklić na patelni teflonowej z odrobiną wody . Marchewkę , pietruszkę i seler ugotować. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywka dodać do zeszklonej cebulki wraz z połową kostki bulionu. Lekko podlać wodą.
Do warzyw dodać przecier pomidorowy, listek laurowy oraz ziarna ziela angielskiego . Doprawić solą ,pieprzem i papryką. Chwile przesmażyć .

Rozmrożoną rybę usmażyć na patelni teflonowej, odłożyć w ciepłe miejsce. Ew. zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku. Dla osób nie będących na diecie rybę oprószyć mąką, zamoczyć w jajku, potem znowu w mące i smażyc na patelni na oliwie.

Rybę przełożyć warzywkami.

Podawać jako danie ciepłe lub wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin i podawać na kolację jako przystawkę.



A w tle moje kochane rybki.....:-);-)
 
Mnie często dopada taka niemoc kulinarna i wtedy nie mam pojęcia co ugotować. Jakiś czas temu jadłam w restauracji krakowskiej Le Scandale bardzo dobrze przyrządzone Tagliatelle i teraz jak nie mam pomysłu na obiad to robię właśnie coś takiego. Nie wychodzi mi może identycznie, jak w tej restauracji, no ale da się zjeść.
 
reklama
No to może dasz nam przepis?
Justys dzięi. Cos jak moja, tylko ja zgubiłam jednak przepis, ehhehehehe
 
Do góry