reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

sałatka z makaronem

gotujemy makaron rurki w zależności od ilości można pół albo cały
do zimnego już makaronu kroimy:
-ogórek zielony w kostkę
-pomidor w kwadraciki
-por pokrojoną bardzo drobno
-rzodkiewkę w plasrterki a plasterki na pół
kukurydzę
później w miseczce mieszamy z 6 łyżkami oleju posiekany koperek , pietruszkę i szczypiorek (koperek i pietruszka może być suszona)
wlewamy do sałatki i przyprawiamy solą i pieprzem:tak: wychodzi naprawdę pychotaaaa

sałatka z papryką
robi się ją podobnie do poprzedniej ,
kroimy w drobną kosteczkę 2 pomidory
po 1 papryce(czerwoną zieloną i żółtą)
2-3 gotowane marchewki (ja kupuję do niej małe marcheweczki w słoiczku wtedy jest lepszy smak daję cały słoiczek)
czerwoną cebulę kroimy w krótkie paseczki
pół puszki kukurydzy
można również dodać rzodkiewkę pokrojoną w kosteczkę

przyprawiamy do smaku solą i pieprzem... szybko i smacznie ;-)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Kurczak pieczony " na butelce"

Potrzebne:
- 1 kurczak
- przyprawa do kurczaka
- sól
- butelka wypełniona do połowy wodą lub piwem ;-)


Umytą szklaną butelkę ( np. po piwie) w 1/3 napełnić wodą, nasadzić na nią posypanego obficie przyprawą i solą ( wewnątrz i zewnątrz) kurczaka. Ustawić go pionowo w naczyniu żaroodpornym .
Piec w temperaturze 180 - 200 C. Podzielić na porcje.
Dla dukanek ;-):podawać jako danie samodzielne lub ( w fazach II i III ) z sałatą i mizerią w obu wersjach.
Uwaga! Woda w butelce chroni kurczaka przed wyschnięciem. Aby uzyskać lepszy smak, można dorzucić do niej czosnek, pieprz lub inne aromatyczne przyprawy.

Mięso z kurczaka rewelacyjne, rozpływa się w ustach.:tak::-)
 
A może jakiejś mamie będącej na diecie Dukana przepis się przyda, więc i tu wrzucam.


Sos grzybowy z suszonych grzybów z plackami z bakłażana . Wszystko równie pysznie smakowało , jak wyglądało.:tak::-)

Do wyboru podam przepis na sos grzybowy jasny i sos grzybowy ciemny.


Sos grzybowy z grzybów suszonych - ciemny

- 100 g suszonych grzybów
- ćwiartka kostki rosołowej
- pół cebuli
- maizena ( skrobia kukurydziana)
- pieprz

Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody ( 2-3 razy więcej niż chcemy mieć sosu) i ugotować do miękkości ( pod przykryciem).
Ugotowane grzyby posiekać, a cebulę udusić w odrobinie wywaru z ćwiartki kostki rosołowej doprawionego pieprzem. Wymieszać cebulę z grzybamii gotować jeszcze ok. 10 minut. Zagęścić sos maizeną zmieszaną z wodą. Podawać z placuszkami cukini, bakłażanu, szpinaku lub z mięsami z grila.

Mnie wyszedł taki :-):


rh7on7.jpg



Sos grzybowy z grzybów suszonych - jasny

- 100 g grzybów suszonych
- ćwiartka kostki rosołowej
- maizena
- opakowanie jogurtu naturalnego ( 180 g)
- rozmaryn

Grzyby wymoczyć kilka godzin w odrobinie wody, po czym gotować pod przykryciem do miękkości z odrobiną suszonego rozmarynu i ćwiartką kostki rosołowej. Przestudzić wywar, aby był letni i dodać osolony jogurt z maizeną, dokładnie wymieszać i podgrzewać, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
Podawać z placuszkami z cukinii, bakłażanu, szpinaku lub z mięsami z grila.

A tego jeszcze nie próbowałam:no:;-).


A tutaj przepis na placuszki z cukinii lub jak kto woli bakłażana, którego ja użyłam.

Kotlety z cukinii

- 1 cukinia
- 2 jajka
- otręby owsiane
- słodka papryka mielona
- sól, pieprz

Cukinie pokroić w plastry, sparzyć chwilę we wrzątku, aby odrobinę zmiękła, i oprószyć słodką papryką. Panierować w jajku oraz w otrębach i smażyć na teflonowej patelni. Doprawić solą , pieprzem. Podawać jako dodatek lub samodzielne danie z sosem np. grzybowym.



10cmc7k.jpg


Z racji tego, że na śniadanie była owsianka , odpuściłam panierkę otrębową i bakłażana usmażyłam obtoczonego tylko w papryce i w jajku :sorry2:. Ale i tak pyszny wyszedł.:tak::-)
 
Odchudzone bolognese :tak:

1/2 cebuli - najlepiej czerwonej bo nie wzdyma :-p

1-2 posiekane ząbki czosnku

szczypiorek drobno pokrojony

1/2 kg mięsa mielonego z indyka

koncentrat pomidorowy albo pomidory z puszki

1/2 paczki makaronu ( moje dzieci najbardziej lubią świderki :-p)

Przyprawy, oregano, bazylia, estragon, sól, cukier, może tez być gotowa mieszanka przypraw, ja lubię tę z Kamisu :tak:


Nastawiamy wodę na makaron, makaron musi być ugotowany al dente, tzn, ze 2 min krócej niż piszą na opakowaniu :tak: Dowody dodajemy oprócz soli odrobinę oliwy/oleju

Na rozgrzaną teflonową patelnię, nalewamy odrobinę wody. Na tej wodzie dusimy cebulkę i czosnek z odrobinką soli. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy mięso mielone, przyprawy do smaku i smażymy. Gdy mięso juz nie jest surowe zalewam gorącą woda potem koncentrat i 1/2 łyżeczki cukru, bo koncentrat może mieć gorzkawy posmak. ( zamiast wosy i koncetratu mozeby wrzucić całą zawartośc puszki z pomidorami :tak:) Wszystko dusze dopóki nie skończy sie gotować makron, który robi się w międzyczasie :-p

Cała operacja zajmuje, może ze 20 min.

Makaron ugotowany al dente ma niski indeks glikemiczny, dlatego nie tuczy aż tak bardzo :tak: A danie podajemy posypane szczypiorkiem zamiast żółtym serem :tak: Nie dodajemy oliwy do smażenia i używamy mięsa indyczego, w rezultacie kaloryczność spada o połowę :szok::tak:
 
MH przepis super.
Ja jeszcze dopowiem,że można jeszcze bardziej zmniejszyć kaloryczność używając zamiast zwykłego makaronu -makaronu z pełnego przemiału z twardej pszenicy durum.
Makaron powinien zawierać w składzie tylko pszenicę i wodę .:tak:;-):-):-)
 
MH przepis super.
Ja jeszcze dopowiem,że można jeszcze bardziej zmniejszyć kaloryczność używając zamiast zwykłego makaronu -makaronu z pełnego przemiału z twardej pszenicy durum.
Makaron powinien zawierać w składzie tylko pszenicę i wodę .:tak:;-):-):-)

No na pewno :tak: Tylko, że ja mam słabość do makaronu :-D:-D:-D I nie potrafię sobie odmówić takiego klasycznego "niezdrowego" :zawstydzona/y: :-D:-D:-D:rofl2:
 
MH przepis super.
Ja jeszcze dopowiem,że można jeszcze bardziej zmniejszyć kaloryczność używając zamiast zwykłego makaronu -makaronu z pełnego przemiału z twardej pszenicy durum.
Makaron powinien zawierać w składzie tylko pszenicę i wodę .:tak:;-):-):-)

As Ty też oglądałaś dziś "dzień dobry tvn";-):-D

MH dzięki:-)
 
reklama
Do góry