reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

Kurczak w warzywach z ryżem

Ugotuj ryż
Pokrój piersi z kurczaka w kosteczki (1-2piersi na 3osoby)
Przypraw je solą, curry, papryką słodką
Wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobina tłuszczu
Dodaj trzy ząbki czosnku posiekane i zrumień.
Dodaj calą żółtą lub czerwoną paprykę (zielona jest gorzka) pokrojona w kostkę
Starta na tarce marchewkę (średnią)
Zalej wodą do polowy patelni
Podduś

Fasolka szparagowa zielona (może być mrożonka)
Groszek zielony (ja daję mrożony)
Kukurydza z puszki (pół puszki jak ktoś bardzo lubi kukurydzę)
Dodajemy pieprz, vegetę do smaku
Sosik zageszczam skrobią kukurydzianą z mlekiem (jest niesamowicie wydajna, nie pozostawia smaku mąki i doskonale sie rozpuszcza i nie tworzą się grudki):tak:;-)

Podaje z ryżem
Dzieci uwielbiają, a ja jestem cała szczęsliwa, bo prawie wszystkie warzywa maja na talerzu i nimi nie gardzą:-)

Smacznego:tak:
 
reklama
lolkak ja polecam rybkę skropić cytrynką, posypać przyprawami ( takie , które możesz przy karmieniu piersią), zawinąć w folię aluminiową i do piekarnika . Pyyycha!
 
RYBA PO GRECKU

- o,5 kg mrożonych filetów rybnych
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- seler
- 3 średnie cebule
- liść laurowy
- mała puszka konc. pomidorowego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- pół kostki rosołowej Viniary
- sól , pieprz
- papryka mielona


Cebulkę zeszklić na patelni teflonowej z odrobiną wody . Marchewkę , pietruszkę i seler ugotować. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywka dodać do zeszklonej cebulki wraz z połową kostki bulionu. Lekko podlać wodą.
Do warzyw dodać przecier pomidorowy, listek laurowy oraz ziarna ziela angielskiego . Doprawić solą ,pieprzem i papryką. Chwile przesmażyć .

Rozmrożoną rybę usmażyć na patelni teflonowej, odłożyć w ciepłe miejsce. Ew. zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku. Dla osób nie będących na diecie rybę oprószyć mąką, zamoczyć w jajku, potem znowu w mące i smażyc na patelni na oliwie.

Rybę przełożyć warzywkami.

Podawać jako danie ciepłe lub wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin i podawać na kolację jako przystawkę.



A w tle moje kochane rybki.....:-);-)
 
Mnie często dopada taka niemoc kulinarna i wtedy nie mam pojęcia co ugotować. Jakiś czas temu jadłam w restauracji krakowskiej Le Scandale bardzo dobrze przyrządzone Tagliatelle i teraz jak nie mam pomysłu na obiad to robię właśnie coś takiego. Nie wychodzi mi może identycznie, jak w tej restauracji, no ale da się zjeść.
 
reklama
No to może dasz nam przepis?
Justys dzięi. Cos jak moja, tylko ja zgubiłam jednak przepis, ehhehehehe
 
Do góry