reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

Tort z adwokatem

Jeden spód biszkoptowy

masa:
1 litr kremówki
3 łyzki cukru
7 płaskich łyzeczek zelatyny
1/4 litra adwokatu

Śmietanę ubić, dodać cukier i na koniec dodać adwokat z żelatyną (żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, połączyć z adwokatem a po ostudzeniu dodać do śmietany)
Całość wylać na biszkopt. PROPOZYCJA: Na brzegu tortownicy można poukładać rurki waflowe (takie jak do lodów). Górę ozdobić kokosem lub kakao lub według waszego pomysłu:tak::-D

 
reklama
Nie wiem, czy było, bo 38 stron to dużo do przejrzenia.

SAŁATKA Z TUŃCZYKA:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 -"- kukurydzy
1 -"- czerwonej fasoli]
1 woreczek ryżu
3 jaja ugotowane
majonez
sól, pieprz do smaku

Tuńczyka, kukurydze, fasolke osączyć z zalewy. Ryż ugotować i osączyć. Jaja pokroić w kostke. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Podawać po schłodzeniu.
SMACZNEGO
 
Sałatka z tuńczykiem - wersja zielona
1 duża cykoria (może być też sałata)
1/2 pęczka rukoli
1/2 pęczka szczypiorku (najlepiej z dymki)
2 pomidory
1 duża puszka tuńczyka
1 mała puszka kukurydzy
kilka oliwek
1 cytryna
1 łyżka oleju
Kilka listków świeżej mięty

Cykorię,rukolę, szczypior pokroić, pomidory również, ale na większe kawałki
Dodać tuńczyka,kukurydzę i oliwki. Zmieszać olej z sokiem z cytryny i polać sosem sałatkę. Udekorować miętą
Smacznego
 
Zupa z czerwonej soczewicy

1 duża marchewka
1. ziemniak
1 cebula
3 pomidory
3 ząbki czosnku
1 szklanka czerwonej soczewicy
1/2 szklanki ryżu
2 kostki rosołowe (z drobiu i wołowa)
sól, pieprz, suszona mięta

Najlepiej gotować w szybkowarze. Ryż i soczewicę przepłukać. Marchew, cebulę, ziemniaka i czosnek zetrzeć na tarce jarzynowej. Pomidory obrać ze skórki i również zetrzeć na tarce. Dodać ryż i soczewicę. Całość zalać gorącą wodą. Tak aby zakryć warzywa. Dodać bulion w kostkach, sól, pieprz i miętę. Wymieszać. Dopełnić zimną wodą do wysokości mniej więcej 3/4 garnka i wymieszać.
Zamknąć garnek. Gotować na dużym ogniu do momentu, aż garnek zacznie "świstać". Zamknąć (przełączyć garnek na 1 - w zależności od rodzaju garnka) i zmniejszyć ogień. Gotować 20 minut. Po otwarciu zupę zmiksować. Podawać można dekorując listkami świeżej mięty. W normalnym garnku zupa gotuje się trochę dłużej niestety.
Smacznego
 
Tort z owocami
3 lub 4 warstwowy blat (najlepiej 2 kakaowe i dwa "białe"
2 bite śmietany śmietankowe (lub budyń- zwłaszcza przy upale)
1 bita śmietana kakaowa (lub budyń - przy upale)
1 mały słoik dżemu wiśniowego lub innego aby był kwasowaty
15 dag orzechów włoskich
3-4 brzoskwinie (mogą być też z puszki) lub inne owoce np. truskawki, mandarynki
1 mała kiść winogron

Do nasączenia:
1,5 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej
4 łyżeczki cukru
50 ml alkoholu (wódki)

Kakao lub czekolada w proszku do dekoracji

Wykładamy pierwszy kakaowy spód tortu. Nasączamy ponczem. Smarujemy dżemem, następnie kremem kakaowym i posypujemy pokruszonymi orzechami. Przykrywamy białym spodem i również nasączamy go ponczem. Smarujemy kremem i kładziemy pokrojone brzoskwinie. Przykrywamy kakaowym spodem i smarujemy tak jak przy pierwszej warstwie. Następnie przykrywamy białym spodem, nasączamy ponczem i całość przykrywamy bitą śmietaną (białą), włącznie z bokami. Można zrobić wzorki z bitej śmietany, według uznania. Zrobić napis i udekorować wierzch owocami. Boki obsypać czekoladą lub kakao i świętować
Smacznego
 
Deser z herbatników (dla tych co nie mają czasu)

5-6 paczek herbatników (w zależności od formy)
1 budyń czekoladowy
1 budyć waniliowy
orzechy włoskie
cynamon

Ułożyć herbatniki na spodzie formy. Powoli wylać gorący budyń czekoladowy.
Na budyniu ułożyć kolejną warstwę herbatników i wylać waniliowy budyń. gdy troszkę przestygnie ułożyć fantazyjnie orzechy i lekko posypać cynamonem.
Wstawić do lodówki. Jak deser jest zimny to kroi się ładnie jak każde ciasto

Można też zrobić budyń bananowy, czekoladowo-wiśniowy lub każdy inny według uznania.
Smacznego
 
CHŁODNIK

2 kefirki (może być maslanka i kefirek)
kilka świerzych ogórków
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
botwinka (jak kto nie ma to może być buraczek)
Jaja ugotowane na twardo

Kefirek wlewamy do gara lub misy, siekamy szczypiorek, koperek, ogórki, rzodkiewkę i dodajemy do kefirku.(ja ostatnio ogóry i rzodkiewkę trę na tarce, bo niechce mi się siekać)
Jeżeli jest botwinka to też siekamy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu ok 10 min, jak wystygnie dodajemy do kefirku, odstawiamy do lodówki na trochę i podajemy z jajem na twardo.
Oczywiście należy zapodać trochę soli do smaku (czego ja nie robię bo nie jadam soli, a mój osobist mąż soli sobie na swoim talerzyku)

Myślę że przepis nie jest specjalnie skomplikowany
Chętnym życzę smacznego

 
reklama
Zapiekanka Grecka:
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 czerwona papryka
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 20 dag startego sera żółtego
  • fix do zapiekanki greckiej
Ziemniaki pokroic w plastry i podsmażyc na tłuszczu. Przełożyc na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażyc paprykę pokrojoną w kostkę. Mięso smażyc osobno, podlac 300 ml wody, dodac fix i dusic około 5 minut. Formę wysmarowac tłuszczem i układac: ziemniaki, paprykę, mięso i ser. Zapiekac około 30 minut.
* ponieważ nigdzie nie dostałam fixa to mięsko podlałam wodą, przyprawiłam gyrosem i dodałam łyżkę przecieru pomidorowego;-)
 
Do góry