POTRAWKA DROBIOWA
30dkg marchwi
3 czubate łyżki masła
3szkl rosołu
2 podwójne piersi z kurczaka
1 łyżka oleju
1 cebula
2 czubate łyżki mąki
1szkl kwaśnej śmietany
30dkg zielonego groszku
20dkg fasolki szparagowej
sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
natka pietruszki
Marchew obrać pokroić, w garnku stopić łyżkę masła dodać marchew mieszając chwilę zasmażyć. Zalać rosołem i ugotować do miękkości. Zachować wywar. W tym czasie opłukać mięso pokroić w kostkę i podsmażyć. W garnku na maśle podsmażyć posiekaną cebulę oprószyć mąką i podsmażyć mieszając dodać śmietanę i 2szkl wywaru z warzyw i dodać marchew mięso i groszek z fasolą. Przyprawić solą pieprzem gałka.
PLACKI ZBÓJNICKIE
30 dkg sera żółtego
½ l. Mleka
1 jajo
szczypta proszku do pieczenia
1 łyżeczka vegety
szczypta papryki
20 dkg mąki
ser żółty zmielić, dodać pozostałe składniki i wyrobić masę
Placki piec na rozgrzanym oleju
Podawać ze sztuką mięsa, i sosem oraz kwaśną surówką
BAKŁAŻANY FASZEROWANE RYŻEM
Składniki:
2 średniej wielkości bakłażany
2 pomidory łyżka koncentratu pomidorowego 30-proc.
pół szklanki ryżu
cebula ząbek czosnku
łyżeczka Jarzynki WINIARY
2 łyżeczki oregano
po łyżce oliwy z oliwek i masła
10 dag startego żółtego sera (gouda, cheddar)
sól pieprz
Bakłażany umyj, osusz, zetnij grube końce, przekrój na pół, następnie wyjmij miąższ, pozostawiając ścianki grubości 1 cm. Wydrążone bakłażany posól i odstaw na pół godziny. Ryż ugotuj na sypko i ostudź. Teraz nagrzej piekarnik do temperatury 190°C. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Pomidory umyj, sparz, zdejmij z nich skórkę i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz i - ciągle mieszając - smaż na nim cebulę oraz czosnek aż cebula zrumieni. Włóż pomidory, smaż 2 minuty, dodaj koncentrat pomidorowy, a na koniec wszystko dokładnie wymieszaj. Zestaw patelnię z ognia, włóż ryż, posyp solą, pieprzem, Jarzynką i oregano, dokładnie wymieszaj. Bakłażany osusz w ręczniku kuchennym, napełnij farszem, posyp żółtym serem i wstaw do piekarnika na 25-30 minut.
BANANOWIEC!!!
Składniki:
pół szklanki cukru
3 banany
półtorej szklanki mąki
2 łyżki kaszy manny
3 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół kostki masła
po 5 dag rodzynek i orzechów
tłuszcz i bułka tarta do formy
do dekoracji: gotowa polewa z białej czekolady kolorowe wiórki kokosowe
Masło, jaja i cukier utrzyj na jednolitą masę. Dodaj do niej najpierw mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kaszą manną, a potem obrane i zmiksowane banany. Wszystkie składniki starannie połącz. Na koniec wsyp bakalie. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą małej formy i piecz około 50 minut w temperaturze 180°C. Ostudzone ciasto oblej polewą i obsyp wiórkami.
BROKUŁY PO CYGAŃSKU
Składniki na 4 porcje:
brokuły (około 50 dag)
2 jaja na twardo
liść laurowy
gałązka szałwii lub pół łyżeczki suszonej
łyżka soku z cytryny
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
sól
sos:
20 dag twardych mięsistych pomidorów
15 dag cebuli
20 dag pieczarek
3-4 ząbki czosnku
po 2 łyżki oleju słonecznikowego i masła
2 łyżki białego wytrawnego wina
sól, pieprz
Na początku przygotuj sos: pomidory sparz wrzątkiem i po zdjęciu skórki pokrój w kostkę, umyte i osuszone pieczarki - w plasterki, a czosnek posiekaj. Obraną i drobno pokrojoną cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj masło i pieczarki. Smaż je chwilę, mieszając, na silnym ogniu, posól, dołóż pomidory i skrop winem. Duś na niewielkim ogniu około 10 minut, przypraw czosnkiem i pieprzem i duś następne 10 minut. Zagotuj osoloną wodę z dodatkiem listka laurowego, szałwii i soku z cytryny. Łodygi brokułów obierz ze skórki, pokrój i razem z różyczkami włóż do wrzątku - gotuj około 15 minut. Obrane jaja posiekaj i wymieszaj je z zieloną pietruszką. Miękkie już brokuły odcedź, przełóż je na gorący półmisek, polej sosem pieczarkowym. Na koniec posyp zieloną pietruszką z jajami. Podawaj jako gorącą przekąskę lub jako danie obiadowe, najlepiej - z ryżem.
MIODOWNIK ORZECHOWY(p.Tereski)
Ciasto:
1/2kg maki
2jaja
Niepełna szklanka cukru
15dag margaryny(Kasi)
2łyzki miodu
2łyzeczki sody oczyszczonej
Mąkę przesiać, dodać cukier, jajka, margarynę, miód i sodę. Wszystkie składniki
Wymieszać i zagnieść ciasto. Można wstawić do lodówki na 30min. Ciasto
Podzielić na dwie równe części. Jedną część rozwałkować i włożyć do prostokątnej blachy
I nakłuć widelcem dość gęsto. Piec ok. 15minut w 150st. Ciasto wyjąc na deskę.
Drugą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na tą samą blaszkę, położyć na ciepłe orzechy i piec 15-20min.
Orzechy i smażenie:
30-40dag orzechów(włoskie) drobno pokroić
10dag cukru
15dag masła(lub Kasi)
2łyzki miodu
Cukier, masło, miód rozpuścić na wolnym ogniu w rondelku dodać orzechy ciągle mieszając, jak się zagotuje to ok. 5-8minut gotować aż zgęstnieje.
Pierwsze ciasto położyć na deskę i nałożyć krem (karpatkowy, lub budyniowy) i nakryć drugim
ciastem z orzechami.
Krem budyniowy
1/2l mleka, cukier,2budynie waniliowe(śmietankowe),1kostka masła
Budyń ugotować wg przepisu, ostudzić. Utrzeć masło dodawać budyń aby powstała pulchna masa.