reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

Sałatka zastrzyk energii

Tę sałatkę wykukałam w ciąży i tak nam z mężem zasmakowała, że teraz bardzo często ją robię. Jest łatwa do przyrządzenia, baaaardzo zdrowa i pożywna:tak:

ok.1,5 szklanki ryżu
sałata ( każdy rodzaj zieleniny dobry - lodowa, rzymska, ogródkowa - co kto lubi:-))
1 mango ( równie dobrze można zastąpić 2-3 brzoskwiniami świeżymi lub z puszki)
gotowana pierś kurczaka

Ryż gotujemy na sypko, pierś kurczaka kroimy na drobne kawałeczki, podobnie jak owoce. Sałatę rwiemy na strzępy:rofl2: mieszamy wszystko razem w misce i skrapiamy odrobina soku z cytryny. Gotowe. i mówię Wam - pyszne:-):-)
 
reklama
Szpinak, który każdy polubi

1 kg szpinaku
30 dag mięsa mielonego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3/4 szklanki ryżu
2 łyżki sosu pomidorowego (koncentratu)
2 łyżki oleju (około)
1/3 szklanki mleka
sól,pieprz

Szpinak płuczemy i kroimy niezbyt drobno. Cebulę i czosnek drobno kroimy. W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy mięso mielone, po chwili cebulę i czosnek. Podsmażamy 5-8 minut i dodajemy sos pomidorowy. Mieszając smażymy jeszcze około 2-3 minuty. Nastepnie dodajemy szpinak. Dokładnie mieszamy, dodajemy mleko, ryż i około 1 szklanki wody. Całość mieszamy, dodajemy sól,pieprz i przykrywamy garnek. Po około 5 minutach sprawdzamy, czy jest wystarczająca* ilość wody, jeśli nie ma dodajemy wodę i przykrywamy. Gotujemy około 20 minut. Podajemy na ciepło. Smaczne jest z jogurtem naturalnym (gęstym)
Smacznego

* Szpinak powinien mieć konsystencję gęstego sosu. Wody więc dodajemy tyle, aby powstała niewielka ilość sosu. Zdjęcie dodam przy okazji.
 

Załączniki

  • DSCN6693.JPG
    DSCN6693.JPG
    82,6 KB · Wyświetleń: 93
Ostatnia edycja:
Simit serowy czyli bajgle

4 szklani mąki
40 g drożdży świeżych
1/2 szklanki oleju
1 szklanka wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

Nadzienie:
ok. 20 dag żółtego sera
oregano
pieprz czarny
pieprz czerwony (jesli dostanienie w Polsce), jak nie to odrobina papryki ostrej

Sezam na koniec

Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Mąkę mieszamy z solą. Gdy drożdże się rozpuszczą (mozna im pomóc rozcierając łyżeczką) dodajemy do maki, następnie olej. Mieszamy ręką i dodajemy stopniowo wodę. Ciasto wyrabiamy rękami,przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ser scieramy na tarce z dużymi oczkami i mieszamy z przyprawami. Po ok. 25 minutach (jak ciasto urośnie nieco) Robimy z ciasta kuleczki wielkości mniej więcej jajka. Kulki spłaszczamy i smarujemy każdą odrobiną oleju. Następnie należy rozwałkować kule na owale. Układamy nadzienie i zawijamy ruloniki. Ruloniki zlepiamy w kółka. Na koniec zanużamy kółka na sekundę w wodzie i obtaczamy w sezamie. Układamy na blaszce do pieczenia i czekamy około 10 minut. W tym czasie podgrzewamy piekarnik do temp. około 160-180 C i pieczemy około 20 minut. Aż będą brązowe,
Stanowią doskonały dodatek do sałatek lub jako pieczywo śniadaniowe.
Smacznego
 

Załączniki

  • DSCN6673.JPG
    DSCN6673.JPG
    84,9 KB · Wyświetleń: 76
  • DSCN6675.JPG
    DSCN6675.JPG
    91,2 KB · Wyświetleń: 68
Bułki drożdżowe (wersja słona)

1 szklanka wody
1 szklanka mleka
1 szklanka oleju
20 g drożdży świeżych
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
mąka (ok. 1/2 kg - 3/4 kg)

Nadzienie:
Ser feta, natka pietruszki

Drożdże rozkruszyć, zasypać cukrem i zalać odrobiną ciepłej wody i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 5 minut.
Do miski wlać ciepłe mleko, ciepłą wodę, olej, nastepnie dodać drożdże i wymieszać ręką. Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać rękami. Wyrobić ciasto o twardości mniej więcej dolszej części ucha:-). Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Uwaga, ciasto zazwyczaj podwaja swoją objętość.
Po wyrośnięciu odrywać małe kawałki i formować okrągły kształt jak przy pierogach. Dodać nadzienie z sera i zamknąć bułeczkę.
Układać na blasze. Posmarować roztrzepanym jajkiem i można posypać sezamem lub kminkiem. Piec około 15 minut w piekarniku o temp. 180-200 C
Smacznego

Nadzienie można dowolnie zmieniać. Smaczne są też bułeczki z żółtym serem, pieczarkami(uprzednio podduszonymi), szpinakiem (też podgotowanym)
Można też zrobić słodką wersję. Do ciasta należy dodać 1 szklankę cukru a w środek czekoladę, budyń lub owoce, dżem.

Ja wiosną, zimą i jesienią piekę bułki co drugi dzień. Moja Olcia je uwielbia:-)
 
Sałatka ziemniaczana Expresowa

1/2 kg ziemniaków
1 duża cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka koperku
Sól, czarny pieprz, odrobina oregano, czerwony pieprz lub papryka (odrobina)

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy, aż będą miękkie, ale nie rozpadające się. Wyjmujemy z wody. Cebulę kroimy w cienkie półkrążki lub 1/4 krążka. Natkę i koperek grubo siekamy.Wszystko razem mieszamy, dodajemy przyprawy i gotowe. Można spożywać na zimno i na gorąco. Doskonale się też sprawdza z jajkiem sadzonym
Smacznego
 
reklama
Sałatka z bakłażana

1 kg bakłażana
4 spore czerwone papryki
2 duże pomidory
1 cebula (może być szczypior z dymki)
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz

Warzywa myjemy. paprykę kroimy wzdłuż i wydrążamy z pestek. Pomidora kroimy na pół i wszystko układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku około 20 minut, aż warzywa będą miękkie, żeby skórka łatwo odchodziła. (można też opiekać warzywa na grillu). Ciepłego bakłażana obieramy ze skórki, podobnie jak paprykę i pomidora. Wszystko drobno kroimy, dodajemy pokrojoną cebulę i natkę. Doprawiamy solą i pieprzem i gotowe
Smacznego
 
Do góry