reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

Truskawkowy wulkan
difficulty1.gif

2ca04bd97e99e7e993ff18499c8610ec
POTRZEBNE PRODUKTY :
Budyń klasyczny

SKŁADNIKI :

250 g truskawek
1 opakowanie Budyniu o smaku śmietankowym Dr. Oetkera
300 ml mleka
200 ml śmietanki kremówki (30% tłuszczu)
3 łyżki cukru
25 g drobno posiekanych migdałów
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Truskawki umyć, odsączyć, odszypułkować (trzy sztuki zostawić do dekoracji), pozostałe pokroić na plasterki. Małą miseczkę o pojemności 1 l wyłożyć folią spożywczą, plasterki truskawek rozłożyć na dnie i bokach miski pozostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca od brzegu. Resztę truskawek pokroić w kostkę. Budyń ugotować na mleku i śmietanie, wystudzić mieszając co jakiś czas, następnie dodać resztę owoców i migdały. Zimny budyń wyłożyć do miski (w razie potrzeby odkroić wystające truskawki aby wyrównać brzeg).
Deser wstawić do lodówki na ok. 4 godziny. Wyłożyć na płaski talerz odwracając miskę do góry dnem, delikatnie zdjąć folię. Udekorować truskawkami.
Też Dr.Oetker:tak:
 
reklama
Zupa pomidorowo-chlebowa
  • 50 dag pomidorów
  • łyżeczka masła
  • garśc zieleniny (mieszanka pietruszki, selera, bazyli i pora)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka kromek czerstwej bułki
  • 1i 1/2 litra rosołu
  • sól, papryka słodka
  • 5 dag startego żóltego sera
Pomidory obrac ze skórki i poddusic na maśle w przykrytym naczyniu. Przetrzec przez sito. Zioła i czosnek drobno posiekac wymieszac z oliwą i lekko podsmażyc. Dodac przetarte pomidory i gotowac na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Włożyc kromki bułki, zalac gorącym rosołemi gotowac jeszcze 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodac sól i paprykę do smaku. Na talerzach posypac mocno serem:-p
 
Czekoladki z kremem jak puch
0


0

Składniki na 25 porcji
0

0
30 dag czekolady deserowej

0
0
30 dag truskawek

0
0
250 ml śmietany kremówki

0
0
galaretka truskawkowa

0

0


Czekoladę połamać, stopić w kąpieli wodnej. Papierowe foremki na babeczki pokryć w środku warstwą czekolady. Odstawić do zastygnięcia, a następnie delikatnie oderwać papier.Truskawki umyć, oczyścić z szypułek. Kilkanaście odłożyć, resztę przetrzeć przez Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić, połączyć z truskawkową śmietaną. Czekoladowe babeczki wypełnić kremem, wstawić do lodówki na godzinę. Przed podaniem udekorować kawałkami pozostałych truskawek.sitko. Śmietanę ubić, wymieszać z przecierem owocowym.




0





0
0




0
 
Podudzia kurczaka zapiekane z warzywami i ryżem
Składniki:
-4 podudzia kurczaka albo 2 udka
-wegeta
-2 marchewki
-1 pietruszka
-cebula
-kostka rosołowa
-2 szkl zimnej wody i łyżka wrzątku
-3/4 szkl surowego ryżu białego

Kawałki kurczaka obsypać wegetą i obrumienić na patelni.Warzywa zetrzeć na grubych oczkach tarki a cebulę pokroić w kostkę. Kostkę rosołową rozpuścić w łyżce wrzątku i wymieszać z 2-ma szklankami zimnej wody. Naczynie żaroodporne nasmarować lekko olejem i na dno wyłożyć połowę ryżu na to obsmażone kawałki kurczaka potem jarzyny i cebulę i na koniec resztę ryżu. Wszystko zalać bulionem tak żeby ledwo zatopiło, przykryć i włożyć na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 st. Smacznego!
 
Coś dla cierpiących na brak czasu na pichcenie;-):tak::-D.Dzisiaj robiłam i staremu baaaaardzo smakowało.Przepis z gazetki PRZYŚLIJ PRZEPIS(80 groszy).
Kiełbaski w sosie pomidorowym
3 kiełbaski śląskie(ja kupiłam francuskie,mają byc nieduże,takie 15-20 cm)
2 łyżki koncentratu pomidorowego(może byc keczup)
1 szklanka wody
1 łyżka mąki pszennej
2 cebule
masło do smażenia
przyprawy wegług uznania(sól,pieprz,vegeta,maggi)
Cebulę pokrojoną w kostkę wrzucamy do garnnka i przysmażamy na złoto na maśle,dodajemy mąkę,mieszamy aż zrobi się zasmażka.Dodajemy wodę i przecier(ja mieszam razem i wlewam)
Kiełbasa pokrojona w półplasterki,podsmażamy na patelni na maśle i dokładamy do sosu.Przyprawiamy.Podajemy z ziemniakami lub ryżem.


 
reklama
Do góry