reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

KROKIETY PYCHOTA
Składniki na 6 porcji

Ciasto:
3/4 l mleka
3 jajka
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
mąki tyle aby ciasto miało konsystencję śmietany (do 2 i 1/2 szkl.)

Na farsz:
1 i 1/2 torebki ugotowanego ryżu
30 dag pieczarek
duża cebula lub 2 mniejsze
3 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz

Ubijam jajka z resztą składników. Ciasto naleśnikowe powinno mieć konsystencję śmietany. Z tej porcji wychodzi ok. 12 sztuk. Farsz: Oczyszczone pieczarki ścieram na tarce o grubych oczkach, cebulę siekam w drobną kosteczkę. Po czym razem smażę na oleju do miękkości. Do ryżu ścieram na grubej tarce jajka na twardo i dodaję uduszone z cebulą pieczarki (z tłuszczem, w którym się dusiły). Do smaku dodaję sól i pieprz. Wyrabiam farsz łyżką.
Na każdym naleśniku rozsmarowuję farsz i składam naleśnik w książeczkę. Następnie rozbijam widelcem 3 jajka, dosalam, dopieprzam. Panieruję krokiety w jajku, w bułce tartej i jeszcze raz w jajku a następnie smażę z obu stron na oleju (na złoto). Są pyszne i bardzo sycące........!!!:tak:;-)
 
reklama
ojej a co tu taka cisza?? Wszyscy przestali gotowac???
u mnie zblizają sie drugie urodzinki moze jakies pomysły na szybki nie pracochłonny ale orginalny torcik?? I przegryzke??
 
Lachony ja nie wiem co na obiad zrobić bo nic nowego nie wrzucacie:dry::dry::-D

CIASTO CZEKOLADOWE
100g gorzkiej czekolady (tabliczka)
100g masła
50g mąki
150g cukru
3 jaja

polewa: 100g czekolady
śmietanka

1.spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, rozgrzać piekarnik do 180 stopni, w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę.
2.jaja z masłem ubić mikserem na biały krem, stopniowo dodawać cukier, miksować aż się rozpuści.dodać mąkę i przestudzoną rozpuszczoną czekoladę - zmiksować.

ciasto wlać do tortownicy i piec 15-18 minut(ma być wilgotne w środku)

czekoladę na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy kilka łyżeczek śmietanki. ciasto smarujemy polewą,. ciasto nie rośnie duże ale jest bardzo esencjonalne i wyśmienicie smakuje do kawusi
:tak::tak:;-)
 
Naleśniki z farszem z kaszy gryczanej i sera.

Składniki:

Ciasto:
1 i 2/3 szklanki mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
2 łyżki oliwy


Nadzienie:
1/2 szklanki kaszy gryczanej
200g sera twarogowego (zmielonego)
1 cebula
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 jajko
sól, pieprz cayenne do smaku

oliwa do smażenia


Sposób przygotowania:

Kaszę ugotować na sypko. W międzyczasie przygotować ciasto, mieszając jajka z mlekiem, przesianą mąką i odrobiną soli. Wyrobić gładkie ciasto, rozrzedzić ciepłą wodą, dodać oliwę i ponownie wymieszać. Usmażyć cienkie naleśniki.
Przygotować farsz, mieszając ugotowaną kaszę z serem twarogowym i podsmażoną, drobno posiekaną cebulką. Do masy dodać surowe jajko, sól, pieprz do smaku i wymieszać. Jeżeli nadzienie jest zbyt suche, można dodać 2 łyżki śmietany. Całą powierzchnię naleśnika posmarować farszem, zwinąć w rulony. Przed podaniem naleśniki podsmażyć.


Polecam i życzę smacznego!! :tak::tak:
 
Placuszki z cukinii

2 średniej wielkości cukinie (jeśli większe to trzeba ziarenka usunąc i obrac) - zetrzec na tartce jarzynowej,dodac
1-2 jajka
szczypta soli i cukru
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
mąki tyle aby ciasto było gęstawe.Wszystko razem wymieszac i smażyc na złoto.Posypac cukrem i wcinac.
 
Przepis na kurczaka
Kurczaka bardzo starannie umytego układamy na dnie naczynia,
najlepiej szklanego. Dodajemy goździki i cynamon, skrapiamy cytryną.
> Tak przygotowanego kurczaka zalewamy szklanka wina białego, szklanka
> wina czerwonego, dodając 100 g ginu, 100 g koniaku, 200 g Smirnoffa
> i 50 g rumu.
> Potrawy nie musimy nawet poddawać obróbce cieplnej.
> Kurczaka możliwie jak najszybciej wypierdalamy, bo i tak nie wyjdzie
> Natomiast............. Sos! Sos! Paluszki lizać!!!
>
> PS. Kurczak musi być martwy, bo inaczej bydle sos wychleje:rofl2::-D:-D
 
Przepis na kurczaka
Kurczaka bardzo starannie umytego układamy na dnie naczynia,
najlepiej szklanego. Dodajemy goździki i cynamon, skrapiamy cytryną.
> Tak przygotowanego kurczaka zalewamy szklanka wina białego, szklanka
> wina czerwonego, dodając 100 g ginu, 100 g koniaku, 200 g Smirnoffa
> i 50 g rumu.
> Potrawy nie musimy nawet poddawać obróbce cieplnej.
> Kurczaka możliwie jak najszybciej wypierdalamy, bo i tak nie wyjdzie
> Natomiast............. Sos! Sos! Paluszki lizać!!!
>
> PS. Kurczak musi być martwy, bo inaczej bydle sos wychleje:rofl2::-D:-D
nom malom sie nie posikala
 
reklama
Dziewczyny..... co tu taka cisza :baffled: nic nie gotujecie :confused:. Dajcie jakies nowe, letnie przepisy :tak:
 
Do góry