reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

duszonka czy jakos tak chiba? bo jedna znajoma z Bielska mowi...ale Wam zrobie zarcie jak mnie odwiedzicie i mowi ze duszone a ja a co to to ona przepis....ja to od malego znam i nawet nie wiedzialam co jem :-D
Moi rodzice zawsze nazywali to "pieczone" i dla mnie tak zostanie :-)
 
reklama
Masz tu na taką śląską :
ZAPIEKANKA (DUSZONKA tez zwą)
-ziemniaki
-marchewka
-ze 2 cebule duze
-zielona pieruszka
-kielbasa albo boczek (albo i jedno i drugie)
-ser zolty (z 5 dag starczy) w kostke pokrojony
-sol i pieprz

Pokroic ziemniaki na talarki ok 0,5 cm grube, marchewke i cebule w plasterki ciensze. Kielbasa i boczek w kostke. Wrzucic do gara ,dodac posiekana pieruszke posolic konkretnie, popieprzyc i do zaroodpornego naczynia na ok 1 h 180 piekarnik (jak naczynie niepelne krocej) Na sam koniec wrzucic ser zolty zamieszac i jesc z kefirem.
Ta wersja jest najlepsza z tzw babki nad ogniskiem, w lisciach kapusty. Mozna dodac jajko na twardo w plastrach pod koniec pieczenia...pychhhha. Az mi sie zamarzylo ognicho!

Meg to sie specjalistycznie nazywa...Zapomniałam jak:-D

U mnie na to mówią duszonki i faktycznie najlepsze sa z ogniska, mniammmm:-p
 
reklama
Do góry