reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Książka kucharska mam - ciasta, ciasteczka, obiady, kolacje

No dobra, dobra sezon paprykowo-pomidorowy rozpocząc czas:-D

Paprykarz z kurczaka
  • 600g filetów z uda kurczaka
  • 200 ml wywaru(może byc z kostki)
  • 200 ml śmietany
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 różnokolorowe papryki
  • 3-4 pomidory
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • olej, sól, ostra papryka, kminek mielony
Mięso podzielic na paski lub kawałki, czosnek posiekac i utrzec z solą, kminkiem, majerankiem i odrobiną oleju. Zaprawą natrzyj mięso i odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie cebula w kostkę, paprykę w paski, pomidory obrac ze skórki i pokroic na cwiartki. W rondlu rozgrzac olej i obsmażyc kurczaka, kiedy się zarumienią dodac cebulę, paprykę i pomidora. Wszystko dusic około 15 minut. Zmniejszyc ogień dodacsłodką paprykę, wywar i śmietanę. Wymieszac i dusic około 15 minut. Na koniec doprawic do smaku
paprykaz3dw.jpg
 
reklama
Leczo
  • 500 g kiełbasy wędzonej
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 2 papryki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • ostra i słodka papryka
  • olej, sól, cukier
  • ewentualnie łyżka koncentratu pomidorowego
Kiełbase pokroicw półplasterki, pomidory obrac, pokroic w dorobną kostkę. Cebulę i paprykę pokroic w kostke, a czosnek posiekac i utrzec z odrobiną soli. Na rozgrzanym oleju podsmażyc kiełbasę, gdy się wytopi tłuszcz dodac czosnek i cebulę. Gdy się lekko zarumienią dodac pozostałe warzywa i dusic około 30 minut. Doprawic do smaku.
zdjecie.php
 
Ryż z kiełbasą
  • 200 g ryżu
  • 400 g kiełbasy
  • 2 papryki
  • 300 g pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml wywaru (może byc z kostki)
  • 125 ml śmietany
  • 100 g żółtego sera startego
  • jajko
  • 50 ml oleju
  • pół łyżeczki słodkiej papryki, sól, pieprz ewentualnie natka pietruszki
Ryz płuczemy i wrzucamy do posolonego wrzątku. Gotujemy co najmniej 5 minut i odcedzamy. Kiełbasę kroimy w półplasterki, paprykę w paski, pomidory obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę oraz czosnek siekamy. Na 2-3 łyzkach oleju podsmażamy: cebulę, następnie paprykę, na końcu dodajemy kiełbasę, czosnek i przyprawy. Żaroodporne naczynie smarujemy olejem, smarujemy posiekanym czosnkiem. Ryż mieszamy z częścią wywaru, warzywami i kiełbasą. Wkładamy do naczynia. Śmietanę, jajko, żółty ser i resztę wywaru roztrzepujemyi zalewamy ryż w naczyniu. Zapiekamy pół godzinki w temperaturze 180 stopni.
 
I coś dla makaronomaniaczek;-)
Makaron z szynką
  • 500 g dużego makaronu
  • 350 g szynki
  • 2 cebule
  • 5 jaj
  • 3 łyżki oleju
  • 350 ml śmietany
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 100 g masła
  • sól, pieprz
Makaron gotujemy, odcedzamy i mieszamy z 2 łyżkami masła. Cebulę siekamy, szynkę kroimy w drobną kostkę. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Resztę masła rozgrzewamy na patelni i smażymy cebule. Mieszamy makaron, usmażoną cebulę oraz szynkę. Żóltka mieszamy ze śmietaną , doprawiamy solą i pieprzem. Białka ubijamy i mieszamy delikatnie ze śmietaną. Dodajemy makaron i delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy i zapiekamy 30 minut w 180 stopni.
Te wszystkie przepisy są Made in Biedronka:-p;-):tak::-D
 
A na deser:
Ciasto z owocami
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 ml mleka
Masło utrzec z cukrem pudem, dodac żółtka i cukier waniliowy, wymieszac. Do tego mąka i proszek do pieczenia, potem mleko. Na końcu pianę z białek. Wlac do formy ułożyc na wierzchu owoce i piec 45 minut w temperaturze 170 stopni. Posypac cukrem pudrem.
Bardzo dobrze smakuje z truskawkami lub jagodami:tak:
 
No a na romantyczny wieczór:
  • mrożone truskawki lub brzoskwinie
  • szampan
  • cukier waniliowy
Owoce zmiksowac ( ja nie mam dobrych ostrzy więc najpierw je odrobinę rozmrażam), dodac troszkę cukru waniliowego, jeżeli są bardzo kwaśne to posłodzic. Delikatnie wlewac szampana ( może byc do tego koktajlu najtańszy gatunek) wymieszac. Podawac przy świecach, po zaśnięciu pociech:-p
 
Najprostsza kawa mrożona dla 2 osób
400 ml mleka najlepiej 3,2
dwie łyżeczki rozpuszczalnej kawy (ja używam nescafe gold)
dwie łyżeczki cukru lub miodu
paczka cukru waniliowego
kostki lodu, słomki, długie szklanki, mikser (taki z dzbankiem)

Wlewamy i wsypujemy składniki do dzbanka z robota, nastawiamy na najwyższe obroty. rozlewamy do szklanek dodajemy lód i słomki. smacznego. Ta wersja kawy jest pyszna i z mniejszą zawartością kcal niż taka z lodami...idealna na upały. Czasem daję też szczyptę cynamonu. ale od czego wasza wyobraźnia.:-)
 
Dziewczyny napiszcie jakieś przepisy na potrawy ze świeżymi ziołami. Właśnie założyłam sobie domowy zielnik. Wczoraj do zwykłych kotlecików mielonych dodałam świeży tymianek (macierzanka). Niesamowity smak.
 
0
Faszerowana bagietka
0

Składniki na 4 porcje
0

0
2 bagietki

0
0
puszka tuńczyka

0
0
1/2 pęczka koperku

0
0
cebulka ze szczypiorem

0
0
sok z 1/2 cytryny

0
0
25 dag pasztetu

0
0
3 marynowane grzyby

0
0
gałka muszkatołowa

0
0
1/2 pęczka natki

0
0
sól, pieprz

0

0

.
0
Bagietki przekrój na pół, wydrąż miąższ, zostawiając przy skórce ok 0,5 cm. Obierz i posiekaj cebulkę, szczypior i koperek. Wymieszaj z tuńczykiem, sokiem z cuytryny, przypraw. Pasztet rozgniec widelcem, wymieszaj z posiekanymi grztybami i natką, przypraw gałką, sola i pieprzem. Nafaszeruj części bagietki. Chłódź 1 godz. w lodówce. Pokrój na grube plastry.
 
reklama
Kwiatki z bajki
difficulty1.gif

543b27929d8412af6ca951bb88e4dd1d
POTRZEBNE PRODUKTY :
Budyń ulubiony
Galaretka

SKŁADNIKI :
Budyń ulubiony o smaku śmietankowym Dr. Oetkera
500 ml mleka
Galaretka o smaku agrestowym Dr. Oetkera
500 ml wody
500 ml napoju Kaktus lub soku ananasowego
kilka żelek, jabłko do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Odmierzony napój lub sok zagotować, rozpuścić w nim galaretkę. Połowę galaretki rozlać do 6 miseczek i wstawić do lodówki do stężenia. Budyń ulubiony przygotować wg przepisu na opakowaniu. Gorący wylać na galaretkę. Resztę tężejącej galaretki zmiksować i nałożyć na wierzch budyniu.
Deser udekorować żelkami i jabłkowymi plasterkami.
Przepis made in Dr.Oetker
 
Do góry