reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

kolczyki u niemowlaka

Ja dzis małej uszka przebiłam i naprawde wygląda pięknie.Każda z nas robi jak chce ja uwielbiam kolczyki starsza córcia także wiec mlodsza nigdy nie bedzie niała do mnie żalu że ma przebite uszy.Co o gojenie to teraz nawet są specjalne płyny do przemywania uszu i jesli mama uwarza to nic niepowinno się stać.A czy jest sens moim zdaniem to tak czym mniejsze dziecko to tym mniej boli .DZIĘKUJE ZA ODPOWIEDZI I PROSZĘ NIEOCENIAJCIEZBYT NEGATYWNIE INNYCH MAM KTÓRE PRZEBIŁY DZIEWCZYNKĄ USZKA!!!!!

Również uważam, że przekłuwanie małym dziewczynkom uszu jest zbyteczne i może prowadzić do większych szkód niż korzyści. Nie jestem przeciwnikiem kolczyków ale swojej córce, tak jak większość mam, przekłuje uszy wówczas kiedy będzie tego świadoma i wyrazi taką chęć. A co do bólu. To przepraszam, ale bardzo głupie stwierdzenie! Jak może boleć mniej??? Czy ból jest zależny od wieku??? Myślę, że boli tak samo tylko małe dziecko ma mniej możliwości na wyrażenie dyskomfortu i po prostu akceptują swoje niewygody. Nie wierzę, żeby kolczyki nie były uciążliwe dla tak małych dzieci. Dlatego uważam, że jest to egoistyczne podejście rodziców, którzy takie zabiegi wykonują dla własnej uciechy. Oczywiście każdy robi jak uważa ale warto się zastanowić przed podjęciem decyzji.

reklama
Dla mnie głupota jakich mało. Do tego jeszcze łańcuszek na nóżkę i rączke - koniecznie złoty.

To są dzieci, a nie miniaturki dorosłych.

Pomijając aspekt estetyczny (bo z estetyka ma to nie wiele wspólnego) to Pomyślcie Drogie Mamy Kolczykowe nad aspektem higieniczno - zdrowotnym - 5- miesięczne czy półtoraroczne dzieciątko z kolczykami w uszach - sorry ale ja wysiadam.

Pozdrawiam i życzę powrotu do normalności.

Strasznie obciachowo wygląda taki bobas, z kolczykami. 5 miesięcy i już kolczyki? Może jeszcze wiszące, co ? Ja uważam że takich zabiegów ( bo mamusia ma swoje widzi mi się ) nie powinno się robić poniżej 5 roku życia.

Dla mnie głupota jakich mało. Do tego jeszcze łańcuszek na nóżkę i rączke - koniecznie złoty.
Hehe-dokładnie :-) Do tego zestawu dodałabym jeszcze kolczyk w pępku,bo ostatnio u młodzieży nastała moda na taki rodzaj ozdób to czemu maluchy mają być w tyle :-D:-D:-D

Ja mojej 2 i pol roku, podobala jej sie kolczyki,a u siasiadki dziewczyn juz je mialy.Sama wybrala sobie kolor oczka w kolczyku,jak sie cieszyla,zabieg bez placzu, krecenia sie czy miny,ze ja bolalo.Ja sie chyba bardziej denerwowalam.
Uszka sie bardzo dobrze goily,po pewnym czasie zmienilismy na srebne wkretki.
Przebiajanie uszu u niemowlakow zalezy od rodzica, kolezanka z podstawowki przebila uszy malej jak miala miesiac,moim zdaniem to bylo wdecydawanie zawczesnie.

Dziewczyny po co przebijać takim maleństwom uszy:szok: moja córka ma 5 miesięcy i do głowy mi to nie przyszło...mnie mama przebiła jak byłam po komunii...i jak mnie kiedyś moja mała o to poprosi to pomyślę ale napewno nie tak wcześnie...dziwnie wyglądają kolczyki u niemowlaka...:baffled:

A jak przekluwali Twojej malej uszka na dwa pistolety?a jaki to plyn?
A ja jestem na Tak i przebije swojej corci uszka w jej urodzinki :tak:
Cale szczescie ze kazdy ma swoje zdanie i swoje poglady.
Pozdrawiam mamy na tak i na nie ;-)

Zadaj sobie pytanie: czy twoja córka tego chce? Mieć bolące i swędzące dziury w uszkach. Ma już i tak tyle na głowie! Cały świat do odkrywania!

Czy gdyby to był chłopak,to byś tez mu przebiła - pewnie nie - czy to oznacza, że jesteś ograniczona w tej decyzji płcią dziecka? Czy kolczyki to "element" kobiety?

Nie znajduje logicznej przesłanki dla kolczyków.

reklama
Jakie dziury?to są maleńkie dziurki które się ładnie goją mojej córce.Moim zdaniem to jest element kobiety ,moim bliskim się podoba meżowi taż a wiec że przebiłam corce uszy to nieznaczy że jestem złą mamą.Wczoraj byłam u lekarza i nic mi złego niepowiedział że ma kolczyki(jak też ładnie wygląda)powiedział.A wiec moim zdaniem wybrałam odpowiednią pore.POZDROWIENIA DLA MAM KTÓRE MAJĄ TAKIE SAMO ZDANIE,PŁYN TO TAKI SPECJALNY PO KTÓRYM USZKA SIĘ SZYBCIEJ GOJĄ. Nie na jeden pistolet miała przebite uszy.

Ostatnia edycja:
Do góry