reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

kolczyki u niemowlaka

ale tu goraca dyskusja ja chciałam przebic jam mała była mniejsza teraz robilam kolejne podejscie i ciągle nie moge sie zdecydowac..... moze jak podrosnie to sama zadecyduje co chce i czy chce.....

reklama
Witajcie
Ja mojej Niuni przebilam uszka jak skonczyla 3 mies,,,,i fakt nie zrobilam tego bo mala chciala:-D,ale dlatego , ze ja chcialam zrobic z niej sliczna dziewczynke(jest lyslula i kazdy mowi ze chlopczyk;-)) ale tak powaznie to maja decyzja byla spowodowana tym, ze po pierwsze takie male dziecko szybciej jest utulic w bolu i szybko zapomina i o tym bolu, po drugie dziecko nie ma jeszcze nabytych przyzwyczajen do tarcia , trzymania, szarpania za uszka,,, I powiem ze mija 4 mies jak ma kolczyki i tylko raz zauwazyla ze dotykala kolczykow, ale to bylo wtedy jak jej zmienilam na inne ,,,poza tym mala nigdy nie ciagnega za uszku, nie dotykala, i przyzwyczaila sie do kolczykow,,
no i jeszcze jedna bardzo wazna rzecz, teraz maja taki sprzet, ze gdyby nie ulkucie to dziecko nawet nie wie ze sie mu cos dzieje ,,,,i w dodatku zakladane sa koczyki steryle i jest male prawdopodobienstwo zeby dziecku sie cos dzialo,,,,
U nas przeklucie uszu trwalo cala50 sekund (maz mierzyl czas) i mala zaplakala przy drugim ukluciu ale bardzo szybko sie uspokoila,, a potem nie mialam zadnych problemow,,ani ze sapaniem w nocy,ani problemow z uszkami,,,
ale jasne i oczywiste jest ze to decyzja kazdego rodzica to on ja podejmuje i to on jest odpowiedzialny za dziecko,,,,;-)

ciekaw jestem dlaczego nie robicie dzieciom tatuaży albo nie wypalacie wzorów żelazkiem, też pewnie krótko by to trwało

ja tez doradzam przeklucie pepka od razu... i przychylam sie do tatuazy i to jak najwczesniej...

a nie przyszlo wam do glowy ze dziecko jak bardzo bedzie chcialo miec kolczyki to wam o tym powie i wtedy pojdziecie do kosmetyczki? ze dziecko (niemowlak) moze sie gdzies zaczepic.. albo w szkole nawet jakies inne dziecko przypadkiem moze pociagnac za kolczyk?? rozerwane ucho? a najlepiej jak sie odkreci kolczyk i dziecko badz niemowlaczek je polknie........
lepiej teraz bo pozniej dziecko rozumie! .....to Ci dopiero argument....
dla kogo te kolczyki?? dla was czy dla dziecka?? tyle bolu dla dziecka .. tylko dlatego ze mamusia chce zeby swiecilo...

uszka moga ropiec bo dziecko moze byc uczulone na metal/zloto/srebro....

Ostatnia edycja:
Moja Olka miała niecałe 2 latka jak przekłuliśmy uszka, poszło szybko i mała tylko pisnęła i po wszystkim:-) Oczywiście piszecie że dziecko ssamo jak dorośnie etc. Owszem ja miałam 10 lat jak zamarzyłam i darłam sie i panikowałam więcej niż moja Olka:sorry2: Mojej koleżanki córa 6 lat marzyła o kolczykach podchodziły do tego 3 razy za każdym zwiewała w końcu jakos jej przebili:sorry2:

To kwestia każdego z nas ja nie narzucam komuś aby przekłuwał swemu dziecku uszka:tak:

A przy okazji odkręcenia kolczyka , kosmetyczka ma takie kolczyki że nie ma opcji aby dziecko je samo zdjęło, mi było cieżko:tak: Zachaczyc nigdy sie nie zachaczyły ani o czapkę itp. A dziecko 10 czy 15 letnie tez może zachaczyć o apaszke i ucho naderwać:tak:

A bólu tyle co na szczepieniu, może z nich zrezygnujmy bo dziecko boli zastrzyk domięśniowy:confused:

Tak szczerze mowiac to nie ma odpowiedniego wieku na przeklucie uszy,, bo ja niemowlak moze sie mu odpiac( teraz jest to raczj malo prawdopodobne , gdyz te wkreki kosmetyczne tak mocno siedza,ze same to raczej sie nie odepna!),,,dziecko przedszkolne zachaczy o czapke, dziecku szkolnemu moze ktos zerwac kolczyka razem z uszkiem, dorosly znowu moze przerwac ucho zbyt ciezko bizuteria,,,wiec to czy ktos przekuje dzieku uszka jak jest niemowlakiem czy jak ma 5 czy 10 lat czy zreszta jak juz bedzie dorosle samo sie na to zdecyduje to nie ma zadnego znaczenia,, bo jak sie ma cos stac i tak sie stanie i tak,,, no i kazdy ma prawo do swojego zdnia i do postepowania jak uwaza za stosowne, i takie teksty typu " glupie matki, matki , ktore robia to dla siebie, czy mamusia chce zeby swiecilo!!!!" sa tylko wyrazaniem waszych emocji, czyli ze wy tak byscie nie postapily ,, a to ze inne mamy tak postepuja wcale nie oznacza ze jestemy zlymi matkami czy zle postepujemy,,,,, Ja wcale nie uwazam ze tym ze przeklulam corce uszka zrobilam jej krzywde,,,,i gdybym miala jeszcze jedna corke tez bym jej w takim wieku uszka przeklula,,,,,,,
a tu zadam wam pytanie czy jak wasza corka bedzie miala 15 lat i bedzie chciala zrobic sobie odrazu 3 dziurki w uchu do tego w nosie i na pepku to co wy na to????:crazy: przeciez ona jest juz na tyle dorosla ze moze sama to zrobic nie pytajac was o zdanie:sorry2:

ja uwazam ze niemowlakowi nie powinno sie przekuwac uszu....ja przekulam mojej corce jak miala niecale dwa latka dlatego ze ona chciala...bardzo sie cieszyla ze bedzie miec kolczyki jak mamusia i ciocia...wybrala sobie sama kolczyki i do tej pory jest bardzo zadowolona ze je ma...
bardzo na nie uwaza a jak cos sie dzieje to mi o tym mowi...
Uwazam ze dziecko samo powinno zadecydowac o tym czy chce miec kolczyki czy nie...

Sulwusia
myślisz ze niespełna 2 latnie dziecko podjęło świadomą decyzję o tym że chce mieć kolczyki?..ja uwazam że nie..co nie zmienia faktu że ja nie jestem przeciw, ale zy to będzie roczne czy dwu letnie dziecko to nie ma najmniejszej różnicy

co do egoizmu
moja córka wygladna slicznie z kolczykami...to egoizm???
obciałam jej ostatnio włoski bez jej wiedzy i wyglada slicznie..to egoizm?
ma ładne imie...sama o nim decydowałam....to egoizm?
sama wybrałam jej kurtke na zimę...to egoizm???

ach..przecież my ciązle podejmujemy wiekszośc decyzji za dzieci nie?...

uszka moga ropiec bo dziecko moze byc uczulone na metal/zloto/srebro....

kolczyki dla dzieci sa ze stali chirurgicznej

a wzmianki o tatuazach oznacza tylko o braku argumentów....

...a urwac obie uszko moze nawet dorosła kobieta sciągajac sweter...a ja przekuwając michalinie uszy liczyłam sie z tym ze będę musiała na nia bardziej uwazac..i jakos nic z tych waszych czarnych scenariuszy sie nie stalo....zreszta tak jak juz pisałam nie przeczytałam tu posta żadnej mamy która żałowała by ze przekuła dziecku uszka, czy opisała jakąs nie miłą rzecz z tym wiązaną:)

Ostatnia edycja:
reklama
ma ładne imie...sama o nim decydowałam....to egoizm?

Co do imion to może się jej to imię nie podobać w przyszłości :-p Dla ciebie może być ładne,a dla niej nie.Moja mama wybrała mi śliczne imię (wg.niej) a ja uważam,że jest ochydne i gdybym mogła je zmienić to już dawno bym to zrobiła :-p Ale to nie jest temat o imionach ;-) I w sumie tak jest ze wszystkim.Teraz możesz jeszcze o niej decydować,bo jest malutka,ale gdy troszkę podrośnie to nie pozwoli ci decydować o tym,jaką kupi sobie kurtkę czy jak ma się ubrać...
A co do przebijania uszu dzieciom starszym to np.ja przebiłam sobie uszy w wieku 8 lat i wcale nie za 3 podejściem czy 5 tylko pierwszym-i to jeszcze domowymi sposobami,czyli metodą "na kartofla".Wcale się nie bałam i nie płakałam,bo chciałam mieć kolczyki.To nie jest powiedziane,że niemowlakowi lepiej przebić uszka,bo gdy będzie starsze to napewno będzie się bało...

Ostatnia edycja:
Do góry