reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kłopociki

A ja po wczorajszej wizycie u ginekolog dostałam żelazo - Tardyferon Fol - bo spadły mi troszkę wyniki. Poza tym wszystko w porządku.
W przyszłym tygodniu mam wizytę u okulisty - ciekawe co mi powie...

reklama
Wlasnie to jest ta nazwa zelaza ktorej szukalam- Tardyferon, podobno dobrze sie wchlania , musze poprosic moja lekarke o recepte ;)

W składzie tego leku jest jeszcze dodatkowo kwas foliowy i "cośtam" :-) własnie po to żeby wolniej sie uwalniało i dobrze wchłaniało :-) Wczoraj zaczełam zażywać - 1 tabletka dziennie, do tego Materna (brana od bodajże 3 miesiąca)

Ja biore wlasciwie od poczatku Feminatal N a Folik zaczelam brac juz 6 miesiecy przed poczeciem ale mam problem z hemoglobina i ostatnio bralam Ascofer ale gdybym kontynuowala to nie bylabym w stanie sie wyproznic przez miesiac, straszne zastoje, szkoda mowic, myslalam ze mi jelita wyjda nosem ;)
Dlatego prosilam o zmiane a lekarz przepisal mi to czego nie chcialam - a chcialam sprobowac wlasnie Tardyferon lub jeszcze inny preparat o ktorym pisala Anias ( nie pamietam nazwy ) dlatego odstawilam Ascofer i zobaczymy najpierw jakie mam wyniki badan , czuje sie nienajlepiej wiec nie spodziewam sie rewelacji no i ostatecznie zelazo w jakiejs postaci bede musiala zaczac przyjmowac :((

Ja zaczęłam od Tardyferonu właśnie, ale miałam po nim ostre sensacje żołądkowe, tzn. jednego dnia nic, następnego myślałam, że będę nocować w ubikacji. Dodatkowo moje wyniki się jeszcze pogarszały. Poprosiłam o zmianę leku i dostałam Ferrum lek do żucia (w rzeczywistości jest raczej do ssania, bo twardy jak landrynka, ale przynajmniej smak znośny - jak drops czekoladowy). Sensacje żołądkowe sie skończyły, a biorę go już z 4 miesiące.
Ale myślę, że każdy może reagować troszkę inaczej na poszczególne leki...

Ja też przez miesiac łykałam Tardyferon i dzięki niemu wyniki sie bardzo poprawiły i już go mogę odstawić. Co do wchłaniania ta ja żadnych sensacji żołądkowych nie miałam, ale taka juz moja natura, że nie miewam zaparć ;D ;D ;D A z witaminek też łykam Feminatal N.
Ja przed wiadomością że jestem w ciaży miałam szpinakową fazę tzn prawie codziennie świeży szpinak z serkiem lub w sałatce, więc myślę że mojemu Kubusiowi coś z kwasu foliowego też się dostało ;D ;D ;D ;D

Tardyferon łykam dopiero od wczoraj, więc jak będzie to jeszcze nie wiem, ale jak na razie jest O.K. ;D
A kwas foliowy też zażywałam kilka miesięcy przed poczęciem i odstawiłam dopiero jak zaczęłam łykać Maternę

Dziewczyny, ja tak czuje ze urodze w maju. 2 dni temu mialam porzadne skurcze krzyzowe i w nocy 2 razy bralam tabletke, dziecko nie moglo sie ulozyc i tak sie dziwnie wiercil jakby juz chcial wyjsc. Czulam sie jak podczas miesiaczki, nawet przymykalam oczy jak ta fala nadchodzila. A dzis znow przytargalam zakupy ( ja chyba chora jestem z tym noszeniem ) ale poleguje caly czas , mieszkam na 3 pietrze i powiem szczerze ze az sie ostatnio boje pokonywac ten dystans do gory bo brzuch twardy jak kamien.

Oby do 20 maja, wtedy bedzie 37 tygodni i ciaza donoszona ;)

Asia, trzymam kciuki, żeby Eliaszek jeszcze zechciał pomieszkać w brzuszku... I koniecznie oszczędzaj się, a nie targaj zakupów!

reklama
Czasem ( jak dzis )wydaje mi sie ze mam doslownie 3 rzeczy do kupienia a przychodze z dwoma reklamowkami, mnie nie powinno sie dawac pieniedzy hehehe ;)
Ale tak na powaznie to rzeczywiscie, 4 tygodne to przeciez tak niewiele ( Boze to juz ! :o ) a dla dziecka bardzo duzo ;)

Do góry