reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

kiedy i jakie pierwsze objawy??

dziewuszki! na zdrowie! u mnie chińszczyzna i winko! :-D

ja też nie jestem za jakimś wielkim weselichem, lepiej to wydać na siebie! imprezki tego typu to taka kasaa:szok:

reklama
no to jeszcze trochę przygotowań przed wami:-) powodzenia:-)
z kółkami to wcześniej też takie chciałam ale dużo dziewczyn pisze, ze takie skrętne są lepsze,praktyczniejsze, a w sumie zawsze jest możliwość żeby je zablokować:-)

My mieliśmy wesele i nie żałuję, ale rodzice fundowali ;)

Ja bym chciała w wózku żeby rączka była przekładana... ale chyba teraz rzadko... albo nie zwróciłam uwagi ;)

Poziomki to ze 3w1 to juz wiem, ze wielofunkcyjny ma byc, i nic poza tym.... :D

Martusia, mnie sie na poczatku Macius tez zle kojarzyl bo mialam na studiach kolege Macka, taka ciape straszna, olewacza, nieroba, fuksiarza i lenia ze szok :D ale jak sobie pomysle o tej bajce Krol Macius to mi sie od razu robi cieplej na serduchu :)

Mi się Maciej bardzo podoba-i raczej dobrze kojarzy ;)

Ten wózek co mam wybrany nie ma niestety przekładanej rączki :( Ale za to można go złożyć jedną ręką, a to niewątpliwie duży plus

pozioki no właśnie dużo takich opini słyszałam i dlatego się chyba na taki zdecyduje:-)
martsuiasą takie z przekładną rączką np ten ZESTAW BABY MERC WÓZEK MERC S6+FOTELIK KOŁA POMP (1382807659) - Aukcje internetowe Allegro albi taka opcja jaka jest w tym co mi się podoba, ze i gondola i spacerówka jest montowana tyłem i przodem do kierunku jazdy:-)
ja też miałam wesele i to nietypowe bo pierwszy dzień był dla ok 66 osob a drugi dla ok 200:-)
no skojarzenia czasem moga zepsuć nawet fajne imię:rofl2:

Znalazłam przypadkiem-myślę, że się Wam przyda:

Wyprawka
Ubranka
• 5 sztuk kaftaników z długimi rękawami (wiązanych z boku)
• 5 sztuk body zapinanych na zatrzaski z boku
• 4 bawełniane pajacyki
• 2 cieplejsze pajacyki
• 4 bawełniane koszulki bez rękawków (do zakładania pod pajacyki)
• 5 par śpioszków
• 3 - 4 pary skarpetek bawełnianych
• 2 ciepłe bluzy lub sweterki zapinane z przodu
• 2 cienkie czapeczki bawełniane zawiązywane pod brodą
• gruba czapka, szaliczek i rękawiczki (dla dziecka urodzonego w chłodniejszych miesiącach)
• kombinezon – śpiwór (dla dziecka urodzonego w chłodniejszych miesiącach)

Kosmetyki i artykuły higieniczne
• mydło lub płyn do kąpieli
• myjka
• oliwka pielęgnacyjna
• krem na odparzenia (np. Sudocrem)
• zasypka (puder, można też używać mąki ziemniaczanej – będzie ona też przydatna do zrobienia delikatnego krochmalu (do kąpieli) w przypadku podrażnień skóry maluszka
• miękka szczoteczka do włosków
• nożyczki do obcinania paznokci z zaokrąglonymi końcami
• płatki kosmetyczne (przydatne do obmywania twarzy dziecka i okolic oczu)
• miseczka na wodę do obmywania twarzy malucha
• patyczki do uszu (specjalne dla dzieci)
• gumowa gruszka do oczyszczania noska
• proszek do prania przeznaczony dla niemowląt
• chusteczki pielęgnacyjne nawilżone
• zestaw do przemywania pępka (70% spirytus lub Gencjana, gaziki, patyczki jednorazowe)
• sól fizjologiczna do przemywania oczu lub czyszczenia noska
• termometr do mierzenia temperatury dziecka
• wkładki laktacyjne dla mamy

Inne
• 2 ręczniki kąpielowe
• wanienka (bardzo wygodna jest wanienka ze stelażem)
• termometr do sprawdzania temperatury wody
• pieluchy tetrowe (ilość zależna od tego, jakich pieluch będziesz używać do przewijania malucha, jeśli zdecydujesz się na tetrę, to kup ok. 40 sztuk)
• pieluszki jednorazowe
• 2-3 pieluchy flanelowe
• wózek (pamiętaj o folii przeciwdeszczowej, parasolce i osłonce z siateczki przeciwko owadom – szczególnie przydatna latem). Nie zapomnij również o torbie podręcznej, w którą zapakujesz rzeczy potrzebne poza domem.
• fotelik samochodowy
• łóżeczko, deska do przewijania
• materacyk
• kołderka, poduszka (wybierz takie, które można prać w pralce)
• 2-3 zmiany bawełnianej pościeli i 3-4 prześcieradła (ewentualnie ceratka do podłożenia pod prześcieradło)
• kocyk, rożek
• 1-2 butelki i smoczki w razie konieczności wprowadzenia mleka modyfikowanego
• 3-4 śliniaczki
• podgrzewacz do butelek (nie trzeba kupować od razu, gdyż nie wiadomo, czy będzie potrzebny)
• termos do butelek
• szczotka do mycia butelek
• smoczek uspokajacz, jeśli chcesz go wprowadzić do użytku
• laktator (dla mamy)

Pamiętaj, by nie kupować na początek zbyt wielu rzeczy, bo dziecko po urodzeniu może okazać się większe niż przypuszczałaś (standardowo kupujemy ubranka w rozmiarze 56 – 62 cm). Wybieraj rzeczy wyłącznie z naturalnych materiałów. Najlepsza jest przewiewna bawełna, frotte lub trykot, a z grubszych tkanin – dzianina, flanela i polar. Ubranka dla noworodka muszą być miękkie, przewiewne i nie krępować ruchów dziecka.

reklama
Do góry