reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Karmienie piersią lipcowe mamy

• Starter tematu użytkownik 902
  • Rozpoczęty
Dobry temat. :)
Ja bardzo chcę karmić piersią do roku, ale wiem, że może być różnie.

Powiedzcie, czy jakoś zauważę czy dziecku coś tam w ogóle leci?

Nie musisz widzieć :) Jak sika to znaczy, że jest ok :) A później jak już większe ilości idą w kolejnych dobach to słychać i widać, że dziecko przełyka.

reklama
A jak nastawić się do gromadzenia zapasów ?
Karmić z jednej a odciągać z drugiej piersi?
I czy maluch dostając butelkę z odciągniętym mlekiem będzie nadal chciał ssać pierś ? Jeśli zaszłaby taka potrzeba to uczyć z butelki jak najszybciej ?

A jak nastawić się do gromadzenia zapasów ?
Karmić z jednej a odciągać z drugiej piersi?
I czy maluch dostając butelkę z odciągniętym mlekiem będzie nadal chciał ssać pierś ? Jeśli zaszłaby taka potrzeba to uczyć z butelki jak najszybciej ?
Szansa na odrzucenie piersi przy butelce jest zawsze. Dlatego przy dokarmianiu dzieci kp poleca się alternatywne metody. O takie Link do: Alternatywne metody karmienia, dokarmiania i pojenia wcześniaków, noworodków i niemowląt

Co do zapasów zależy czy potrzebne będą okazjonalnie czy codziennie. Wg tego dobierasz metodę. Tutaj co nieco Link do: Karmienie piersią – powrót do pracy. Ogólne wskazówki robienia zapasu pokarmu

A ja tak troszkę z innej strony. Jak pomału oduczyć dziecko od piersi? Córka ma 15 miesięcy w nocy budzi się co 3h i pije nawet godzinę w dzień też próbuje mnie lekko terroryzowac ale jakoś w dzień umiem wywalczyć ze cycusie sie zepsuly itd w nocy nie mam takiej opchi. lekarz pediatra też zaleca nam odstawienie od piersi ze względu na wagę tylko jak to zrobić.mała wogole nie toleruje żadnego mleka żadnej kaszki nic

A ja tak troszkę z innej strony. Jak pomału oduczyć dziecko od piersi? Córka ma 15 miesięcy w nocy budzi się co 3h i pije nawet godzinę w dzień też próbuje mnie lekko terroryzowac ale jakoś w dzień umiem wywalczyć ze cycusie sie zepsuly itd w nocy nie mam takiej opchi. lekarz pediatra też zaleca nam odstawienie od piersi ze względu na wagę tylko jak to zrobić.mała wogole nie toleruje żadnego mleka żadnej kaszki nic
U Was to czas drugiego lęku separacyjnego, ogromna potrzeba bliskości. To słaby czas na odstawienie.
Ale...
Można zacząć wprowadzać reguły.
Znów polecę linkiem, wybaczcie, ale tekst spory. Nie mniej warto.
Też tak zaczęliśmy. Potem z czasem eliminowaliśmy kolejne karmienia, aż zrezygnował cycoholik zupełnie ;)

Link do: Poradnik dla nowych-JAK WYCHOWAC KULTURALNEGO SSAK - Karmienie piersią powyżej roku - Forum dyskusyjne | Gazeta.pl

Aha i dlaczego lekarz sugeruje odstawienie że wzgledu na wagę? (Raczej nie ma pojęcia co mówi..... a slyszalam juz przeróżne bajdohistorie... zalecenie mówią wyraźnie, kontynuowanie kp min do 2l lub dłużej jeśli mama i dziecko chca).

U Was to czas drugiego lęku separacyjnego, ogromna potrzeba bliskości. To słaby czas na odstawienie.
Ale...
Można zacząć wprowadzać reguły.
Znów polecę linkiem, wybaczcie, ale tekst spory. Nie mniej warto.
Też tak zaczęliśmy. Potem z czasem eliminowaliśmy kolejne karmienia, aż zrezygnował cycoholik zupełnie ;)

Link do: Poradnik dla nowych-JAK WYCHOWAC KULTURALNEGO SSAK - Karmienie piersią powyżej roku - Forum dyskusyjne | Gazeta.pl
Dziękuję Ci bardzo. Chciałam już dawno zacząć odstawienie ale zawsze było coś bo chora bo szczepienie i po co dodatkowy stres i tak w kółko. Ale teraz jest to już uciążliwe bo mala ma żeby i potrafi zasnąć z zagryziona brodawka

Aha i dlaczego lekarz sugeruje odstawienie że wzgledu na wagę? (Raczej nie ma pojęcia co mówi..... a slyszalam juz przeróżne bajdohistorie... zalecenie mówią wyraźnie, kontynuowanie kp min do 2l lub dłużej jeśli mama i dziecko chca).
Mała wazy prawie 15kg i lekarz stwierdził że to przez nocne karmienie bo już nie powinna jeść w nocy. Ze starszą nie miałam takiego problemu bo była na mm skonczyla równe pół roku nie chciała mm do roczku jadła kaszki i koniec

reklama
Bzdury. A nagle po roku zaczęła tyc?
Za pewne po prostu jest z tych na wyższym centylu. Ot niebawem przyrost zwolni bo taka fizjologia i zacznie gubić przy bieganiu. A jesli przybieranie jednak patologiczne to raczej sprawa hormonów lub złej diety a nie mleka matki, nawet nocnego bo z tego to sam zdrowy tluszczyk.
Akurat moi jedli w nocy dużo dłużej i otyli nie są

Do góry