reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Endometrioza / karmienie piersią/ miesiączka zafrilla pomocy!

O matko można progesteron? To z nieba mi spadłaś😍 lekarz mówił,że nie,a ja nie sprawdzałam! Rewelacja!
Fakt,że okresu jeszcze nie dostałam,ale mam takie bóle jajnika (u gina wszystko ok,nie ma owulacji), więc boję się, że coś tam się rozkręci niebawem, stąd moja obawa co wtedy.
Też właśnie polecano mi progesteron 👌

reklama
Hej dziewczyny. Pytanie kierują do tych,które mają endometriozę, karmiły piersią i dostały miesiączkę. Co w takim przypadku? Wiadomo, że miesiączka nie jest dobra w rozwoju endometriozy, czy jest jakieś wyjście oprócz spirali na 5 lat,żeby zatrzymać okres a dalej karmić?
Obawiam się, że okres zbliża się wielkimi krokami
Biorę przy endometriozie Slinde i nie mam miesiączki 😉

Chodzi mi o to skąd wiesz, że masz już owulację więc i miesiączkę. Czy masz to potwierdzone monitoringiem USG? Czy jakimkolwiek innym sposobem?

Pytam bo ja karmię piersią dziecko, które zaraz kończy roczek (27.12) i nie mam owulacji, nie zmienia to faktu, że w ciągu tego czasu zdarzały mi się różne bóle, śluz płodny, a nawet raz miałam całkiem spoko test owulacyjny - jednakże, każde USG potwierdza bardzo malutkie pęcherzyki i brak owulacji. Co w sumie u mnie nie jest niczym dziwnym bo to moje trzecie dziecko i z poprzednią dwójką miałam tak, że dopiero 2-3 miesiące po całkowitym zaprzestaniu karmienia owulacja wracała, nawet jedno karmienie nocne 3-latka w moim przypadku sprawiało, że mój organizm skutecznie blokował owulacje.

Tylko, że ja stosuję (nie celowo, po prostu taki mam styl życia powiedzmy) metodę LAM - Link do: Metoda LAM – Wikipedia, wolna encyklopedia wiadomo, po 6 miesiącu wchodzi rozszerzanie diety wiec już części "wymogów" nie spełniam, ale pozostałe jak najbardziej są spełniane.

Ogólnie nie namawiam, ale myślę że jakbym była tak mocno nastawiona na brak miesiączki, to jednak starałabym się przynajmniej te 6 miesięcy stosować się do tych zasad, bo w sumie nic to nie kosztuje, a jednak raczej zdrowsze niż wszelkie "leki".

Jeżeli chodzi o lek, który wymieniłaś w tytule to jak najbardziej można go stosować karmiąc piersią, szczególnie jeżeli dziecko ma powyżej 6 tygodni.

Zobacz załącznik 1677394
Hej, jednak stało się,okres mam drugi dzień 🫣 nie tak obfity,ale jednak,noi trochę boli. Czy to może być jednorazowy wyczyn i lepiej już brać zafrillę? Czy czekać do następnego?Jak myślisz? 🙃

Do góry