Też właśnie polecano mi progesteronO matko można progesteron? To z nieba mi spadłaś lekarz mówił,że nie,a ja nie sprawdzałam! Rewelacja!
Fakt,że okresu jeszcze nie dostałam,ale mam takie bóle jajnika (u gina wszystko ok,nie ma owulacji), więc boję się, że coś tam się rozkręci niebawem, stąd moja obawa co wtedy.
reklama
Brownie1992
Moderator
Biorę przy endometriozie Slinde i nie mam miesiączkiHej dziewczyny. Pytanie kierują do tych,które mają endometriozę, karmiły piersią i dostały miesiączkę. Co w takim przypadku? Wiadomo, że miesiączka nie jest dobra w rozwoju endometriozy, czy jest jakieś wyjście oprócz spirali na 5 lat,żeby zatrzymać okres a dalej karmić?
Obawiam się, że okres zbliża się wielkimi krokami
fasolka32
Fanka BB :)
Hej, jednak stało się,okres mam drugi dzień nie tak obfity,ale jednak,noi trochę boli. Czy to może być jednorazowy wyczyn i lepiej już brać zafrillę? Czy czekać do następnego?Jak myślisz?Chodzi mi o to skąd wiesz, że masz już owulację więc i miesiączkę. Czy masz to potwierdzone monitoringiem USG? Czy jakimkolwiek innym sposobem?
Pytam bo ja karmię piersią dziecko, które zaraz kończy roczek (27.12) i nie mam owulacji, nie zmienia to faktu, że w ciągu tego czasu zdarzały mi się różne bóle, śluz płodny, a nawet raz miałam całkiem spoko test owulacyjny - jednakże, każde USG potwierdza bardzo malutkie pęcherzyki i brak owulacji. Co w sumie u mnie nie jest niczym dziwnym bo to moje trzecie dziecko i z poprzednią dwójką miałam tak, że dopiero 2-3 miesiące po całkowitym zaprzestaniu karmienia owulacja wracała, nawet jedno karmienie nocne 3-latka w moim przypadku sprawiało, że mój organizm skutecznie blokował owulacje.
Tylko, że ja stosuję (nie celowo, po prostu taki mam styl życia powiedzmy) metodę LAM - Link do: Metoda LAM – Wikipedia, wolna encyklopedia wiadomo, po 6 miesiącu wchodzi rozszerzanie diety wiec już części "wymogów" nie spełniam, ale pozostałe jak najbardziej są spełniane.
Ogólnie nie namawiam, ale myślę że jakbym była tak mocno nastawiona na brak miesiączki, to jednak starałabym się przynajmniej te 6 miesięcy stosować się do tych zasad, bo w sumie nic to nie kosztuje, a jednak raczej zdrowsze niż wszelkie "leki".
Jeżeli chodzi o lek, który wymieniłaś w tytule to jak najbardziej można go stosować karmiąc piersią, szczególnie jeżeli dziecko ma powyżej 6 tygodni.
Zobacz załącznik 1677394
Podziel się: