reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

karmienie piersią i nie tylko

dziś rano Tomek dostał 2 łyżeczki jajecznicy :-)
wziąl do buzi i zrobił MNIAM, MNIAM :-)

u nas wszystko jest mniam mniam. Łącznie z mlekiem z piersi - potrafi przerwac ssanie i powiedziec "mniam mniam" ;)

moje dziecko mi zawsze robi obciach w sklepie, jak przechodzimy obok półki ze słoiczkami krzyczy na cały sklep :niam niam!:D
poza tym wchodzi do kuchni- krzyczy niam niam, otwieram półkę z jego jedzeniem- krzyczy niam niam:). Jakby zawsze głodny był:D

Usmialam się, fajnie to musi wygladac ;)

Jak Wasze Dzieciaczki jedzą inne konsystencje niż papki? Nie wiem, jak mam nauczyć Mateusza, by chciał je jeść. Jak tylko poczuje grudkę, to mi się krztusi i ma odruch wymiotny i stanowczo zaciska buźkę przed kolejną łyżeczką. A grudeczki, to głównie malutkie rozdrobnione warzywa! Nic wielkiego! Macie jakieś pomysły?

pewnie ze jemy, bbaaaaa, jak nic w zupie nie pływa do poigryzienia to nie zje ;/ Sprobuj tak jak dziewczyny mowia dac zwykle chrupki kukurydziane, a do zupe powoli dodawac grudki. Powodzenia.

Druga zupa po krupniku, którą Dżon pożrał:)) - jarzynowa:))

gratulacje ;) U nas jarzynowa jez jest mniam mniam ;) zwłaszcz\a taka gotowana przez moja mame ;)

Nikita dzięki za zainteresowanie, Leon nie je już praktycznie nic innego poza jogurtem, sliwkami i morelami i dziś znowu byl płacz przy kupie

Leon teraz ma takie twarde kupy czy zawsze tak miał?

reklama
Moja babcia wekuje w taki sposób: wkłada słoiki do dużego garnka wyłożonego ściereczką, wlewa wodę (tak że nakretki wystają) i gotuje. Następnie wyciąga, dokręca i odwraca do góry dnem. Działa ;P

u nas zwykły jogurt naturalny bez cukru jest codziennie na 2 śniadanko połączony z owocami albo ze słoiczka, albo z rozgniecionym bananem, wsuwa aż mu się uszy trzęsą, żadnych alergii nie zaobserwowałam, kilka razy dostał łyżeczkę monte i danio, to mu bardziej przypasowało, bo bardziej słodkie ;-)

to co rozumiesz pod stwierdzeniem deser mleczno-owocowy (zamiast kaszki) ? - więc nie jest tu mowa o kaszce, bo mo nic innego poza jogurtem nie przychodzi do głowy, no chyba nie chodzi o mleko z owocami :confused:. Z resztą na tych jogurtach dla dzieci jest napisane, że po 9 miesiącu.
to ja juz sama nie wiem:baffled:

To mamy podobne menu :-) U nas wygląda to tak:
ok. 8 rano - 90ml mojego mleczka
10 - kaszka
13 - zupka - zjada róźnie, ale przeważnie ok. 130g
15 - moje mleczko
17 - moje mleczko
18 - deserek owocowy 130g - zawsze zje cały (chyba, że są grudki :-))
20 - mleko Bebilon 220ml

Spróbuję teraz też dodać kaszki kuskus. Może się przekona. A to jest zwykła kaszka, czy specjalna dla dzieci? Jogurtu zwykłego też jeszcze nie podawałam, chociaż miał kilka razy deserek owocowy z jogurtem, ale ze słoiczka.
Ło, to u nas zupy idzie cala micha, min.300g i to takiej bardzo gęstej. A ta kuskus to zwykła kaszka kuskus po prostu, ale nie dawaj więcej niż łyżkę.

jej dziewczyny co zrobic zeby mała nie jadla juz w nocy...ona jest maly nocny głodomorek...zjada 250mm z kaszka o 20 i o 2.30 maksymalnie jest głodna wsunie 180mm z kaszka i dospi maksymalnie do 8 i znów je...
zastanawiam się czy może jej zrobic na mm kaszke manna taka błyskawiczną?? bo juz ekspozycje na gluten mamy za soba zadnych alergi nie ma///
aha co do jogurtów u nas uwielbia i je ze smakiem:)
ostatnio tylko mięsko jej nie bardzo podchodzi na obiadek(nie wiem czemu)
a chrupki kukurydziane takie pałeczki to uwielbia

katagorka mój też w nocy je. tak koło 3, ale samo mm170 ml
wczoraj przed kąielą dałam mu bardzo gęstej kaszy mleczno ryżowej, potem kąpiel, to już do kąieli tylko 60 ml mleka wypił..a o 3 znów głodny

Katagorka, moja mama ciągle mi mowi żeby Kubie na noc kaszkę mannę gotować właśnie:tak: On śpi tak w miare jeżeli godzinę przed kąpiela podam mu butlę mniejszą mleka, a po kapieli miche kaszki na mleku gęstej z kleikiem kukurydzianym (lepiej zapycha niż ryżowy) I juz czwata noc obudzil się ale wzięłam do siebie, przytulil się i usnął dalej, cyca nie pił. Czyli kończę karmienie!
Jeszcze z tydzień tak i kupię sobie winko, całe dla mnie! Aby raz! ( i wypiję nocą do kompa, czyli z Wami:-D)

katagorka widac taki jej urok... mój już grubo od ponad miesiąca nie zaliczył nocnego jedzenia, a odkąd przestałam karmic piersią, to przestał wybudzac się z płaczem (chociaż tutaj pewnie zasługa samodzielnego zasypiania). Mój je o 18-19 100 ml kaszki i dostaje dopiero po przebudzeniu o 7 i też zjada ok. 100 ml kaszki.

reklama
Do góry