reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

karmienie piersią i nie tylko

reklama
popieram, drugie danie i bedzie oki. U nas zupe zaczelam robic rzadsza, tylko z kwalakami plywajacymi warzyw, a na drugie danie (oczywiscvie podawane kilka godz po zupie) miesko, ziemniaczki, ryz, makarony, kasze, ryba, czasem cos co my jemy: kopytka, pierogi, nalesniki itp.

alis - rozprażam owoce bez dodatku wody, bo i tak jest jej wystarczająco dużo w owocach, zwłaszcza jak są mrożone, ale w świeżych też i nie trzeba moim zdaniem już dodawać więcej wody. Ja robię w thermomiksie - wrzucam wsio do garnka, mielę na papkę i ustawiam na 100stopni na 15 minut, potem mielę jeszcze raz już na gładziutki mus - identyczny jak ze słoiczka. W wersji ręcznej można zetrzeć owoc na grubej tarce, albo też zmiksować zwykłym blenderem, wcześniej pokrojone na kawałeczki, potem do garnka i rozprażać na małym ogniu, mieszając żeby się nie przypaliły. Ja dodaję jeszcze kilka kropli soku cytryny jak są mdłe owoce - np melon, czy mango. Na końcu jeszcze ostateczne miksowanie na najwyższych obrotach.

a my mamy jakis bunt chyba na miesko...wszystko cacy ryz makaron ziemniaczki warzywa i zupka ale miesko bleee...wyciaga kawaleczki z buzi zje troszke i reszte wyciaga...ale za to chuda szyneczke zje:)

dziś rano Tomek dostał 2 łyżeczki jajecznicy :-)
wziąl do buzi i zrobił MNIAM, MNIAM :-)
moje dziecko mi zawsze robi obciach w sklepie, jak przechodzimy obok półki ze słoiczkami krzyczy na cały sklep :niam niam!:D
poza tym wchodzi do kuchni- krzyczy niam niam, otwieram półkę z jego jedzeniem- krzyczy niam niam:). Jakby zawsze głodny był:D

Jak Wasze Dzieciaczki jedzą inne konsystencje niż papki? Nie wiem, jak mam nauczyć Mateusza, by chciał je jeść. Jak tylko poczuje grudkę, to mi się krztusi i ma odruch wymiotny i stanowczo zaciska buźkę przed kolejną łyżeczką. A grudeczki, to głównie malutkie rozdrobnione warzywa! Nic wielkiego! Macie jakieś pomysły?

Alcia proponuje tak ja ja to robiłam, do jedzenia z papki dodawałam łyżeczke z grudkami, i po kliku dniach zwiększałam ilość łyżeczek z grudkami a mniej było papki

reklama
Jak Wasze Dzieciaczki jedzą inne konsystencje niż papki? Nie wiem, jak mam nauczyć Mateusza, by chciał je jeść. Jak tylko poczuje grudkę, to mi się krztusi i ma odruch wymiotny i stanowczo zaciska buźkę przed kolejną łyżeczką. A grudeczki, to głównie malutkie rozdrobnione warzywa! Nic wielkiego! Macie jakieś pomysły?

lena nauczyla sie na chrupkach ;)

Do góry