reklama
tysia123
Fanka BB :)
popieram, drugie danie i bedzie oki. U nas zupe zaczelam robic rzadsza, tylko z kwalakami plywajacymi warzyw, a na drugie danie (oczywiscvie podawane kilka godz po zupie) miesko, ziemniaczki, ryz, makarony, kasze, ryba, czasem cos co my jemy: kopytka, pierogi, nalesniki itp.
lenkaa*
alis - rozprażam owoce bez dodatku wody, bo i tak jest jej wystarczająco dużo w owocach, zwłaszcza jak są mrożone, ale w świeżych też i nie trzeba moim zdaniem już dodawać więcej wody. Ja robię w thermomiksie - wrzucam wsio do garnka, mielę na papkę i ustawiam na 100stopni na 15 minut, potem mielę jeszcze raz już na gładziutki mus - identyczny jak ze słoiczka. W wersji ręcznej można zetrzeć owoc na grubej tarce, albo też zmiksować zwykłym blenderem, wcześniej pokrojone na kawałeczki, potem do garnka i rozprażać na małym ogniu, mieszając żeby się nie przypaliły. Ja dodaję jeszcze kilka kropli soku cytryny jak są mdłe owoce - np melon, czy mango. Na końcu jeszcze ostateczne miksowanie na najwyższych obrotach.
katagorka20
a my mamy jakis bunt chyba na miesko...wszystko cacy ryz makaron ziemniaczki warzywa i zupka ale miesko bleee...wyciaga kawaleczki z buzi zje troszke i reszte wyciaga...ale za to chuda szyneczke zje
estragon
mamusia synusia:P
moje dziecko mi zawsze robi obciach w sklepie, jak przechodzimy obok półki ze słoiczkami krzyczy na cały sklep :niam niam!dziś rano Tomek dostał 2 łyżeczki jajecznicy :-)
wziąl do buzi i zrobił MNIAM, MNIAM :-)
poza tym wchodzi do kuchni- krzyczy niam niam, otwieram półkę z jego jedzeniem- krzyczy niam niam. Jakby zawsze głodny był
Jak Wasze Dzieciaczki jedzą inne konsystencje niż papki? Nie wiem, jak mam nauczyć Mateusza, by chciał je jeść. Jak tylko poczuje grudkę, to mi się krztusi i ma odruch wymiotny i stanowczo zaciska buźkę przed kolejną łyżeczką. A grudeczki, to głównie malutkie rozdrobnione warzywa! Nic wielkiego! Macie jakieś pomysły?
Bali, jak Leon?
Kurde, Kuba je raz zupę, raz owoce z kaszką, raz kaszkę i dwa razy mleko, za mało już - tak czuję... Co mu jeszcze dawać?
Ale je to naprzemiennie, czy też wszystko jednego dnia wsuwa?
Arcobaleno
Mamusia Nikosia
Alcia proponuje tak ja ja to robiłam, do jedzenia z papki dodawałam łyżeczke z grudkami, i po kliku dniach zwiększałam ilość łyżeczek z grudkami a mniej było papki
reklama
N
nataliak
Gość
Jak Wasze Dzieciaczki jedzą inne konsystencje niż papki? Nie wiem, jak mam nauczyć Mateusza, by chciał je jeść. Jak tylko poczuje grudkę, to mi się krztusi i ma odruch wymiotny i stanowczo zaciska buźkę przed kolejną łyżeczką. A grudeczki, to głównie malutkie rozdrobnione warzywa! Nic wielkiego! Macie jakieś pomysły?
lena nauczyla sie na chrupkach