reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

karmienie piersią i nie tylko

tysia lepsza gesta zupa niz makarony, kopytka i nalesniki bo wlasnie to sa zapychacze i w nadmiarze powoduja otylosc u dzieci. lepiej skupic sie na miesku, warzywach i owocach plus oczywiscie mleko a maczne potrawy dawkowac w niewielkich ilosciach i bardziej jako dodatek a nie danie glowne.

reklama
Niestety u nas z jedzeniem jest różnie, a od jakiegoś czasu boje się dawać małej jakiekolwiek nowości:(
Ma jakieś problemy z brzuszkiem, przynajmniej mnie się tak wydaje.
Jedak po ostatniej wizycie u lekarza, Maja może jeść "normalnie" tak jak na swój wiek, czyli deserki, kaszki i obiady.
Mam tylko zmniejszyć ilość kaszek ryżowych, podawać śliwki, winogrona, i czerwone buraczki.
Za 2 tygodnie mamy iść na kontrolę.

Maja bardzo polubiła naleśniczki z musem jabłkowym, a wczoraj pierwszy raz jadła kaszkę pszenną właśnie ze śliwką.

tysia lepsza gesta zupa niz makarony, kopytka i nalesniki bo wlasnie to sa zapychacze i w nadmiarze powoduja otylosc u dzieci. lepiej skupic sie na miesku, warzywach i owocach plus oczywiscie mleko a maczne potrawy dawkowac w niewielkich ilosciach i bardziej jako dodatek a nie danie glowne.

u nas naleśniki są właśnie jako deserek i to pół słoiczka bo więcej Maja nie zje na raz.
Jedna porcja to max 150ml i to musi być bardzo głodna.
Raz dałam jej 180ml zupki to mi potem ulewała...

nalesniczkow w sloiczku jest niewiele, wiecej tam musu jablkowego, chodzilo mi o takie samodzielnie smazone nalesniki.

a mozna juz nalesniki na zwykłej mące plus mm????/

Tysia nie wiem, chyba na upartego można, bo gluten macie już zaliczony, ale ja bym jeszcze poczekała i jak chcesz takie klasyczne z mm, to na mące kukurydzianej Ci wyjdą, wiem, bo moja koleżanka miałe dietę bezglutenową do 15 r.ż i mam smażyła jej właśnie takie, nawet smaczne były. Mąka kukurydziana jest lżejsza. Najlepsza jest z "kupca".
Kupiec

Bali sprawdzę dokładnie adres i napiszę Ci sms. Króliki trzeba u nich najpierw zamówić, to przywiozą, ale teraz na moją prośbę ściągnęli i jak brałam w sobotę, to jeszcze kilka zostało, jak byś zajechała jutro, to myślę, że się załapiesz.

Dziewczyny mam do was prosbe, bo wiem ze wiele z was przechodzilo przez odstawianie malucha od piersi,
Ja planuje wrocic do pracy w marcu, ale to nie jest glowny powod, mala budzi sie w nocy od dluzszego czasu praktycznie co godzine, w zasadzie zawsze kiepsko sypiala ale teraz to juz jakas masakra. Pokarmu jest malo i widze ze sie w nocy nie najada. Na razie oswajam z butelka mm za dnia, juz nie ucieka na jej widok, maly sukces. Poczytalam troche wasze wypowiedzi , i miedzy innymi dlatego chcialabym przeczytac ksiazke
Każde dziecko może nauczyć się spać

wiec jesli ktoras z was ma ja w pdf, bylabym BARDZO wdzieczna za podzielenie sie. Pewnie niewiele z was wie co to znaczy nie wysypiac sie od prawie 9 miesiecy .. ;-)

koriander u mnie Nadia słabo śpi w nocy,ostatnio zasypia nawet 2-3 w nocy:szok:,ten schemat co jakiś czas się powtarza,bo już tak było,ale u niej to przez wychodzące zęby.Ja karmię piersią tylko w nocy i to tylko przez moją wygodę,ale czasem dam jej butlę w nocy, mm piję w dzień, nauczyła się po miesiącu.Książki niestety nie mam
Co do sapnia,to nie Ty jedna się nie wysypiasz ;-)

Te nalesniki itp to raczej jako urozmaicienie jedzenia, nie codziennie ale tak raz w tygodniu.

Wczoraj mała dostała szalu na widok mojego G jedzącego mandarynke ;) Dostała jedną cząstkę obraną z tej białej skórki i.....ochota jej przeszła ;) Krzywiła się straszliwie, ale dzielnie zjadła do konca. Po czym wrocila na spokojnie do zabawy ;)

a my dziś powoli zmieniamy melko na gerbera 2 po jednym karmieniu rannym przez pare dni , tak stopniowo...myślę że jej nic nie bedzie bo praktycznie wszystko je:p to co może i nic jej nie jest...a zmieniam bo mam 2 pudla i niestety ze wzgl. finansowych wczoraj zobaczylam w realu bebilon 2 800g za 45zł z groszami szok!!!! to wyszlo by mi z ze 150zł na same mleko!!! za mc...
a gerber 350g 12zł

reklama
Dziewczyny mam do was prosbe, bo wiem ze wiele z was przechodzilo przez odstawianie malucha od piersi,
Ja planuje wrocic do pracy w marcu, ale to nie jest glowny powod, mala budzi sie w nocy od dluzszego czasu praktycznie co godzine, w zasadzie zawsze kiepsko sypiala ale teraz to juz jakas masakra. Pokarmu jest malo i widze ze sie w nocy nie najada. Na razie oswajam z butelka mm za dnia, juz nie ucieka na jej widok, maly sukces.
wiec jesli ktoras z was ma ja w pdf, bylabym BARDZO wdzieczna za podzielenie sie. Pewnie niewiele z was wie co to znaczy nie wysypiac sie od prawie 9 miesiecy .. ;-)
nie tylko ty się nie wysypiasz..
u nas mała poprawa po tym, jak dostaje w nocy mm, jak był tylko na cycu, to też mi się budził co godzinę, teraz budzi się rzadziej, a dostaje mm po kąpieli, przed 20stą i o 3 w nocy jak zje o 3 to śpimy do rana do 7-8 ;-)

Do góry